دامنه میزبانی Xanthomonas alfalfae subsp. alfalfae عامل لکه برگی یونجه

XML
کد مقاله : 1358-23IPPC
نویسندگان
1فارس-شیراز- دانشکده کشاورزی
2بخش گیاهپزشکی.دانشکده کشاورزی.دانشگاه شیراز
3دانشکده کشاورزی-بخش گیاهپزشکی
4دانشگاه شیراز-دانشکده کشاورزی-منطقه باجگاه
چکیده
باکتری‏هایی که به صورت بذر زاد می‏باشند، به عنوان منبع اصلی اینوکولوم اولیه برای ایجاد آلودگی در طیف وسیعی از گیاهان عمل می‏کنند. بذرهای آلوده عامل ظهور دوباره بیماری‏ها، انقال بیماری در سراسر مرزهای بین المللی و نیز ایجاد بیماری در مناطق جدید هستند. لکه برگی باکتریایی یونجه که توسط Xanthomonas alfalfae subsp. alfalfae ایجاد می‏شود، یک بیماری بذر زاد است که اخیراً از ایران گزارش شده است. علائم اولیه این بیماری به صورت لکه‏های ریز و آب سوخته با هاله زرد رنگ می‏باشد. این لکه‏ها با گذشت زمان بزرگ شده و به هم پیوسته می‏شوند و در آلودگی‏های شدید حاشیه برگ‏ها به طور کامل خشک می‏شوند. به منظور تعیین دامنه میزبانی باکتری، گیاهان مختلفی از خانواده سولاناسه شامل فلفل دلمه‏ای (Capsicum annuum cv. Sereno)، فلفل تند (Capsicum frutescens cv. Aziz)، بادمجان (Solanum melongena cv. Emami)، گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum cv. Sunseed 6189) و نیز گیاهانی از خانواده لگوم‏ها از جمله شبدر (Trifolium resupinatum)، لوبیا معمولی (Phaseolus vulgaris cv. Sadri)، ماش (Vigna radiata cv. Mashhad)، باقلا (cv. HBP-B Vicia faba)، سویا (Glycine max cv. Katool)، اسپرس (Onobrychis sativa) و نخود (Pisum sativum) در شرایط گلخانه کشت شدند. سوسپانسیونی از کشت 48 ساعته باکتری روی محیط کشت YDC با غلظت 108 سلول در هر میلی لیتر تهیه شد. سوسپانسیون حاوی باکتری روی قسمت‏های هوایی گیاهان شامل برگ‏ها، دمبرگ‏ها و نیز ساقه‏ها پاشیده شد. گیاهان مایه‏زنی شده در شرایط گلخانه با رطوبت نسبی 95-90 درصد نگه‏داری شدند. روی گیاهان خانواده سولاناسه شامل فلفل دلمه‏ای، فلفل تند، بادمجان و گوجه فرنگی علائمی مشاهده نشد. اما 30-25 روز بعد از مایه‏زنی گیاهان کاشت شده از خانواده لگوم‏ها از جمله یونجه، لوبیا معمولی، ماش، باقلا، سویا و نخود علائم متفاوتی از بیماری را نشان دادند. اما روی دو گیاه دیگر از خانواده سولاناسه یعنی شبدر و اسپرس علائمی مشاهده نشد. روی لوبیا معمولی نواحی رنگ پریده و بافت مرده در حاشیه برگ‏ها ایجاد شد، در صورتی که روی ماش لکه‏های رنگ پریده با نواحی سفید متمایل به خاکستری مشاهده شد. گیاهان نخود مایه‏زنی شده لکه‏های کوچک تیره رنگ و بافت مرده در حاشیه برگ‏ها نشان دادند. روی باقلا علائم به صورت لکه‏های تیره رنگ و بافت مرده بدون هاله زرد رنگ مشاهده شد. در سویا نیز فقط لکه‏های ریز بافت مرده ایجاد شد. جدایه‏های باکتری‏ مایه‏زنی شده 30-25 روز بعد از مایه‏زنی هم از گیاهان دارای علائم و نیز از گیاهان فاقد علائم جداسازی شدند. تأیید دوباره باکتری‏های جداسازی شده با استفاده از صفات مورفولوژیک روی محیط کشت YDC و نیز با استفاده از آغازگر اختصاصی جنس زانتوموناس(Xc-lip-R2 و Xc-lip-F2) صورت گرفت. این نتایج که باکتری روی طیف وسیعی از گیاهان خانواده لگوم‏ها بیماری‏زا است در اپیدمیولوژی باکتری مهم بوده و می‏تواند تهدیدی جدی در ایجاد آلودگی در این محصولات باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Host range of Xanthomonas alfalfae subsp. alfalfae causing bacterial leaf spot of alfalfa
Authors
zohreh yaripour, S.Mohsen Taghavi, ebrahim osdaghi, sadegh zarei, soraya Mehrabmoghadam
Abstract
Seedborne phytopathogenic bacteria act as primary inoculum source for many important plant diseases. Infested seeds are responsible for the re-emergence of diseases of the past, movement of pathogens across international borders, or the introduction of diseases into new areas. Xanthomonas alfalfae subsp. alfalfae is a seed-born bacterial and the causal agent of bacterial leaf spot on alfalfa that has been recently reported from southern Iran. Primary symptoms consisted of water-soaked lesions and small leaf spots, with a dark-brown border surrounded by a chlorotic halo. The spots increased in size over time and they became coalescent and in the case of severe infections, the leaflets became almost entirely dried. In order to determine the host range of bacterial, plants from the Solanaceae family including bell pepper (Capsicum annuum cv. Sereno), chili pepper (Capsicum frutescens cv. Aziz), eggplant (Solanum melongena cv. Emami), tomato (Solanum lycopersicum cv. Sunseed 6189) and also plants from Fabaceae family including, clover (Trifolium resupinatum), common bean (Phaseolus vulgaris cv. Sadri), mung bean (Vigna radiata cv. Mashhad), faba bean (Vicia faba cv. HBP-B), soybean (Glycine max cv. Katool), onobrychis (Onobrychis sativa) and pea (Pisum sativum) were grown under greenhouse conditions. The bacterial suspension consisting of 1 × 108 CFU/ml was prepared from 48 h old culture grown on YDC medium. Bacterial suspensions were sprayed onto the fully expanded leaves, petioles and stems of plants. The inoculated plants were maintained in greenhouse conditions with 90–95% relative humidity. No symptoms were observed on the inoculated solanaceous plants, including eggplant, chili/bell pepper, and tomato. Nevertheless, common bean, faba bean, mung bean, pea, and soybean plants showed different symptoms on the inoculated leaves at 25–30 dpi. On common bean, marginal necrotic areas surrounded by chlorotic halos appeared, while on mung bean necrotic spots with grayish white central areas were observed. Inoculated pea plants showed small and dark necrotic spots on the edges of the leaflets. Faba bean showed dark necrotic spots without chlorotic halos on the leaves. On soybean, only tiny necrotic spots were observed. Bacterial isolates were re-isolated from all symptomatic plants as well as from the asymptomatic clover and onobrychis plants at 30–35 dpi. Confirmation of the re-isolated bacteria was made assessing morphological traits of the isolates on YDC medium, and by detecting them using Xanthomonas-specific PCR primer Xc-lip-F2/Xc-lip-R2. These results are important from epidemiological point of view as leguminous crops such as common bean are cultivated on a large scale in Iran with potential threat of infection by this pathogen.
Keywords
host range, Epidemiology, Xanthomonas alfalfae