اثر بیماری برق زدگی بر عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ‌های خارجی نخودفرنگی در منطقه ساری، استان مازندران، ایران.
XML
نویسندگان
1ساری،انتهای بلوار امام رضا، جنب شرکت نفت، آبندانسر، جنب مرکز بهداشت، طبقه فوقانی فروشگاه کشاورزی طبرستانی
2گرگان، شهرک فرهنگیان، خیابان 5، کوچه 36، پلاک 224، کد پستی: 4914843719
33 مربی گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، گرگان، ایران
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی ارتباط برخی صفات مرتبط با عملکرد و اجزای عملکرد 7 ژنوتیپ‌های خارجی نخود فرنگی نسبت به بیماری برق زدگی انجام شد. پس از کاشت، بوته‌های نخودفرنگی پیش از مرحله گل‌دهی با سوسپانسیون اسپورهای قارچ بیمارگر با غلظت 107 اسپور به میزان 10 میلی‌لیتر برای هر بوته اسپری‌پاشی شدند. پس از برداشت اندازه‌گیری‌های مربوط به صفات‌های مختلف فاصله اولین غلاف از سطح زمین، تعداد دانه در هر غلاف، تعداد غلاف در ساقه فرعی، تعداد دانه در ساقه فرعی، تعداد دانه در هر بوته، طول غلاف، وزن 100 دانه خشک، تعداد غلاف در هر بوته، وزن دانه در ساقه فرعی، عملکرد دانه خشک (عملکرد اقتصادی)، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در شرایط مزرعه‌ای در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در 4 تکرار انجام شد. سپس تجزیه و تحلیل داده‌ها و مقایسه میانگین‌ها با آزمون LSD با استفاده از نرم‌افزار SAS انجام شد. طبق نتایج حاصل از بررسی تمام صفت‌ها در 7 ژنوتیپ مورد آزمایش، می‌توان گفت آلودگی به برق زذگی، عملکرد و اجزای عملکرد را به طور معنی‌داری کاهش داد. از نظر طول غلاف، وزن 100 دانه خشک، وزن دانه در ساقه‌ی فرعی ژنوتیپ Italian بیش‌ترین مقدار را دارا بود و کم‌ترین مقدار در ژنوتیپ Wando دیده شد. از نظر صفات تعداد غلاف در هر بوته، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت بیشترین میانگین را ژنوتیپ Mediterranean و Greenarraw دارا بودند و از نظر صفات فاصله اولین غلاف، تعداد دانه در هر غلاف، تعداد غلاف در ساقه‌ی فرعی و تعداد دانه در ساقه‌ی فرعی بین ژنوتیپ‌ها از نظر آماری اختلاف معنی‌دار وجود نداشت.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Effect of Ascochyta complex on yield resistance and yield components of new pea genotypes in Sari, Mazandaran Province, Iran.
Authors
Donya HajiHajiKolaei, Amir Zolfaghary, shahroz Habibikotyani
Abstract
This research was to investigate the relation between some of yield resistance and yield components of 7 foreign pea genotypes in comparison with Ascochyta complex. After implant, the plants were sprayed in a flowering stage with the aid of suspension of spore A. complex with concentration of 107 spores at 10 ml per plant. After harvesting, measurements of different characterizations, distance of the first pod of ground, number of seeds per pod, number of pods per stem, number of seeds per stem, number of seeds per plant, pod length, weight 100 Seed dry weight, number of pods per plant, seed weight per stem, dry grain yield (economic yield), biological yield and harvest index in field conditions were performed a complete randomized design with 4 replicates under field conditions. Then data analysis and mean comparisons was done by using SAS software and LSD test. According to the results survey all characterizations in the 7 tested genotypes, it can be said that A. complex decreased the yield and yield components significantly. In terms of pod length, 100 seed weight, seed weight in the lateral stem of the Italian and Wando genotype was the highest and the lowest respectively. According to characterizations of number of pods per plant, grain yield, biological yield and harvest index had the highest mean of Mediterranean and Greenarraw genotypes. There was no significant difference in genotypes for the characterizations of the distance of the first pod of ground, number of seeds per pod, number of pods per stem, number of seeds per stem and number of seeds per plant.
Keywords
Key words: Ascochyta complex, 7 foreign genotype pea, yield resistance and yield components