بررسی تاثیر درجه حرارت بر میزان تغذیه سنک شکارگر Anthocoris minki pistaciae با تغذیه از Agonoscena pistaciae در شرایط آزمایشگاهی
XML
نویسندگان
1خ پاسداران خ ارتش خ 4 پلاک 3 کد پستی 7614643367
2عضو هیئت علمی
3گروه حشره‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز
4مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان
چکیده
پسیل معمولی پسته (Agonoscena pistaciae Burckhardt and Lauterer (Hemiptera: Psyllidae یک آفت اقتصادی مهم در بین پسیل‌های حاضر در باغات پسته ایران می‌باشد. با توجه به اهمیت روش‌های کنترل غیرشیمیایی و مدیریت تلفیقی آفات، سنک Anthocoris minki pistaciae Wagner (Hemiptera: Anthocoridae) ازجمله شکارگرهای مهمی است که در هر دو مرحله بالغ و نابالغ از پسیل معمولی پسته تغذیه می‌کند. نرخ شکارگری، به‌عنوان یک شاخص، جهت انتخاب شکارگر موثر در کنترل بیولوژیک استفاده می‌شود. در این راستا این مطالعه برای تعیین اثر سه دما (17، 26 و 30 درجه سانتی‌گراد)، بر ظرفیت شکارگری سنک A. minki pistaciae در شرایط آزمایشگاهی با رطوبت نسبی 5±55 درصد و دوره نوری 16: 8 ساعت (روشنایی: تاریکی) صورت گرفت. برای محاسبه این شاخص، میزان شکارگری روزانه تمام مراحل فعال حشره شکارگر در شرایط آزمایشگاه بررسی شد و شمارش تعداد تخم گذاشته شده به‌طور روزانه تا مرگ همه حشرات ادامه داشت. داده‌ها با استفاده از نر‌م‌افزار Age-stage, two-sex consumption rate-MSChart (Ver. 2017.05.28) تجزیه شدند. نتایج حاصله نشان داد در همه مراحل زندگیA. minki pistaciae، بین میزان طعمه خورده شده در هر سه تیمار تفاوت معنی‌دار وجود دارد. بیش‌ترین میانگین تغذیه پورگی شکارگر در دمای 17 درجه سانتی‌گراد (‌به‌علت دوره رشدی پورگی طولاتی‌تر در این دما) مشاهده شد، سپس با افزایش دما از C°26 تا C°30 این کمیت افزایش یافت. نرخ تغذیه حشرات کامل در سه دمای 17، 26 و 30 درجه سانتی‌گراد به‌ترتیب 49/39±07/985، 99/67±54/1145 و 38/61 ±15/1300 پوره پسیل معمولی پسته برآورد شد. بیش‌ترین و کم‌ترین نرخ تبدیل (Qp) از جمعیت شکار به شکارگر در دماهای 17 و 30 درجه سانتی‌گراد، به‌ترتیب 67/10±67/54 و 97/7±45/36 پوره پسیل به‌ازای تولید یک عدد تخم شکارگر به‌دست آمد. نرخ خالص شکارگری (C0) در درجه حرارت C°30 (43/140±13/1309 پوره پسیل) به‌طور معنی‌دار از سایر دماها بیشتر بود و هم‌چنین بیش‌ترین میانگین میزان تغذیه روزانه و نرخ شکارگری ویژه سن- مرحله رشد (cxj) در بالاترین دما معین شد. عطف به شرایط اقلیمی و بالا بودن دما در مناطق پسته‌کاری و براساس نتایج به‌دست آمده دمای C°30 می تواند بر فعالیت شکارگری این سن شکارگر موثرتر واقع شود.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Investigation on the effect of temperature on food consumption of Anthocoris minki pistaciae on Agonoscena pistaciae in laboratory conditions
Authors
Mahshid Sarnevesht, Mehdi Gheibi, Shahram Hesami, Hadi Zohdi
Abstract
Common pistachio psylla (CPP), Agonoscena pistaciae Burckhardt and Lauterer (Hemiptera: Psyllidae) is economically the most important species among the psyllid pests of pistachio in Iran. According to the importance of non-chemical controlling methods and integrated pest management, the predatory bug, Anthocoris minki pistaciae Wagner (Hemiptera: Anthocoridae), is one of the most important predators that feeds on CPP in both immature stage and adult stages. The predation capacity, is as an index to determine the most effective predators for biological control. Hence the present study was undertaken to determine the effect of three temperatures (17, 26 and 30°C) on predation capacity of A. minki pistaciae under laboratory conditions at 55±5% R.H. and a 16: 8 h (L: D) photoperiod. To determine this index, the daily of consumption rate each individual on prey was measured for all stages of the predator over its immature and adult life span and the laid eggs was counted every day until all of the adults died. Statistical analysis of data was performed using the age-stage, two-sex consumption rate-MSChart software (Ver. 2017.05.28). Results showed, in all stages of the predator life, there was significant difference between amounts of eaten prey for at three treatments. The highest mean consumption of nymphal stage of A. minki pistaciae was observed at 17°C (due to a longer nymphal period at this temperature), then this quantity increased from 26 to 30°C. Adult’s food consumption was 985.07±39.49, 1145.54±67.99 and 1300.15±61.38 nymphs of CPP at 17, 26 and 30°C, respectively. The highest and lowest transformation rate from prey population to predator offspring (Qp) was obtained 54. 67±10.67 and 36.45±7.97, respectively at 30°C and 17°C. The net predation rate (C0) of A. minki pistaciae at 30°C (1309.13±140.43 nymphs) was significantly higher than other temperatures and also the greatest daily mean food consumption and the age-stage-specific predation rate (cxj) were determined at the highest temperature. With regard to the climate and high temperature of pistachio growing regions and based on our results, temperature of 30°C can be more effective on predation activity of A. minki pistaciae.
Keywords
pistachio, Common pistachio psylla, Predation rate, biological control, Predator bug