تنوع مورفوژنتیکی جدایه های کشوری عامل بیماری بوته‌میری فلفل Phytophthora capsici
XML
نویسندگان
8661767419
چکیده
چکیده
فلفل Capsicum annuum از محصولات مهم باغی در جهان است که باتوجه به اهمیت غذایی و مصرف قابل توجه آن در چند سال های کشت آن در کشور بالاخص در گلخانه ها توسعه بیشتری یافته است. هم اکنون، بیماری قارچی بوته میری فلفل Phytophthora capsici از بیماریهای مهم می باشد در این تحقیق، بررسی هایی در شرایط ازمایشگاه و گلخانه روی جدایه های capsici Ph. از مناطق مختلف کشور شامل مرودشت، دهاقان، شیراز، شوش، رامهرمز، شاهرود، شهرضا و قزوین انجام گردید و روند رشد روی محیط کشت های PDA و CMA، هم چنین، میزان وزن تر و خشک میسیلیوم، بررسی ریخت شناختی اسپورانژ و مقایسه بیماری زایی جدایه ها روی گیاهان فلفل در شرایط گلخانه در گلدان های حاوی خاک استریل با تعیین میزان وزن ریشه و ساقه و طول ریشه و ساقه مورد مقایسه قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده های مربوطه به وسیله نرم افزار SAS تجزیه شد و میانگین ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن یا DMRT مقایسه گردید و تجزیه خوشه ای به وسیله نرم افزار (SPSS, SAS) انجام گرفت. بررسی های آزمایشگاهی در این خصوص نشان داد که جدایه ها از نظر فاکتورهای مورد مطالعه با یکدیگر متفاوت هستند. در محیط PDA، جدایه شهرضا بیشترین مقدار رشد و جدایه قزوین کمترین مقدار رشد را دارا بود. در محیط CMA نیز جدایه شهرضا بیشترین و جدایه رامهرمز کمترین مقدار های رشد را نشان دادند. در بررسی فاکتور وزن تر و خشک میسیلیوم میزان رشد در جدایه قزوین بیشترین و در جدایه شوش کمترین بود و جدایه های شهرضا، شیراز، مرودشت، شاهرود، دهاقان و رامهرمز به ترتیب در گروه های حد واسط قرار گرفتند. داده های آماری حاصل از نتایج بررسی های انجام شده در خصوص مورفولوژی اسپورانژهای جدایه های مورد آزمون نشان داد که اسپورانژهای جدایه های مربوطه از نظر طول، عرض، و پاپیل با یکدیگر متفاوت می باشند. جدایه رامهرمز بیشترین میزان طول و عرض را دارا بود و جدایه شهرضا کمترین مقدار را نشان داد. هم چنین، جدایه شوش بیشترین مقدار طول پاپیل را دارا بود و کمترین مقدار در جدایه شاهرود تعیین گردید. نتایج بررسی بیماری زایی جدایه ها روی گیاه فلفل نشان داد که بوته های فلفل آلوده به جدایه شیراز، بیشترین طول ساقه را داشته و کمترین طول ساقه، مربوط به دو جدایه قزوین و مرودشت بود. در بررسی طول ریشه، جدایه شهرضا بیشترین و جدایه قزوین کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند. فلفل های مایه زنی شده با جدایه رامهرمز، بیشترین وزن ساقه را دارا بودند و فلفل های مورد آزمون به جدایه دهاقان کمترین میزان وزن را نشان دادند. هم چنین، بیشترین میزان وزن ریشه مربوط به فلفل های مایه زنی شده به وسیله جدایه رامهرمز بود و کمترین مقدار مربوطه به جدایه قزوین بود.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Morphogenetic variability of pepper root and crown rot disease isolates Phytophthora capsici
Authors
zahra taei semiromi
Abstract
Pepper, Capsicum annuum is one of the most important crop products in the world, which has grown widely and significantly in the greenhouses, due to the importance of its food and its significant consumption during last several years in the country. Different diseases threaten the growth and development of pepper product. But, currently, a fungal disease, Phytophthora capsici is with high severity on peppers. Pepper root and crown rot, Ph. capsici is one of the important diseases in Iran and around the world. In this study, the phenology morphology and pathogenicity of pepper root and crown rot disease isolate were analyzed. These isolates were obtained from various region including, Marvdasht, Dehaghan, Shiraz, Shoosh, Ramhormoz, Shahrood, Shahreza and Ghazvin. Thus, the studied at laboratory, with the isolates, from a distinct regions and or different provinces, were carried out on various culture media, and the dry and fresh mycelium weights and sporangium variation were determined accordingly. Variance on mortality rate of pepper plants at different stages of development for varieties was analyzed by SAS software separately and in combined at 1% probability level, and the means with using Duncan's multiple range test, DMRT and T test, and cluster analysis was performed by drawing a dendrogram and genotyping by software (SPSS, SAS). The results at laboratory levels indicated, that the isolates reacted differentially and significantly on the various measured parameters including, different culture media, PDA and CMA where, the maximum was of Shahreza and Ghazvin, the lowest and also, the fresh and dry mycelium weights on liquid media indicating the maximum in Ghazvin and the least in shoosh isolates, and the rest were in between. The morphology of sporangia indicated variability in length, papilla and shapes too, which Ramhormoz, was the highest and Shahrood the lowest whereas, in the case of papilla, Shoosh was the highest and Shahrood the lowest and the rest in between. Also, these examined isolates were assessed against each other for the disease development and severity determination in glasshouse conditions on pepper plants grown in pods containing sterile soil. The results indicated that, they were also varied in pathogenicity tests and statistical analysis, SAS, divided the isolates to various distinct groups. Showing a great variation in between the examined peppers plants with a great and significant affects where, the cluster analysis also, divided the above isolate into distinctive groups too in order to confirm the SAS results as far as the variability in phenology, morphology and pathogenesity in the form of growth parameters such as percent mortality, length, dry and fresh weights of the root and shoots are concerned.
Keywords
Keywords: Morphology, Pathogenicity, Dry weights, Fresh weights, Phytophthora capsici