بررسی تاثیر برخی نمک های شیمیایی در کنترل بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه خیار ناشی از قارچ Fusarium oxysporum در شرایط گلخانه
XML
نویسندگان
1شیراز ، شهرک گلستان ، بلوار علامه دهخدا قبل از نمایشگاه بین المللی
2مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت ، جیرفت ، ایران
3گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور شیراز، صندوق پستی 3697- 193595، تهران،ایران
چکیده
بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه خیار ناشی از فرم های تخصص یافته Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum مهمترین بیماری خیار در کشت های گلخانه ای در ایران می باشد. با توجه به مخاطرات کاربرد سموم شیمیایی، یافتن ترکیبات جایگزین کم خطر از اهمیت خاصی برخوردار است. در این تحقیق تاثیر برخی نمک های شیمیایی شامل دی پتاسیم هیدروژن فسفات(4 در هزار) ، پتاسیم سوربات، بی کربنات آمونیوم و فسفیت پتاسیم (هر سه با دز 5 در هزار)، سالیسیلیک اسید (25 میلی مولار) و کاربندازیم (دو در هزار) در القای مقاومت و کاهش شدت آلودگی خیار گلخانه ای رقم رویال به بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه بررسی شد. این آزمایش در شرایط گلخانه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در تیمار شاهد هیچ ترکیبی استفاده نشد. اعمال تیمارها در نوبت اول بصورت غوطه ورسازی ریشه در ترکیب مورد نظر و سپس در سه نوبت محلولپاشی به فاصله دو، چهار، شش هفته انجام شد آمار برداری از گلدان های آزمایشی، یک هفته پس از هر مرحله محلول پاشی انجام شد. شدت آلودگی برای هر تیمار بر اساس علائم آلودگی (پوسیدگی طوقه، زردی برگها، بوته های در حال مرگ و مرگ کامل) محاسبه شد.تجزیه آماری داده ها با نرم افزار sas و مقایسه میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن انجام گرفت. نتایج نشان داد کلیه ترکیبات مورد استفاده به جز دی پتاسیم هیدروژن فسفات، در مقایسه با شاهد در کاهش شدت بیماری موثر بودند. در تیمار قارچکش کاربندازیم هیچ گونه علائم بیماری پس از یک ماه مشاهده نشد. ترکیبات پتاسیم سوربات و سالیسیلک اسید به ترتیب با میانگین کارایی کنترل بیماری 19/61 و 38/17درصد نسبت به شاهد تیمار برتر نشان دادند. نتایج این تحقیق نشان داد ترکیبات مذکور می توانند بصورت مجزا یا در تناوب با سموم مجاز برای کنترل بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه خیار استفاده شوند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
The effect of some chemical salts on the control of stem and root rot disease of cucumber caused by Fusarium oxysporum f. sp radicis-cucumerinum in greenhouse conditions
Authors
zeynab mirzadeh abgarmi, mousa najafi niya, hesamoddin ramezani
Abstract
Root and stem rot disease of cucumber caused by Fusarium oxysporum f. sp Radicis-cucumerinum is the most important cucumber disease in greenhouse crops in Iran.Given the hazards of chemical pesticide application, finding low-risk alternative compounds is important.In this research, the effect of some chemical salts, including di-potassium hydrogen phosphate (4,000), potassium sorbate, ammonium bicarbonate and potassium phosphate (all three with a dose of 5,000), salicylic acid (25 mM) and carbendazim (2g/L) were investigated in induction of resistance and reduction of greenhouse cucumber contamination of royal cultivar with root and stem rot disease.This experiment was conducted in greenhouse conditions in a randomized complete block design with three replications. No compound was used in the control treatment. Application of the treatments was carried out in the first step by dipping the roots in the desired combination and then by three times the spraying at intervals of two, four, six weeks. The test was carried out one week after each spraying step.The severity of infection was calculated for each treatment based on the signs of infection .Statistical analysis of the data was performed using sas software and comparison of the meanings with Duncan's multi-domain test.The results showed that all compounds used except di-potassium hydrogen phosphate were effective in reducing the severity of the disease compared with the control.In fungicidal treatment, no symptoms were observed after one month. Sorbate potassium and salicylic acid compounds with an average efficiency of control of the disease were 61.19% and 17/38% Showed superior treatment compared to control.The results of this study showed that these compounds can be used alone or alternatively with authorized to control stem and root rot disease.nd cucumber .
Keywords
Biological compounds, Potassium sorbate, salicylic acid, Antifungal activity