اثرات کشندگی اسانس و عصاره‌ی سه گیاه روی سوسک چهارنقطه‌ای حبوبات Callosobruchus maculatus Fabricus و شپشه‌ی گندم Sitophilus granarius L.
XML
نویسندگان
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده
در سال‌های اخیر بررسی و جستجو جهت یافتن جایگزین مناسب برای سموم رایج شیمیایی، اسانس‌ها و عصاره‌های استخراج شده از گیاهان معطر به طور وسیعی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در بررسی حاضر از اسانس و عصاره‌ی سه گیاه سرو نقره‌ای، سرو کوهی و پونه‌ی کوهی جهت ارزیابی مرگ و میر روی سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات Callosobruchus maculatus Fabricus و شپشه‌ی گندم Sitophilus granarius L. استفاده گردید. در تجزیه‌ی ترکیبات اصلی اسانس سه گیاه سرو نقره ای، سرو کوهی(برگ و میوه) و پونه‌ی کوهی(برگ و گل) بیشترین ترکیب به ترتیب α-Pinene، Sabinene و Pulegone معادل 87/19، 55/24 و 26/31 درصد به دست آمد. شاخص LC50 حاصل از اسانس‌های سه گیاه سرو نقره‌ای، سرو کوهی و پونه‌ی کوهی روی سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات و شپشه‌ی گندم بعد از 24 ساعت برابر 80/2، 484/2، 190/1 – 325/4، 505/3، 033/8 میکرولیتر بر 250 لیتر هوا و LC50 عصاره بعد از 48 ساعت به ترتیب 838/268، 905/193 ، 579/189 – 336/35، 521/34، 638/9 پی‌پی‌ام به دست آمد. در بررسی اثرات ترکیبی اسانس‌ و عصاره‌ی سه گیاه فوق روی سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات و شپشه‌ی گندم، اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهده گردید. بیشترین مرگ و میر در تاثیر ترکیب اسانس‌ها روی سوسک چهارنقطه‌ای حبوبات مربوط به تیمارهای LC25 (Ca+Jc) ،LC25 (Ca+Ml) وLC25 (Jc+Ml) و در مورد شپشه‌ی گندم تیمار LC25 (JC+Ml) مشاهده گردید و در مورد عصاره، تیمار LC25 (Jc+Ml) روی سوسک چهار نقطه‌ای حبوبات و تیمار LC25 (Ca+Jc) روی شپشه‌ی گندم مشاهده گردید. تحقیق حاضر نشان داد که اسانس‌ها و عصاره‌ها توانایی بالقوه‌ای در مدیریت تلفیقی آفات دارند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Lethality effect of essential oils and extracts from three plants against Callosobruchus maculatus Fabricus and Sitophilus granaries L.
Authors
Farnaz Shafaie, Shahram Aramideh, Oruj Valizadegan, Shahram Aramideh
Abstract
In the recent years search for alternatives to conventional chemical insecticides, essential oils and extracts derived from aromatic plants have been widely investigated. In the present research, the essential oils and extracts of three aromatic plants from Cupressus arizonica Greene, Juniperus communis L. and Mentha longifolia L. were used to evaluate toxicity on Callosobruchus maculatus Fabricus and the Sitophilus granarius L.. Essential oils of leaves and fruits for C. arizonica and J. communis, leaves and flowers for M. longifolia were derived and analyzed by Gas chromatography mass spectrometry (GC/MS) that main compounds were consisted of α-Pinene, Sabinene and Pulegone with 19.87, 24.55 and 31.26%, respectively. The LC50 values resulted from the essential oils of C. arizonica, J. communis and M. longifolia after 24 hours on C. maculatus and S. granarius were 8.033, 3.505, 4.325 and 1.190, 2.484, 2.80 µl on 250 liters of air and for extracts after 48 hours were 9.638, 34.521, 35.336, and 189.579, 193.905, 268.838 ppm, respectively. In the evaluation of combined three essential oils and extracts of three plants against C. maculatus and S. granarius, significant differences between treatments were observed. Maximum mortality in essential oils was observed in C. maculatus by LC25 (Ca+Jc), LC25 (Ca+Ml) and LC25 (Jc+Ml) and in S. granarius by LC25 (JC+Ml) treatments. Maximum mortality in extracts was observed in C. maculatus by LC25 (Jc+Ml) and in S. granarius by LC25 (Ca+Jc) treatments. This research shows that essential oil and extract have potential in control of stored product pests and can be used in integrated pest managements.
Keywords
Lethality, herbal compounds, Stored product pest