تاثیر مراحل مختلف فنولوژی و ویژگی های بیوشیمیایی میوه انار روی پارامترهای جدول زندگی کرم گلوگاه انار Ectomyelois ceratoniae Zeller (Lepidoptera: Pyralidae)

XML
کد مقاله : 1624-23IPPC
نویسندگان
1اردبیل خ دانشگاه دانشگاه محقق اردبیلی دانشکده کشاورزی گروه گیاهپزشکی
2گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
3گروه گیاهپزشکی، پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، کرج
4گروه گیاهپزشکی، دانشکده‌ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
5یزد- بلوار شهیدان اشرف- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
6گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده‌ی کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان
چکیده
کرم گلوگاه انار، Ectomyelois ceratoniae Zeller (Lepidoptera: Pyralidae)، از مهمترین عوامل کاهش کمی و کیفی محصول انار Punica granatum L. (Punicaceae) در ایران و بسیاری از مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیا می‌باشد. در این تحقیق، تأثیر چهار مرحله مختلف فنولوژی میوه انار شامل مراحل فندقی شدن، گردویی شدن، آبدار شدن و رسیدگی کامل در رقم شهوار دانه سفید روی پارامترهای جدول زندگی و رشد جمعیت کرم گلوگاه انار تحت شرایط آزمایشگاهی در دمای 1±30 درجه‏ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره‏ی نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی مطالعه شد. هم‌چنین در این تحقیق برخی از ترکیبات اولیه و ثانویه عصاره انار شامل غلظت پروتئین و کربوهیدرات، آنتوسیانین‌های کل، فنول و فلاونوئید در مراحل مختلف فنولوژی میوه به روش اسپکتوفتومتری اندازه‌گیری شد تا همبستگی بین این خصوصیات بیوشیمیایی و پارامترهای جدول زندگی حشره تعیین شود. با توجه به نتایج، از نظر درصد بقای مراحل نابالغ، طول دوره‌ی تخم، لارو، شفیره، کل دوره‌ی پیش از بلوغ، باروری و طول عمر E. ceratoniae اختلاف معنی‌داری بین مراحل مختلف فنولوژی میوه انار مشاهده گردید. طولانی‌ترین طول دوره‌ی پیش از بلوغ در مرحله فندقی شدن (39/0 ± 22/38 روز) و کوتاه‌ترین آن در مرحله آبدار شدن (31/0 ± 50/31 روز) بود. هم‌چنین، بیش‌ترین نرخ خالص تولیدمثل (R0) و نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)‌ در مرحله آبدار شدن (به ترتیب 32/6 ± 56/37 ماده بر ماده و 0041/0 ± 102/0 بر روز) و کم‌ترین آن در مرحله فندقی شدن (به ترتیب 52/3 ± 26/18 ماده بر ماده و 0049/0 ± 0692/0 بر روز) بود. در این تحقیق در بین مراحل مختلف فنولوژی میوه انار از نظر همه پارامترهای بیوشیمیایی مورد بررسی اختلاف معنی‌دار مشاهده شد و همبستگی معنی‌داری بین مقادیر ترکیبات اولیه و ثانویه با پارامترهای جدول زندگی حشره وجود داشت. با توجه به برآیند نتایج به دست آمده، مرحله آبدار شدن انار حساسیت نسبی بالاتری نسبت به E. ceratoniae نشان داد و به عنوان مرحله رشدی مناسب برای رشد این حشره می‌باشد و برعکس مرحله فندقی شدن مقاومت نسبی بالاتری در مقابل آفت داشت و برای رشد آفت نامناسب بود. امید است اطلاعات بدست آمده در این پژوهش بتواند در پیشبرد برنامه‌های مدیریت تلفیقی کرم گلوگاه مفید واقع شود.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Effect of various phenology stages and biochemical properties of pomegranate on life table parameters of Ectomyelois ceratoniae Zeller (Lepidoptera: Pyralidae)
Authors
Zahra Abedi, Ali Golizadeh, Mahmoud Soufbaf, Mahdi Hassanpour, Ali Jafari Nodoushan, Hamidreza Akhavan
Abstract
The carob moth, Ectomyelois ceratoniae (Zeller) (Lepidoptera Pyralidae), is the most important and effective factor in decreasing quality and quantity of pomegranate in Iran and many tropical and subtropical regions. In this study, the effects of four various phenology stages of pomegranate (hazelnut-size stage, walnut-size stage, juicy and ripe stages in Shahvare Daneh Sefid cultivar) were evaluated on life table parameters and population growth of E. ceratoniae under the laboratory conditions: 30 ± 1°C, 60 ± 5% RH, and a photoperiod of 14: 10 (L: D) h. Also, in order to understand any possible correlation between life table parameters with some biochemical traits of pomegranate in its various phenology stages, protein and starch concentrations, total anthocyanins, flavonoids and total phenolic were determined. The results showed that, there were significant differences in immature survival rate (%), duration of the egg, larval, pupal period, immature development time, fecundity and adult longevity of E. ceratoniae in various phenology stages of pomegranate. The longest total development time was in hazelnut-size stage (38.22 ± 0.39 day) and the shortest one was in juicy stage (31.5 ± 0.31 day). Moreover, the highest net reproductive rate (R0) and intrinsic rate of increase (rm) values were observed in juicy stage (37.56 ± 6.32 female per female and 0.102 ± 0.0041 day-1, respectively) and the lowest values were resulted from rearing of E. ceratoniae in hazelnut-size stage (18.26 ± 3.52 female per female and 0.0692 ± 0.0049 day-1, respectively). There were significant differences in biochemical characteristics of pomegranate during its various phenology stages. Significant correlations were observed between life history parameters and biochemical traits of pomegranate phenology stages. The results indicated that juicy stage was relatively susceptible pomegranate stage and hazelnut-size stage was the most inappropriate stage for feeding of E. ceratoniae, which could be useful in the development of integrated pest management programs for this pest.
Keywords
Punica granatum, Population growth parameters, host plant stages, plant resistance