تاثیر کیفیت رژیم غذایی در دوره لاروی روی برخی شاخص های زیستی بید غلات، Sitotroga cerealella (Lepidoptera: Gelechiidae)
XML
نویسندگان
1پردیس غربی 17/3،پلاک 30،طبقه دوم
2دانشگاه بیرجند-دانشکده کشاورزی گروه گیاهپزشکی
3عضو هیئت علمی موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی کاشمر
چکیده
بید غلات، Sitotroga cerealella (Lepidoptera: Gelechiidae)، یکی از آفات انباری مهم غلات در سراسر دنیاست. با این وجود، این حشره به دلیل سادگی پرورش وکوتاهی دوره نشو و نما در تولید انبوه زنبورهای تریکوگراما به منظور مبارزه بیولوژیک با آفات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین یکی از فاکتورهای مهم در فرآیند پرورش انبوه بید غلات، دانه های غله مورد استفاده در تغذیه لاروها است. در این تحقیق، به منظور بررسی اثرات کیفیت غذای لاروها و انتخاب مناسب ترین رژیم غذایی لاروی در فرآیند پرورش انبوه بید غلات اثر تغذیه لاروها از دانه های دو رقم جو و یک رقم ذرت بر روی میانگین طول دوره رشدی قبل از بلوغ و برخی فاکتورهای زیستی مربوط به حشرات کامل شامل درصد ظهور حشرات کامل، میانگین طول عمر حشرات کامل، میزان تخم ریزی و نسبت جنسی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که رژیم های غذایی مختلف در دوره لاروی اثرات متفاوتی بر روی مراحل رشدی قبل از بلوغ و فاکتورهای زیستی مربوط به حشرات کامل دارد. مقایسه داده های حاصل از سه نوع رژیم غذایی مختلف نشان داد که طول دوره رشدی قبل از بلوغ در سه تیمار مورد بررسی اختلاف معنی داری با یکدیگر دارند و کوتاهترین طول دوره رشد روی دانه های جو رقم والفجر و طولانی ترین آن روی ذرت می باشد. با این وجود، درصد ظاهر شدن حشرات کامل در دانه های جو رقم والفجر به طور معنی داری بیشتر از دو تیمار دیگر بود و کمترین میزان ظهور حشرات کامل در دانه های ذرت دیده شد. مقایسه نسبت جنسی حشرات کامل ظاهر شده نشان داد که روی دو نوع جوی استفاده شده نسبت جنسی نر و ماده تقریبا برابر با هم و به صورت ۱:۱ است ولی استفاده از دانه های ذرت موجب تولید حشرات ماده بیشتری نسبت به نرها می شود. اختلاف معنی داری در میزان تخم ریزی حشرات ماده پرورش یافته روی رژیم های غذایی مختلف مشاهده نگردید. همچنین اختلاف معنی داری در طول عمر حشرات نر پرورش یافته روی رژیم های غذایی مختلف مشاهده نگردید. با این حال، حشرات ماده پرورش یافته در دانه های ذرت به طور معنی داری دارای طول عمر بیشتری نسبت به حشرات ماده پرورش یافته در دو رقم جو بودند. بطور کلی نتایج حاصله نشان داد که در بین سه تیمار مورد بررسی، واریته جو والفجر مناسب ترین رژیم غذایی برای پرورش انبوه بید غلات می باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Effect of larval diet on some biological factors in the grain moth, Sitotroga cerealella (Lepidoptera: Gelechiidae)
Authors
mahdi jafari azghandi, Mohammad Mehdi Rabieh, Ali Oliai, Issa Jabaleh
Abstract
Angoumois grain moth, Sitotroga cerealella (Lepidoptera: Gelechiidae), is one of the important pests of the stored grains, worldwide. However, because of facility of rearing and short life period, these insects are used in the mass rearing of Trichogramma spp. wasps as biological control agents. Studies showed that the larval food quality of Angoumois grain moths could even affects the percentage of Trichogramma adults, emerging from Angoumois grain moth eggs. Therefore, type of grains used as larval food, is one of the significant factors in the mass rearing of Angoumois grain moths. Different varieties of wheat and barley are used as larval food for mass rearing of these insects in different areas. In the present study, one maize variety and two barley varieties are used as different larval food quality and the effects on the average length of immature development, percentage of adult emergence, average lifespan of adults, average number of eggs laid and sex ratio are studied and compared. According to the results, different larval diets have different effects on the immature development and biological factors of the adults. Results from three larval diets indicated significant differences in the average length of immature development in the three treatments. The least average length of immature development was on barley var. Valfajr and most average length of immature development was on maize. However, the percentage of adults which emerged from barley var. Valfajr was significantly higher than the two other treatments and the least percentage of adult emergence was on maize. Comparing of sex ratio in adults emerged from the three treatments showed that in the two variety of barley the sex ratio was 1-1 but using maize leads to production of significantly more females than males. There were no statistically significant differences among the average number of eggs laid in the three treatments. Similarly, there were no statistically significant differences among the average lifespan of adult males which grow on the three different larval diets. Though, the average lifespan of adult females grow on maize was significantly higher than those grow on the two barley varieties. Totally, results revealed that among three examined larval diet, barley var. Valfajr was the best larval diet for mass rearing of Angoumois grain moths.
Keywords
insects mass rearing, biological control, Stored product pests, Barley, Maize