شناسایی چند شبه گونه Aspergillus همراه با خرما دربرخی مناطق ایران
XML
نویسندگان
1بوشهر خ ورزش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
2بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
3دانشگاه شیراز- دانشکده کشاورزی- بخش گیاهپزشکی
چکیده
درخت خرما با سطح زیر کشت بیش از 220000 هکتار و تولید سالانه یک میلیون تن میوه در ایران، علاوه بر تامین معاش، اشتغال و درآمدزایی برای ساکنان و باغداران استان های خرماخیز جنوب ایران، یکی از اقلام مهم صادرات غیر نفتی کشور نیز می باشد. این محصول به کشورهای آسیای میانه، اتحادیه اروپا، کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و سایر بازارهای هدف صادر می شود. عوامل قارچی متعددی در کاهش کمیت و کیفیت میوه خرما در باغ و یا در محل نگهداری نقش دارند. شبه گونه های قارچAspergillusموجب آلودگی و ریزش میوه خرما در نخلستان و پوسیدگی و تخریب انباری رطب و خرمای رسیده و در نتیجه اتلاف و عدم بازارپسندی آن ها می شوند. به منظور شناسایی شبه گونه های آسپرژیلوس همراه با قسمت های زایشی و رویشی خرما، بیش از 298 نمونه از برگچه ها، دمبرگ، ساقبرگ، خوشه و خوشچه، میوه، دم میوه، کلاهک، گل آذین، غلاف، الیاف، ریشه و خاک فراریشه واریته های تجاری و غالب خرما جمع آوری گردید. ارقام نمونه برداری شده شامل کبکاب، پیارم، زاهدی، بریمی، دیری، دگلت نور، توری، مضافتی، مجول، استعمران، برحی، شهابی، قندی، شکری، خنیزی، هلیلی و مُرداسنگ از استان های اصفهان( خور و بیابانک)، بوشهر، خوزستان، فارس،کرمان و هرمزگان بودند. پس از جداکردن و خالص سازی 227 جدایه به روش کشت نوک ریسه بر محیط کشتِ عصاره سیب زمینی دکستروز آگار حاوی اسید لاکتیک، شناسایی آن ها بر اساس صفات ریخت شناسی، فیزیولوژیک و کلیدهای شناسایی موجود انجام شد. تعداد هشت شبه گونه از جنس Aspergillus شاملA.alliaceus, A. flavipes, A. flavus, A. gluacus, A. nidulans, A. ochraceus, A. oryzae و A. niger var. niger جدا شده از اندام های رویشی و زایشی، بویژه میوه خرما شناسایی شدند. شبه گونه های A. niger var. nigerو A. flavusبه ترتیب دارای بیش ترین فراوانی در مناطق مختلف کشور بودند. بطور کلی تعدد و فراوانی شبه گونه هایAspergillusدر واریته های تر و نیمه خشک بیشتر از واریته های تر بود. شبه گونه هایA. flavipes، A. gluacus، A. nidulansو A. oryzaeبرای مایکوبیوتای خرمای ایران جدید هستند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Identification of species of Aspergillus associated with date palm in selected regions of Iran
Authors
Farzad Karampour, Reza Mostowfizadeh-Ghalamfarsa, Reza Mostowfizadeh-Ghalamfarsa
Abstract
The date palms are cultivate in over than 220000 hectares of southern provinces of Iran and produce 1000000 tons of fruits annually. Date fruits is edible and also an economic product that export to middle Asian countries, Russia, European Union, Arab countries in the south of Persian Gulf and other marketplaces. There are many genera of fungi affected quality and quantity of date fruits in orchards and in the store. The fungus Aspergillus cause infection and defoliation of date fruits at orchards and also contaminates and destroys stored fruits severely. By aim of identification of associated Aspergillus species with vegetative and generative parts of date palms, over than 298 samples of infected tissues of leaves, leaflets, petioles, rachises, bunches, strands, fruits, fruit pedicels and caps, spoths, inflorescences, bastes and roots of various varieties of dominant and trading varieties of date palm as well as soil around their rhizosphere were sampled from Boushehr, Fars, Hormozgan, Isfahan (Khur-Biabanak), Kerman and Khuzestan provinces(Iran). The surveyed varieties were Kabkaab, Piarum, Zahedi, Breimi, Deyri, Daglatnoor, Toori, Mozafti, Medjool, Sayer, Barhee, Shahani, Ghandi, Shakkari, Khanizi, Halili and Mordaseng. After isolation and purification of 227 isolates by hyphal tip culture on APDA, based on morphological and physiological characteristics and available keys, eight species of Aspergillus including A. alliaceus, A. flavipes, A. flavus, A. gluacus, A. nidulans, A. niger var. niger, A. ochraceus and A. oryzae were identified. A. flavus, A. nidulans and A. niger var. niger widely distributed in Iran. A. flavipes, A. gluacus, A. nidulans and A. oryzae are new to Iran date palms mycobiota.
Keywords
Key words: Date rancidity, Date varieties, Defoliation, Fungi, Store contamination