بررسی تاثیر بازدارندگی اکتینومیستها بر عامل پوسیدگی سیاه مرکبات جداسازی شده از استان کرمان سعیده حبیبی1، غلامحسین شهیدی1
XML
نویسندگان
1کرمان میدان پژوهش دانشگاه شهید باهنر کرمان دانشکده کشاورزی
2دانشگاه شهید باهنر گروه گیاهپزشکی
چکیده
تولید مرکبات در ایران حدود 4 میلیون تن براورد شده و میزان ضایعات مرکبات سالانه بین 28 تا 31 درصد تخمین زده می شود. بنابراین هرساله مقادیر عظیمی از تولیدات ارزشمند مرکبات ازبین می رود. پوسیدگی سیاه مرکبات یکی از بیماری‌های مرکبات است که آلودگی آن از باغ آغاز شده و در انبار می‌تواند خسارت زیادی ایجاد کند. به دلیل شرایط جوی نامناسب این بیماری در جنوب استان کرمان خسارت چندانی ایجاد نمی‌کرد ولی با بارندگی‌های مکرر و کاهش دما در زمستان 95 میزان آلودگی علی‌الخصوص روی میوه پرتقال و نارنگی زیاد شد.برای بررسی عامل این بیماری نمونه برداری از میوه های آلوده انجام شد و پس از انتقال به آزمایشگاه از حدفاصل بافت آلوده و سالم قطعاتی با اندازه 3 تا4 میلی متر ا به تشتک های پتری حاوی محیط کشت PDA منتقل شد. پس از خالص سازی قارچ به روش تک اسپور، طبق اصول کخ، بیماریزایی آن اثبات گردید. بررسی‌های مولکولی انجام شده با پرایمر OPA 10-2 نشان دادند که عامل این بیماری قارچ Alternaria alternata می‌باشد. استرپتومایست ها ویژگی هایی دارندکه آنها را به عنوان عوامل بیوکنترل علیه بیمارگرهای گیاهی معرفی میکند. این ویژگی ها شامل تولید انواع متابولیتهای ثانویه مانند آنزیم ها و آنتی بیوتیک ها و موادی که از نظر بیولوژیکی فعالند می باشد. به همین دلیل تعداد زیادی جدایه اکتینومیستی با استفاده از محیط کشت انتخابی کازئین گلیسرول آگار (CGA) از خاک‌های شهرستان کرمان جدا شد.در بررسی‌های انجام شده، 2 ایزوله استرپتومایست با کدهای 17 و 53 توانستند بازدارندگی کاملی علیه بیمارگر مذکور در آزمایشات به شیوه کشت متقابل در تشتک های پتری حاوی محیط کشت PDA و بازدارندگی بر روی میوه های نارنگی تلقیح شده، داشته باشند.آزمایش بر روی میوه در 6 تیمار و 3 تکرار انجام شد. یک تیمار نیز به عنوان شاهد بدون مایه زنی نگهداری شد. این مطالعه اولین گزارش از Alternaria alternata به عنوان بیمارگر عامل پوسیدگی سیاه مرکبات از استان کرمان میباشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Study of inhibitory effect of actinomycetes against causal agent of citrus black rot isolated from Kerman province.
Authors
saeedeh habibi, golam hossein shahidi
Abstract
Citrus production is estimated about 4 million tons in Iran and its decay is about 28-31 percent. So, huge amounts of precious citrus product are decayed every year. Black rot is one of citrus post harvest diseases which starts from orchard and can cause huge damages in storage. As the weather condition is not suitable in Kerman province, the disease damages is not considerable. But rain falls and cool weather in winter 2016 caused remarkable damages especially on orange and tangerine fruits. To study causal agent of the disease, samples were collected from contaminated fruits. Samples were placed in Petri dishes containing potato dextrose agar (PDA) medium. Petri dishes were incubated at 25 °C in the dark for one week and the fungus purified using the single-spore method. Pathogenicity tests were performed based on Koch’s postulates on healthy fruits. Molecular investigation using OPA10-2 primer showed that causal agent of the disease is Alternaria alternata. Streptomycetes have characteristics that make them suitable for biocontrol ofplant diseases. They are capable ofproduction of secondary metabolites such as enzymes, antibiotics and active biological products which have commercial value. Many isolates of Actinomycetes isolated from Kermansoilsby using a selective medium, casein glycerol agar (CGA).Two isolates of Streptomycetes (isolates17 and 53)having inhibitory characteristic against the pathogen could suppress Alternaria alternataboth in dual cultures on PDA plates and on healthy tangerine frui5ts.Fruit tests arranged 3 times in 6 treat ments and one treat ment with no incubation was kept as witness. This study is the first report of Alternaria alternata as causal agent of citrus black rot in Kerman province.
Keywords
Post harvest diseases of citrus, Alternaria alternata, streptomycetes, Anti fungal activity