مقایسه سمیت پالیزین با ایمیداکلوپرید، پیریمیکارب و اسپیروتترامات روی شته سیاه لگومینوز Aphis craccivora (Hem.: Aphididae)
XML
نویسندگان
1استان لرستان - شهرستان خرم آباد - گلدشت شرقی - خیابان پامچال - کوچه پامچال سوم
2گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده
شته سیاه لگومینوز،Aphis craccivora Koch، یکی از مهمترین آفات حبوبات و حدود 80 خانواده گیاهی می‌باشد. کشاوزران برای کنترل این آفت از آفت‌کش‌های مختلف شیمیایی استفاده می‌کنند. در این تحقیق آزمایشی با هدف کاهش مصرف سموم شیمیایی و بررسی امکان استفاده از آفت‌کش گیاهی پالیزین انجام شد. در این تحقیق سمیت پالیزین SL65% (حاوی صابون روغن نارگیل و عصاره نعناع و اکالیپتوس) در سه غلظت (ppm 833،1250 ،2500) در مقایسه با آفت‌کش‌های شیمیایی ایمیداکلوپرید (SC35%, 400 ppm)، پیریمیکارب (WP50%, 700 ppm) و اسپیروتترامات (SC10%، ppm 700) در آزمایشگاه روی پوره سن پنج این آفت انجام شد. برای هرغلظت شش تکرار و برای هر تکرار 10 حشره به روش غوطه ور سازی برگ (leaf dipping method) به مدت سه ثانیه درون هر محلول قرار داده شدند، سپس برگ و حشرات تیمار شده به پتریدیش روی کاغذ صافی مرطوب در انکوباتور (دمای °1±25 سلسیوس، رطوبت نسبی % 5±60 و فتوپریود 16:8) منتقل شد. درصد تلفات در زمان‌های 24، 48 و 72 ساعت بعد از اعمال تیمار محاسبه شد. نتایج نشان داد که آفت‌کش پالیزین در غلظت‌های 700ppm و 1250ppm در زمان 24 ساعت بعد از تیمار سبب 100 درصد تلفات و در غلظت 833ppm در زمان‌های 24 و 48 ساعت بعد از تیمار به ترتیب سبب 76/67 و 100 درصد تلفات شد. از بین آفت‌کش‌های شیمیایی استفاده شده آفت‌کش پیریمیکارب با ایجاد تلفات 70، 100 و 100 درصد کارایی بهتری نسبت به آفت‌کش‌های اسپیروتترامات با تلفات 63/33، 80/57 و 90 درصد و ایمیداکلوپرید با درصد تلفات 10، 43/33 و 73/13 به ترتیب در زمان های 24، 48 و 72 ساعت داشت. همچنین تیمار شاهد (آب) موجب 3/33، 13/33 و 46/68 درصد تلفات به ترتیب در زمان‌های آزمایش شد. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق آفت‌کش گیاهی پالیزین می‌تواند در راستای تولید محصول سالم و ارگانیک برای کنترل شته سیاه لگومینوز استفاده شود.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
The comparison of Palizin toxicity with imidacloprid, pirimicarb, and spirotetramat on black legume aphid, Aphis craccivora (Hem:. Aphididae)
Authors
Amir Hossein Danaye Tous, Shahriar Jafari
Abstract
Black legume aphid, Aphis craccivora Koch, is one of the most important pests on legumes and about 80 plant families. To control of this pest different chemical pesticides were used by farmers. In this research, a test was conducted in order to reduce the chemical pesticide application and the possibility of using the herbal pesticide Palizin. In this research toxicity of Palizin SL65% (Containing coconut oil soap and peppermint extract and eucalyptus extract) in three concentrations (2500, 1250 and 833 ppm) compared with the chemical pesticides imidacloprid (SC35%, 400 ppm), pirimicarb (WP50%, 700 ppm) and spirotetramat (SC 10%, 700 ppm) in the laboratory conditions on fifth instar nymph of this pest was assesed. For each treatment (concentration) six replications and within each replication, ten insects were placed. The leaf dipping method was performed in each solution for three seconds, then the leaves and treated insects were transferred to petri dishes on wet filter paper in the incubator at (25±1°C, 60±5% relative humidity (RH) and 16:8, D: L photoperiod conditions). The percentage of mortality was calculated at 24, 48 and 72 hours after application of the treatment. The results showed that Palazin pesticide with the concentrations of 2500 ppm and 1250 ppm at 24 hours after treatment caused 100% mortality and with the concentration of 833 ppm at 24 and 48 hours after treatment respectively caused 76.67 and 100% mortality. Among the chemical pesticides used, pirimicarb with 70, 100, and 100% mortality was better performance than spirotetramat with 63.83, 80.57, and 90%, and imidacloprid with 10, 43.33, and 73.13% mortality respectively at 24, 48 and 72 hours. Also, control treatment (water) caused 3.33, 13.33, and 46.68% mortality, respectively at test times. Therefore, according to the results obtained in this study, herbal pesticide Palizin can be application to produce healthy and organic products for control black legume aphid.
Keywords
Aphis craccivora, herbal pesticide, Control, reduce chemical pesticide application