ارزیابی تاثیر مینوز برگ مرکبات، Phyllocnistis citrella Stainton (Lep.: Gracillaridea)، بر برخی صفات فیزیولوژیکی گونه‌های مختلف مرکبات در شرایط آزمایشگاه
XML
نویسندگان
1گروه گیاه پزشکی ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز- ایران
2دانشگاه چمران اهواز دانشکده کشاورزی گروه گیاهپزشکی
3دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
چکیده
مطالعه برخی صفات بیوشیمیایی ارقام و گونه‌های مختلف می‌تواند به شناسایی مکانیسم‌های مؤثر در مقاومت گیاهان نسبت به آفات کمک کند. مینوز برگ مرکبات، Phyllocnistis citrella Stainton ، یکی از آفات رایج مرکبات در نهالستان‌ها و باغ‌های جوان می‌باشد و همه ساله خسارات سنگینی ایجاد می‌کند. در این مطالعه، از برگ چهار گونه مرکبات شامل، پرتقال سیاورز، لیموترش، لیموشیرین و نارنج آلوده به مینوز برگ مرکبات و سالم واقع در باغ مرکبات مزرعه گروه گیاهپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز نمونه برداری شد. میزان کربوهیدرات‌های محلول (پنتوز، هگزوز و قند کل)، پرولین و عناصر کلسیم، منیزیم و پتاسیم در دو سطح سالم (شاهد) و خسارت دیده مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه آماری داده‌ها در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و مقایسه میانگین با آزمون توکی توسط نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که در تمام پارامترهای اندازه گیری شده اختلاف معنی داری بین دو سطح شاهد و خسارت دیده وجود داشت. میزان کربوهیدرات‌های محلول در برگ‌های خسارت دیده همه گونه‌ها به طور معنی داری نسبت به برگ‌های سالم کاهش یافت. بیشترین میانگین قندهای پنتوز در نارنج سالم و کمترین در پرتقال آلوده به ترتیب 79/1 ± 21/226 و 8/0 ± 14/52 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن خشک برگ بود. مقایسه میانگین قندهای هگزوز نشان داد که بیشترین میانگین در لیموشیرین سالم 43/2 ± 90/546 و کمترین مقدار آن در پرتقال آلوده 25/1 ± 23/76 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن خشک برگ به ثبت رسید. در بررسی مقایسه میانگین قندهای محلول کل گونه نارنج سالم با میانگین (55/3 ± 99/343 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن خشک برگ) دارای بیشترین میانگین و پرتقال آلوده دارای کمترین میانگین (71/2 ± 72/144 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن خشک برگ) بود. همچنین میزان پرولین در برگ‌های خسارت دیده گونه‌های نارنج و پرتقال نسبت به شاهد در مقایسه با لیموترش و لیموشیرین بیشتر افزایش یافت. بیشترین میانگین پرولین در نارنج آلوده و کمترین میزان آن در لیموشیرین سالم و پرتقال سالم به ترتیب 39/1 ± 78/158 و 31/1 ± 09/32 و 8/0 ± 97/23 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن‌تر برگ به ثبت رسید. در بررسی میزان عناصر نتایج آزمایش‌ها بیانگر این بود که عنصر پتاسیم در برگ‌های خسارت دیده گونه‌های مختلف به طور معنی داری بیشتر از تیمارهای شاهد بود. بیشترین میانگین در لیموترش آلوده (74/21 ± 3350 میلی گرم بر کیلوگرم) و کمترین میانگین آن در لیموترش سالم (44/3 ± 729 میلی گرم بر کیلوگرم) بود. می‌توان نتیجه گرفت که گیاهان خسارت دیده، برای تولید پرولین که از مکانیسم‌های ایجاد مقاومت است از کربوهیدرات‌ها استفاده می‌کنند. همچنین افزایش غلظت پتاسیم در بافت‌های تحت تنش، سبب مقاومت ساختاری در گیاه می‌شوند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Evaluation of the effect of Citrus Leaf-miner, Phyllocnistis citrella Stainton (Lep.: Gracillaridea),on some physiological characters of different species of citrus in laboratory conditions
Authors
Narges Karam kiani, Ali Asghar Seraj, Behzad Habibpour, Masumeh Ziaee
Abstract
Study of some biochemical traits of different cultivars and species can help to identify effective mechanisms for resistance of plants to pests. The citrus leaf miner, Phyllocnistis citrella Stainton, is one of the most common citrus pests in nurseries and young gardens, causing heavy damage every year. In this study, from leaves of four citrus species including Orange (Citrus. sinensis L.), Key lime (C. aurantifolia L.), Sweet lemon (C. limetta L.) and Sour orange (C. aurantium L.) damaged with citrus leaf miner and healthy leaves located in the Citrus Garden of Department of Plant Protection, were sampled at the Shahid Chamran University of Ahvaz. The amount of soluble carbohydrates (pentose, hexoses and total sugars), proline and calcium, magnesium and potassium elements were evaluated at two healthy (control) and damaged levels. Data statistical analysis was done in a completely randomized design with three replications and mean comparison with Tukey's test was performed by SPSS software. The results showed that there was a significant difference between the two control and damaged levels in all measured parameters. The levels of soluble carbohydrates in damaged leaves of all species significantly decreased compared to healthy leaves. The highest mean of pentose sugars in healthy Sour orange and lowest in damaged Orange was 226.21 ± 1.79 and 52.14 ± 0.8 mg / kg of dry leaf weight, respectively. Comparison of mean of hexose sugars showed that the highest mean recorded in healthy Sweet lemon 546.90 ± 2.43 and the lowest mean in damaged Orange (76.23 ± 1.25 mg / kg of dry leaf weight). In the study, the average total sugar content of healthy Orange (343.99 ± 3.55) had the highest mean and the lowest mean was in damaged Orange (144.72 ± 2.71 mg / kg of dry leaf weight). Also, the amount of proline in damaged leaves of Sour orange and Orange species increased more than controls compared to Key lime and Sweet lemon. The highest mean of proline in damaged Sour orange and the lowest mean in healthy Sweet lemon and healthy Orange were 158.78 ± 1.39 and 32.09 ± 1.31 and 23.97 ± 0.8 mg / kg of leaf wet weight, respectively. In evaluating the elements of the experiments results, the potassium element were significantly higher in the damaged leaves of the different species than the control treatments. The highest mean in damaged Key lime (3350 ± 21.47) and the lowest mean in healthy one (729 ± 3.44 mg / kg).It can be concluded that damaged plants use carbohydrates to produce proline, which is a mechanism of resistance building. Also, by increasing the concentration of potassium in tissues under stress, they cause structural resistance in the plants.
Keywords
Chlorophyll, Carbohydrates, Proline, Elements