شناسایی عوامل باکتریایی پوسیدگی نرم و ساق سیاه سیب زمینی در استان کرمان
XML
نویسندگان
1کرمان بافت خیابان چمران کوچه 57
2بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان- رفسنجان- ایران
چکیده
استان کرمان رتبه پنجم را در تولید و عرضه سیب‎زمینی در کشور دارد. به منظور شناسایی عوامل پوسیدگی نرم و ساق سیاه سیب‎زمینی طی سال‌های 1394و 1395 از انبار و مزارع کشت سیب‌زمینی نمونه‎های دارای علائم مشکوک جمع‎آوری و بر روی محیط های کشت باکتری شناسی جداسازی و خالص سازی گردیدند. تک کلنی های به رنگ سفید متمایا به خاکستری یا شیری رنگ انتخاب برای ادامه پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند . با اثبات آزمون بیماریزایی در مجموع 64 جدایه باکتریایی جداسازی گردیدند جدایه های پکتولیتیک از لحاظ ویژگی های فیزیولوژیکی، مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بر اساس روش های مرسوم باکتری شناسی مورد بررسی قرار گرفتند. خصوصیات فنوتیپی باکتری های پکتولیتیک جداسازی شده با جدایه های استاندارد متعلق به گونه‌های تیپ Pectobacterium carotovorum subsp.carotovorum, Pectobacterium atrosepticum و Dickeya chrysanthemi مورد بررسی قرار گرفتند. جهت بررسی مولکولی از آغازگرهای اختصاصی استفاده گردید که نشان دهنده‌ی سه گونه‌ی پکتولیتیک به ترتیب Pectobacterium atrosepticum ،Pectobacterium carotovorum subsp.carotovorum ، Dickeya chrysanthemi بود مقایسه‌ی نتایج با نمونه های استاندارد صحت نتایج به دست آمده را تایید نمود. در بررسی درصد آلودگی، بیشترین میزان آلودگی به گونه Pectobacterium carotovorum subsp.carotovorum در منطقه ی فاریاب به میزان 85 درصد و کمترین آلودگی، منطقه جیرفت با 12 درصد آلودگی به گونه Dickeya chrysanthemi بود. بیشترین درصد پراکنش Pectobacterium atrosepticum در منطقه لاله زار با 95 درصد بود. مناطق منوجان و بافت فاقد این گونه بودند. Dickeya chrysanthemi بیشترین درصد پراکنش را در منطقه منوجان با 33/53 درصد دارا بود این گونه از منطقه ی لاله زار جداسازی نگردید. هم چنین Pectobacterium carotovorum subsp.carotovorum دارای پراکنش حداکثری66/46 درصدی در منطقه ی منوجان بوده و کمترین پراکنش را در مناطق لاله زار و جیرفت به نسبت 7/4 درصد در بین مناطق نمونه برداری دارا است. در مجموع نتایج بدست آمده بیانگر تناسب میان موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی منطقه با درصد پراکنش و در صد آلودگی گونه های پکتولیتیک می باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Identification of bacterial agents of soft rot and black leg of potato in Kerman provinc
Authors
simin ghasemi nezhad afshar, Pejman Khodaygan
Abstract
Kerman provice has the fifth rank in the production and supply of potatoes in the country. Inorder to identify the factors ofpotato soft rot, the samples with suspected symptoms were isolated and purified on bacteriological culture media from storehouse during the years 1394-1395. Single colonies were studied for continuation of the research. Totally 64 bacterial isolates were isolated from the pathogenicity test. Pectolytic isolates were evaluated in physiological, morphological and biochemical characteristics based on conventional bacteriological methods. Phenotypic characteristics of pectolytic bacteria isolated from isolates of Pectobacterium carotovorum subsp.carotovorum, Pectobacterium atrosepticum and Dickeya chrysanthemi species were studied. For the purpose of molecular analysis, specific primers were used to indicate the three pectic species Pectobacterium atrosepticum, Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, Dickeya chrysanthemi. Comparison of the results with standard health samples confirmed the results. The highest infection rate in Pectobacterium carotovorum subsp.carotovorum in Faryab region was 85% and the lowest infection was in Jiroft region with 12% contamination with Dickeya chrysanthemi. The highest percentage of distribution of Pectobacterium atrosepticum in Lalezar region with 95% was in Manojan and the tissues without this species. Dickeya chrysanthemi had the highest distribution in Manojan region with 53.33%. This species was not isolated from LalehZar area. Also, Pectobacterium carotovorum subsp.carotovorum has a maximum distribution of 46.66% in Manojan region and has the lowest distribution in Lalezar and Jiroft areas, in proportion to 7.4% compared to the sampling areas. Totally, the results indicated geographical location and climate conditions of sampling areas with distribution percentage and percentage contamination of pectolytic species.
Keywords
potato, Soft rot, black leg, pectolytic