ارزیابی رابطة درصد عددی و وزنی سن‌زدگی در دانه‌های گندم
XML
نویسندگان
1ص پ 19395-1454
2موسسة تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، تهران، ایران
چکیده
یکی از زیان‌های عمدة سن معمولی گندم Eurygaster integriceps، اثرات مخرب آن به کیفیت دانة گندم است که به صورت درصد سن-زدگی دانه‌ها شناخته می‌شود. پوره‌ها و حشرة کامل سن با فرو بردن قطعات دهانی خود در دانه و انتقال آنزیم‌های بزاقی به درون آن سبب می‌شوند که گلوتن دانة گندم تجزیه شود. بدنبال آن کیفیت خمیر و خواص نانوایی کاهش می‌یابد. درصد سن‌زدگی دانه‌ها به دو روش عددی و وزنی محاسبه می‌شود. آزمایشی برای مقایسه و رابطة میان این دو روش با استفاده از گندم‌های تحویل‌شده به مراکز خرید استان‌های اراک (30 نمونه)، قزوین (20 نمونه) و لرستان (25 نمونه) صورت گرفت. در توزین دانه ها از ترازوی با دقت 1/0 میلی گرم استفاده شد. از هریک از 75 نمونة صدگرمی دانه‌های سن‌زده تعداد سه نمونه ده‌گرمی گرفته شد، به‌طوری‌که مجموعاً تعداد 225 نمونه به دست آمد. در این نمونه‌ها به تفکیک تعداد و وزن دانه‌های سن‌زده و سالم یادداشت شد. به‌طورکلی دانه‌های سالم با وزن 34 میلی‌گرم از دانه‌های سن‌زده با میانگین وزن 30 میلی‌گرم سنگین‌تر بودند. با وجود تفاوت معنی‌دار درصد سن‌زدگی دانه‌ها بین روش عددی و وزنی، همبستگی بسیار قوی و معنی‌داری میان این دو روش وجود داشت (r = 0.98, P < 0.0001). با استفاده از معادلة y = 0.8374x + 0.02، که در آن x درصد عددی و y درصد وزنی سن‌زدگی است، امکان تبدیل هریک از روش‌های سن‌زدگی به روش دیگر وجود دارد. از آنجا که در مقایسة دو روش، شیوة وزنی به لحاظ سادگی و سرعت مزیت دارد کاربرد آن با عنایت به ضریب تبدیل می‌تواند اطمینان بخش باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Evaluation of the relationship between numerical and weight percentage of sunn-pest-damaged wheat grains.
Authors
Jafar Mohaghegh, Asiyeh Abolhassani
Abstract
One of the major losses of sunn pest, Eurygaster integriceps, is its destructive effects on the quality of wheat grains, which is known as the percent damaged kernel. Nymphs and adult bugs by piercing their mouthparts in the grain and transferring salivary enzymes cause gluten destruction and diminish dough quality and bread properties. Grain damage percentage is calculated by the both numerical and weighing methods. An experiment was conducted to compare the relationship between these two methods, using wheat grains delivered to Arak (n = 30), Ghazvin (n = 20) and Lorestan (n = 25) purchase centers. A digital balance with precision of 0.1 mg was used to weigh kernels. Three ten-gram of grain samples were taken from each of the 75 one-hundred-gram samples; so that finally a total of 225 ten-gram samples were obtained. For these samples, the number and weight of damaged and undamaged grains were recorded. In general, sound kernels with an average weight of 34 mg were heavier than damaged ones with average weight of 30 mg. Although, there was a significant difference between the numerical and the weight values, a significant (P <0.0001) and very strong relationship (r = 0.98) was detected between the two methods. Using the equation y = 0.8374x + 0.02, where x and y are the numerical and weight values, respectively, it is possible to convert values from a given method to another one. However, the weighting method is advantageous in terms of simplicity and speed; its application can be reassuring due to the coefficient of conversion.
Keywords
wheat, damaged kernel, Eurygaster integriceps