بررسی مقاومت ارقام مختلف گوجه فرنگی به عوامل بوته میری در شرایط گلخانه
XML
نویسندگان
1بلوار مصطفی خمینی، مجتمع اوقاف، فاز 3، فروشگاه کشاورزی شقایق
2دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان
چکیده
قارچ‌های عامل مرگ گیاه‌چه از مهمترین عوامل محدود کننده کشت گوجه‌فرنگی در دنیا می‌باشند. به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ‌های گوجه فرنگی نسبت به قارچ‌های Rhizoctonia solani، Pythium aphanidermatum و Fusarium solani آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه آزاد شیراز اجرا گردید. ژنوتیپ‌ها شامل King stone, Super chief, Super stone, Red stone و رقم محلی زارع بود. ارقامی که بدون بیمارگر کشت شدند به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد (5 تیمار)، ترکیب ارقام با عوامل بوته میری (Fusarium ، Phthium ، Rhizoctonia) به صورت جداگانه، ترکیب ارقام با دو عامل بوته میری و ترکیب ارقام با هر سه عامل بیماری تیمارهای مورد بررسی در این آزمایش بودند که در مجموع 40 تیمار را تشکیل دادند. صفات مورد بررسی شامل شدت و درصد آلودگی، طول، وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن تر و خشک ریشه بود. نتایج نشان داد، رقم Super chief که در معرض قارچ Rhizoctonia solani قرار داشت، به علت شدت بالای بیماری و درصد آلودگی کاملاً از بین رفت. رقم زارع که در معرض قارچ‌های Pythium aphanidermatum + Fusarium solani به صورت ترکیبی قرار گرفت، کمترین شدت بیماری در آن مشاهده-گردید. ارتفاع بوته در رقم محلی زارع که توسط قارچ Pythium aphanidermatum آلوده شده بود، تفاوت معنی‌داری با تیمار شاهد سالم همین رقم نداشت. کاهش ارتفاع بوته در رقم Super chief که به قارچ Rhizoctonia solani و ترکیب قارچ‌های Rhizoctonia solani + Fusarium solani آلوده شده بود، بیشتر از سایر تیمارها بود. تلقیح عوامل بیماری‌زا باعث شد وزن تر و خشک اندام هوایی در تمام ارقام کاهش یابد. اما در بین ارقام آلوده به قارچ، رقم محلی زارع و همچنین رقم King stone کاهش وزن کمتری در مقایسه با ارقام دیگر داشتند. رقم محلی زارع و رقم Super stone که توسط قارچ‌های Pythium aphanidermatum و Fusarium solani به صورت تکی و یا ترکیبی آلوده شدند، وزن تر و خشک ریشه بیشتری داشتند. در رقم Super chief این قارچ باعث شد گیاه کاملاً از بین برود. در نهایت، رقم محلی زارع و King stone علاوه بر تحمل بالا به بیماری بوته میری با عوامل مختلف قارچی، دارای خصوصیات مطلوب زراعی (نظیر وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه) نیز بودند. بنابراین می‌توان آنها را برای کاشت توصیه کرد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Investigation of resistance of different tomato cultivars to plant growth factors in greenhouse conditions
Authors
Samira Hoseini, Sedigheh Mohammadi, Mohammad Mehdi Faghihi
Abstract
Fungi causing plant death are one of the most important factors limiting tomato crop cultivation in the world. In order to evaluate the response of tomato genotypes to Rhizoctonia solani, Pythium aphanidermatum and Fusarium solani, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with three replications in greenhouse of Shiraz Azad University. The genotypes included King stone, Super leader, Super stone, Red stone and Zare's local cultivar. The cultivars cultivated without a pathologist were considered as control treatment (5 treatments), combining cultivars with Fusarium, Phthium, Rhizoctonia separately, combination of cultivars with two cultivars, and combination of cultivars with all three factors The disease was treated in this experiment, which consisted of 40 treatments. The studied traits included intensity and percentage of contamination, length, fresh and dry weight of shoot and fresh and dry weight of root. The results showed that the super leader, exposed to the Rhizoctonia solani fungus, completely disappeared due to the high severity of the disease and the percentage of contamination. The Zare variety, which was exposed to Pythium aphanidermatum + Fusarium solani fungi, was found to be the lowest disease severity. Plant height in the Zare cultivar, contaminated by Pythium aphanidermatum, had no significant difference with healthy control treatment. The decrease in plant height in Super leader, which was contaminated with Rhizoctonia solani fungi and Rhizoctonia solani + Fusarium solani, was higher than other treatments. Inoculation of pathogenic factors caused fresh and dry weight of shoot in all cultivars. But among the cultivars contaminated with mushrooms, the local cultivar Zare and also King stone were less weight loss than other cultivars. The local cultivar Zare and Super stone, which were contaminated by the Pythium aphanidermatum and Fusarium solani fungi alone or in combination, had more root and fresh weight. In the Super leader, this mushroom caused the plant to completely disappear. Finally, the local cultivar Zare and King stone were also highly tolerant to bush disease, with different fungal factors, with favorable agronomic characteristics (such as fresh and dry weight of the shoot and root). Therefore, they can be recommended for planting.
Keywords
Rhizoctonia, Fusarium, Pythium, Disease