بهینه‌سازی محیط کشت PDA برای افزایش رشد رویشی پاتوژن بیماری حباب خشک قارچ خوراکی Lecanicillium fungicola در شرایط (in vitro)
XML
نویسندگان
1تهران-اتوبان تهران کرج-بولوار پژوهش- دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
2هیات علمی گروه بیماری شناسی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده
قارچ دکمه‌ای Agaricus bisporus متداول‌ترین گونه خوراکی در حال کشت در سرتاسر دنیا است. براساس آخرین آمار سازمان خواروبار جهانی (فائو) در سال 2016 در حدود 150 هزار تن در سال قارچ خوراکی در ایران تولید می‌شود. در سراسر دنیا آفات و بیماری‌های قارچ دکمه‌ای سفید سالانه خسارت بالایی به تولید قارچ‌‌های خوراکی وارد می‌کنند. که در بین آن‌ها بیماری حباب خشک با عامل Lecanicillium fungicola مهم‌ترین بیماری A. bisporus به شمار می‌رود. در حقیقت L. fungicola دارای دوره رشد بیشتری در آزمایش‌های in vitro در مقایسه با شرایط in vivo است که در آزمایش‌های بعدی مانند آزمون‌های کنترل بیولوژیک، مشکلات بیشتری را ایجاد می‌کند. بنابراین هدف از این مطالعه، مقایسه محیط کشت PDA و محیط کشت PDA ترکیب شده با مواد موثر بر سرعت رشد قارچ بیمارگر (موجود در کمپوست) است، در همین راستا محیط کشت PDA غنی شده و یا جایگزین شده با یکسری مواد و ترکیبات شامل عصاره کاه گندم، سبوس برنج، خاک اره، باگاس نیشکر (10، 20 و 30 درصد و هم بصورت جایگزین عصاره سیب‌زمینی) ملاس چغندرقند (در مقدارهای 5، 10 و 20 درصد)، ماده خشک قارچ خوراکی به مقداری 20 گرم مورد بررسی قرار گرفت. رشد میسیلیومی جدایه‌ها در دمای 23 درجه سانتی‌گراد اندازه‌گیری و با سایر پتری‌های تیمار و شاهد (PDA) مقایسه شد. یافته‌ها نشان می‌دهد محیط کشت PDA حاوی ملاس چغندرقند 5 درصد با میانگین رشد رویشی تقریبا 7 درصدی بهترین محیط برای رشد L. fungicola در مقایسه با PDA است. علاوه‌بر‌این سایر محیط‌های غنی شده یا جایگزین شده رشد رویشی مشابه محیط کشت PDA و حتی کمتر را داشتند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Optimization of PDA culture medium to increase vegetative growth of pathogen of dry bubble disease of edible mushroom Lecanicillium fungicola (in vitro)
Authors
khadijeh marzani, Ebrahim Mohammadi Goltapeh
Abstract
Button mushroom (Agaricus bisporus) is the most commonly used food crop around the world. According to the latest figures from the World Food Organization (FAO), in 2016, about 150,000 tons of mushrooms are produced in Iran. Across the globe, white mushroom pests and diseases annually cause major damages to the production of edible mushroom. Among them, the dry bubble disease caused by Lecanicillium fungicola is the most important disease of A. bisporus. In fact, L. fungicola has a longer developmental growth period in in vitro tests as compared with in vivo conditions which contributes to further difficulties in subsequent tests of biocontrol tests. Therefore, the objective of this study was to compare PDA culture medium and PDA medium combined with different materials affecting the growth rate of the pathogenic fungus (exist in the compost). In this regard, PDA culture medium were enriched or replaced with a range of ingredients such as wheat straw, rice bran, sawdust, sugar cane bagasse (10, 20 and 30% , and replacing potato extract) of sugar beet molasses (in quantities of 5, 10 and 20%), and 20 gr dry matter of A. bisporus. The mycelial growth of isolates were measured at 23±1 °C as compared to the other treatments and control (PDA). The results showed that the PDA medium containing 5% beet molasses with an average of the growth rate of approximately 7% is the best culture medium for the growth of L. fungicola as compared to PDA. Furthermore, other enriched or substitute culture media had the same vegetative growth as PDA culture medium and even less.
Keywords
Compost, sugar beet molasses, sugar cane bagasse, growth, Agaricus bisporus, In vivo