بررسی تغییرات ترکیبات دفاعی در گیاه خیار در اثر استفاده قارچ Trichoderma harzianum Iran2375c علیه نماتد ریشه گرهی Meloidogyne incognita
XML
نویسندگان
بولوار رهبر، دانشگاه شهرکرد
چکیده
تحقیقات نشان داده که وارد کردن آنتاگونیست‌های مختلف از جمله قارچ Trichoderma به محیط خاک و ریزوسفر، می‌تواند از خسارت بیماری تا زیر آستانه‌ی زیان اقتصادی بکاهد. یکی از مکانیسم‌های مهم در عمل مهار زیستی، تولید آنتی‌بیوتیک و القاء مقاومت است. در این بررسی توانایی قارچ Trichoderma harzianum Iran2375c در القا آنزیم‌های دفاعی کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربیک پراکسیداز در خیار در زمان‌های صفر، 24، 48، 96 و 168 پس از مایه زنی نماتد Meloidogyne incognita مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. با توجه به نتایج تجزیه واریانس، میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در زمان‌های صفر، 24 و 48 ساعت در سطح 5% و در زمان‌های 96 و 168 ساعت در سطح 1% معنی دار شد. میزان فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز در زمان‌های صفر و 24ساعت اختلاف معنی داری نشان ندادند ولی در زمان‌های 48، 96 و 168 ساعت در سطح 1% معنی دار شد. و میزان فعالیت آنزیم آسکوربیک‌پراکسیداز در زمان صفر اختلاف معنی‌داری نشان نداد ولی در زمان 24 ساعت در سطح 5% و در زمان‌های 48، 96 و 168 ساعت در سطح 1% معنی دار شد. با توجه به مقایسه میانگین، تیمار قارچ و تیمار قارچ و نماتد در آنزیم کاتالاز در زمان 96 ساعت و تیمار نماتد در زمان 48 ساعت، میزان آنزیم گایاکول‌پراکسیداز در زمان 96 ساعت و در آنزیم آسکوربات‌پراکسیداز تیمارنماتد و تیمار قارچ و نماتد در زمان 96 ساعت و تیمار قارچ در زمان 48 ساعت به بیشترین میزان خود، در این 5 زمان اندازه‌گیری شده، رسید. نتایج تغییرات در میزان فعالیت آنزیم‌ها طی زمان‌های مختلف پس از مایه زنی، نشان داد که امکان تحریک مقاومت القایی در خیار توسط قارچ T. harzianum Iran2375c علیه نماتد M. incognita وجود دارد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Investigation on the Plant Defense Compounds Flactuations on Cucumber by using Trichoderma harzianum Iran2375c against Root-Knot Nematode Meloidogyne incognita
Authors
Motahara sadat Hashemi
Abstract
Research has shown that the introduction of various antagonists, including Trichoderma fungi into the soil and rhizosphere, could reduce the damage to the disease below the threshold of economic loss. One of the most important mechanisms for biological control is the production of antibiotics and the induction of resistance. In this study, the ability of Trichoderma harzianum Iran2375c fungus to induce Catalase, Guaiacol peroxidase and Ascorbat peroxidase enzymes in cucumber at 0, 24, 48, 96 and 168 days after inoculation of nematode was evaluated. The experiment was a factorial based on completely randomized design with three replications. According to the results of analysis of variance, the activity of Catalase enzyme was significant at 0, 24 and 48 hours at 5% level and 96 and 168 hours at 1% level. The level of activity of the enzyme Guaiacol peroxidase at 0 and 24 hours showed no significant difference, but at 48, 96 and 198 hours at 1% level. And the level of activity of Ascorbic peroxidase at zero time did not show a significant difference but at 24 hours at 5% and at 48, 96 and 168 hours at 1% level. Regarding the mean comparison, treatment of fungi and treatment of fungi and nematode in the Catalase enzyme in 96 hours and treatment of nematode in 48 hours, the amount of enzyme Guaiacol peroxidase in 96 hours and in the Ascorbate peroxidase enzyme, the treatment with fungi and nematode was 96 hours and the fungus treatment reached 48 hours at the highest rate during these five measured time. The results of changes in the activity level of enzymes in different time after inoculation showed that stimulation of induction resistance in cucumber was carried out by T. harzianum Iran2375c against M. incognita nematode.
Keywords
antagonist, threshold of economic loss, Induce resistance, catalase, peroxidase