اولین گزارش از باکتری عامل شانکر مرکبات Xanthomonas citri subsp. citri در استان کهگیلویه و بویراحمد
XML
نویسندگان
1فارس، آباده خیابان مدرس کوچه دهم
2دانشگاه یاسوج، دانشکده کشاورزی، گروه گیاهپزشکی
3بوشهر- خیابان شهید ماهینی- کوچه پژوهش 36
4بخش گیاهپزشکی.دانشکده کشاورزی.دانشگاه شیراز
چکیده
شانکر مرکبات یک بیماری باکتریایی است که توسط Xanthomonas citri subsp. citri ایجاد شده و در تمامی نواحی دنیا که مرکبات کشت می‌شود، شیوع دارد. بیماری به اکثر ارقام مرکبات حمله می‌کند. سویه‌های مختلف باکتری از سراسر دنیا گزارش شده است و فرم آسیایی شدیدترین و گسترده‌ترین سویه به شمار می‌آید. آب و هوای گرم و مرطوب به همراه بارندگی سنگین و باد شدید سبب گسترش بیماری می‌گردد. طی بازدید انجام شده ار باغ مرکبات باشت (استان کهگیلویه و بویراحمد) علائم بیماری در درختان لیمو مشاهده گردید. به منظور بررسی و شناسایی عامل بیماری، قسمت‌های آلوده به آزمایشگاه منتقل شد و پس از له کردن در آب مقطر سترون روی محیط کشتNA و YDC کشت گردید. سپس از ۴۸ تا ۷۲ ساعت باکتری گرم منفی، زرد رنگ، اکسیداز منفی، کاتالاز مثبت و هوازی اجباری از نمونه‌های آلوده جداسازی گردید. نتایج آزمون‌های لوان ، تویین ۸۰ ، هیدرولیز نشاسته، هیدرولیز ژلاتین، آسکولین و فوق حساسیت در توتون و تولید رنگدانه زرد روی محیط YDC مثبت بودند. اما نتایج آزمون‌های آرژنین دهیدرولاز، لستیناز و تولید رنگ فلورسنت روی محیط KB منفی بودند. همچنین آزمون اثبات بیماری‌زایی روی برگ لیموترش عمانی (Citrus aurantifolia) انجام گردید. با توجه به علائم بیماری، خصوصیات فنوتیپی و آزمون بیماری‌زایی باکتری مذکور تحت عنوان Xanthomonas citri subsp. citri تشخیص داده شد. تمام جدایه‌های مورد بررسی با استفاده از آغازگر اختصاصی M+ و M- تحت عنوان پاتوتیپ A و ۹ جدایه با استفاده از آغازگر اختصاصی Ms+ و Ms تحت عنوان پاتوتیپ A* شناسایی گردیدند. این نخستین گزارش از وجود این بیماری در استان کهگیلویه و بویراحمد می‌باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
First report of the causal agent of citrus canker Xanthomonas citri subsp. citri in Kohgiluyeh and Boyer- Ahmad province
Authors
Sareh Heydarpanah, Rasool Rezaei, Zohreh Ebrahimi, S.Mohsen Taghavi
Abstract
Citrus canker caused by Xanthomonas citri subsp. citri is a bacterial disease of worldwide distribution occurring wherever citrus is grown. The disease attacks most of the varieties of citrus. Different strains of citrus canker have been reported throughout the world and the Asiatic strain is the most widespread and severe form. Disease symptoms on limes were observed in Basht (Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province). In order to identify the causal agent of the disease, infected parts of the plant, transferred to the laboratory and were squashed in sterilized water and cultured on NA and YDC medium. After 48 72 hours, gram negative bacteria with yellow colonies and negative oxidase, positive catalase and obligate aerobe were isolated. Some biochemical tests such as levan, tween 80, starch hydrolysis, Gelatin hydrolysis, Asculin and HR Tobacco and production of yellow pigment on YDC were positive. Meanwhile, Arginine dihydrolase, Lecithinase and production of fluorescent pigment on KB medium were negative. Also pathogenicity test on Mexican lime (Citrus aurantifolia) was performed. The bacterium produced erumpent, pustule-like lesions of typical Asiatic citrus canker syndrome after inoculation into Mexican lime. Based on the disease symptoms, phenotypic and pathogenicity tests, the isolates were identified as Xanthomonas citri subsp. citri. With the use of the specific primer M+ and M- all of the isolates were identified as a pathotype A. Only 9 isolates were identified as pathotype A* when specific primers Ms- and Ms+ was used. This is the first report of the disease and the causal bacterium in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province.
Keywords
Citrus bacterial canker, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, Detection