بررسی آلودگی قارچی خوراک دام و طیور در شهرستان خرم‏آباد
XML
نویسندگان
1خرم ایاد کیلومتر 12 جاده خرم آباد - اندیمشک، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، گروه گیاه پزشکی
2گروه دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه لرستان
3گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه لرستان
چکیده
آلودگی‏های قارچی مواد غذایی دام و طیور در بیشتر دامدری‎ها و مرغداریهای کشور یکی از عوامل بیماری و مرگ و میر حیوانات و مرغ‎ها به ویژه به واسطه تولید توکسین‎های قارچی می‎باشند. بنابراین به منظور بررسی آلودگی قارچی خوراک دام و طیور در شهرستان خرم‌آباد نمونه‌هایی از گاوداری‌ها و مرغداری شهرستان خرم‌آباد جمع‌آوری و به آزمایشگاه منتقل و روی محیط PDA کشت شد. پس از جداسازی، قارچها خالص‌سازی و براساس خصوصیات ریخت شناسی و با استفاده از کلیدهای معتبر و مقالات شناسایی شدند. برای اثبات توکسین‎زایی گونه‏های Aspergillus و Penicillium از محیط کشت حاوی عصاره نارگیل و اشعه UV استفاده شد. در مجموع از 150 جدایه بدست آمده گونه‏های Fusarium verticilliodes، F. proliferatum، F. equiseti، ّF. solani، Aspergillus flavus، A. parasiticus، A. niger، A. repens، A. aculeatus، A. carbonarius، Penicillium expansum، P. italicum، P. purpurogenum، P. islandicum، P. oslonii، P. paxilli، P. digitatum، Alternaria solani، A. alternata، Rhizopus stolonifer و Absidia sp. شناسایی شد. گونه‏های A. parasiticus، P. digitatum و ّ.F. verticillioides به ترتیب بیشترین فراوانی (33، 24 و 20) و َ.A. solani کمترین فراوانی (2 درصد) را داشتند. در نتیجه این مطالعه گونه‌های Fusarium verticilliodes، F. equiseti، A. aculeatus، A. carbonarius، P. islandicum، P. oslonii، P. paxilli و A. alternata برای اولین بار از خوراک دام و طیور از ایران گزارش می‎شوند. همچنین توکسین‎زایی گونه‏های A. flavus، A. parasiticus، A. carbonarius، P. expansum، P. italicum، P. purpurogenum، P. islandicum، P. oslonii، P. paxilli و P. digitatum روی محیط نارگیل اگار به اثبات رسید و توکسین‎زایی سایر گونه‏ها در دست بررسی است.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Study of fungal infection of feed livestock and poultry in Khorram abad
Authors
Mostafa Darvishnia, Reza Darvishnia, Mohammad Hossein Gharouni
Abstract
Fungal contamination of livestock and poultry food in most livestock and poultry in the country is one of the causes of disease and mortality of animals and chickens, in particular through the production of fungal toxins. Therefore, in order to study the fungal contamination of livestock and poultry feeds in Khorram abad, samples of dairy farms in Khorram abad were collected and transferred to the laboratory and cultured on the PDA medium. After isolation, fungi were purified and identified by morphological characteristics using valid keys and papers. To confirm the toxinization of Aspergillus and Penicillium species, a culture medium containing coconut extract and UV rays was used. A total of 150 isolates obtained species, Fusarium verticilliodes. F. proliferatum, F. equiseti. F. solani, Aspergillus flavus, A. parasiticus, A. niger, A. repens, A. aculeatus, A. carbonarius, Penicillium expansum, P. italicum, P. purpurogenum, P. islandicum, P. paxilli, P. digitatum, Alternaria solani, A. alternata, Rhizopus stolonifer, Absidia sp. were identified. Species of A. parasiticus, P. digitatum and F. verticillioides have the highest frequency (33, 24 and 20%) and A. solani had the lowest abundance (2%). As a result of this study, species of Fusarium verticilliodes, F. equiseti, A. aculeatus, A. carbonarius, P. oslonii, P. paxilli and A. alternata of livestock and poultry for the first time are reported from Iran. Also toxinization of species A. flavus, A. parasiticus, A. carbonarius, P. expansum, P. purpurogenum, P. islandicum, P. oslonii, P. paxilli and P. digitatum On the coconut agar media has been proven and the toxinization of other species is under consideration
Keywords
Fungus, Toxin, Infection, Livestock, Poultry