مقایسه اثر بازدارندگی مخمرهای مختلف علیه قارچ Mycogone perniciosa عامل بیماری حباب‌تر قارچ خوراکی
XML
نویسندگان
1شهرک استقلال خیابان تلاش کوچه 8 پلاک 66
2دانشگاه آزاد شیراز - دانشکده کشاورزی
چکیده
قارچ دکمه ای یکی از منابع غنی از مواد غذایی و پروتئینی می باشد. در ایران بیماری حباب تر شیوع زیاد داشته و خسارت قابل توجهی به قارچ دکمه ای وارد می نماید. با توجه به خسارت کمی و کیفی بیماری حباب تر، در سال های اخیر عمده روش های کنترل بیماری بر پایه کنترل شیمایی استوار بوده است که مشکلات زیست محیطی متعددی دارد. از طرفی هم میزبان این بیماری و هم بیمارگر آن قارچ می باشد از این نظر کنترل بیماری با مشکلات بیشتری مواجه است. لذا در پژوهش حاضر تاثیر گونه های مخمر S. cervisiae، R. mucilaginosa، P. jadini و P. fermentans در شرایط آزمایشگاهی بر روی قارچ مایکوگون و بیماری حباب تر بررسی گردید و بهترین مخمرها جهت کنترل بیماری معرفی شد. برای این منظور مکانیسم های آنتاگونیستی در شرایط آزمایشگاهی با سه روش کشت متقابل، ترکیبات فرار و غیر فرار برای بیمارگر و میزبان بطور جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با آزمایش فاکتوریل انجام شد. فاکتورهای این آزمایش ها گونه های مخمر (پنج سطح) و زمان (چهار سطح) در مجموع 20 تیمار در سه تکرار بود. نتایج نشان داد در آزمون کشت متقابل هر چهار مخمر توانایی محدود کردن و رقابت با بیمارگر را داشتند ولی مخمرهای S. cervisiae، P. jadini و P. fermentans که کمترین شاخص انتخابی را نسبت به شاهد داشتند موثرترین مخمرها در کنترل بیماری حباب تر بودند و تأثیر سوء بر قارچ دکمه ای نداشتند. ترکیبات فرار هر چهار مخمر باعث کنترل بیمارگر شد و تمام آن ها کمترین شاخص انتخابی را نسبت به شاهد داشتند و در کنترل بیماری حباب تر موثر بودند و تأثیر سوء بر قارچ دکمه ای نداشتند. تأثیر ترکیبات غیر فرار مخمرهای P. fermantans، P. jadini و R. mucilaginosa جهت بازدارندگی از رشد بیمارگر در انتهای آزمایش بیشتر بود ولی با لحاظ تمام نوبت های آماربرداری هر چهار مخمر کمترین شاخص انتخابی را نسبت به شاهد داشتند و ضمن اینکه در کنترل بیماری حباب تر موثر بودند، تأثیر سوء بر قارچ دکمه ای نیز نداشتند. در مجموع استفاده از دو گونه مخمر S. cervisiae و P. jadinii به همراه سموم شیمیایی اختصاصی و روش های زراعی مناسب جهت مدیریت بیماری پیشنهاد می شود.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Comparison of inhibitory effect of different yeasts against mycogone perniciosa fungus disease agent
Authors
Maryam Abyari, Sedigheh Mohammadi
Abstract
Agaricus bisporus is one of the rich source of nutrition and protein. In Iran wet bobble has high incidence and noticeable damage on Agaricus bisporus. In recent years, quantitity and qualitity damage of wet bobble disease control's methods based on chemical control that has several environmental problems. Also host and disease are fungus, so control of this disease faced on high problems. So in this research the effect of S. cervisiae, R. mucilaginosa, P. jadini and P. fermentans in the lab condition were investigated on Mycogone and wet bobble and the best yeast introduced for disese control. For this aim, antagonistic mechanisms in the lab condition did with three methods dual culture, volatile and non-volatile metabolites for pathogen and host separately in completely randomized design with factorial experiment. Factors of these experiments were species of yeasts (five levels) and time (four levels) totally 20 treatments in three replications. The result showed that four yeasts could restrict and had competition in dual culture method, but S. cervisiae, P. jadini and P. fermentans that had the lowest selective index then control, were the most effective yeasts to control of disease and didn’t have negative effects on host. The non-volatile metabolite of all yeasts could control the pathogen and all of them had the lowest selective index then control and were the most effective yeasts to control of disease and didn’t have negative effects on host. The effect of on-volatile metabolite of R. mucilaginosa, P. jadini and P. fermentans in the end of experiment were more effective on pathogen growth's inhibition, but in total of experiment, all of yeasts had the lowest selective index then control and were the most effective yeasts to control of disease and didn’t have negative effects on host. Also in infected treatments no absorbed statistical different between treatments. Totally using of S. cervisiae and P. jadini with special chemicals and suitable cultural method suggested for management of disease.
Keywords
Antagonistic mechanisms, dual culture, volatile metabolite, Mushroom