مرگ ناگهانی سویا در اثر Fusarium redolens در کرمان
کد مقاله : 1210-23IPPC
نویسندگان
1کرمان، انتهای اتوبان هفت باغ علوی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته ۷۶۳۱۸۱۸۳۵۶
2استادیار پژوهش، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز
چکیده
سویا (Glycine max) یکی از مهمترین دانههای روغنی جهان محسوب میشود. گونههای مختلفی از جنس فوزاریوم به عنوان عوامل ایجاد پوسیدگی ریشه، زردی و مرگ ناگهانی گیاه سویا در سرتاسر دنیا گزارش شدهاند. در تیر ماه 1396 مرگ ناگهانی گیاهان سویا در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته مشاهده شد. علائم بیماری شامل لکههای نکروز روی ریشهها و علائم ویژه روی برگها بود که با نزدیک شدن به گلدهی و تولید غلاف به صورت نکروز و لکه برگی و افتادگی ساقه در قسمتهای هوایی گیاه ظاهر شد. به منظور جداسازی عامل بیماری، بخشهای مختلف گیاه شسته شده، با استفاده از هیپوکلریت سدیم 10% تجاری سترونسازی سطحی شدند و پس از شستشو با آب دیونیزه سترون، روی محیط کشت PDA کشت شدند. از قطعات ریشه و ساقه جدایههای مربوط به جنس فوزاریوم جداسازی شد. جدایهها روی محیط کشت PDA ریسههای تخت با قابلیت ترشح رنگدانههای زرد، روی محیط کشت CLA، ماکروکنیدیومها فراوان، دارای سلول انتهایی قلابدار، سلول پایهی پامانند با 3-5 دیواره سلولی و روی محیط کشت SNA، میکروکنیدیومها مونوفیالید، تخممرغی شکل تا استوانهای با 0-1 دیواره سلولی تولید کردند. بر مبنای صفات ریختشناختی و نیز توالی ژن EF1-α، این گونه Fusarium redolens شناسایی شد. یکی از جدایهها برای بیماریزایی روی سویا مورد آزمون قرار گرفت. مایهزنی ریشههای گیاهان دو هفتهای سویا با دانههای کلنیزه شدهی بلوط موجب بروز علائم مشابه روی ریشه و اندام هوایی گیاهان سویا در گلخانه شد، در حالیکه گیاهان شاهد علائمی نشان ندادند. عامل بیماری مجدداً از ریشه گیاهان آلوده جداسازی شد. با توجه به بررسیهای انجام شده این گزارش اولین مورد از شناسایی Fusarium redolens به عنوان عامل مرگ ناگهانی سویا در ایران است. البته این گونه به دلیل شباهت ریخت-شناختی بسیار زیاد به F. oxysporum ممکن است پیش از این تحت عنوان F. oxysporum در ایران گزارش شده باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Fusarium redolens as the causal agent of sudden death of soybean in Kerman
Authors
Azadeh Habibi, Banafsheh Safaiefarahani
Abstract
Soybean, (Glycine max) is one of the most important oil seeds in the world. Multiple Fusarium species have been isolated from soybean plants causing root rot, wilting and sudden death syndrome worldwide. Sudden death of soybean plants exhibiting necrotic root lesions and characteristic foliar symptoms that were observed toward the flowering or pod-development stages as chlorotic and mottling, on the upper leaves were reported fron research greenhouse of Kerman Graduate University of Advanced Technology in July of 2017. Different parts of the plants were washed, surface disinfected, rinsed in deionised water and cultured on PDA. Fusarium isolated were recovered from root and shoot sections. Culture morphology on PDA were flat with yellow pigmentaion. Macroconidia on CLA medium were abundant having a hooked apical cell, foot shaped basal cell and with 3-5 septa. Microconidia on SNA medium monophialide, oval to cylindrical with 0-1 septa. Based on morphological characteristics as well as sequence data from translation elongation factor (EF1-α) gene the isolated were identified as Fusarium redolens. One isolate was tested for pathogenecity on soybeen. Root inoculation of 2-week-old seedlings with colonized oat kernals with a single spore isolate caused similar root and foliare symptoms on soybean plants in the greenhouse whereas control plants did not exhibit the symptoms. Isolations were made from roots of inoculated and control plants Fusarium species were not isolated from control plants. To our knowledge, this is the first report of F. redolens causing sudden death of soybean in Iran, however, this species may ahve been misidentified as F. oxysporum previously since the two are morphologically similar.
Keywords
EF1-&alpha, gene, sudden death of Soybean