بررسی اثر زیر کشندگی عصاره های سیر روی میزان تفریخ تخم سفید بالک گلخانه

کد مقاله : 1208-23IPPC
نویسندگان
1کرمان، خیابان شهید مصطفی خمینی، خیابان شهیدان اعتباری، کوچه 12، شرقی 2، در رو به رو.
2بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
چکیده
سفیدبالک گلخانه ‏Trialeurodes vaporariorum (Westood) (Hemiptera: Aleyrodidae)‎‏ یکی از مهم ترین آفات ‏گلخانه ها، سبزیجات و گیاهان زینتی می باشد. با توجه به خسارت بالای این آفت و اثر سوء سموم شیمیایی، استفاده از برخی ‏ترکیبات کم خطر و بی خطر مانند آفت کش های گیاهی می توانند ابزار مناسبی برای کنترل این آفت محسوب شوند. در این ‏پژوهش، اثر زیرکشندگی عصاره گیاه سیر ‏‎(Allium sativum) ‎‏ شامل عصاره اتانولی و اسید استیکی سیر روی میزان تفریخ ‏تخم سفید بالک گلخانه پس از گذشت 10 روز مورد بررسی قرار گرفت. کلنی سفیدبالک روی برگ های لوبیا پرورش یافت. ‏به منظور بررسی تأثیر عصاره های سیر، غلظت های 50 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره های سیر بر روی تخم های سفیدبالک گلخانه در شرایط آزمایشگاهی ‏‏(دمای 1±25 درجه سانتی گراد، رطوبت 10±50 درصد و 16 ساعت روشنایی 8 ساعت تاریکی) بر روی برگ های ‏لوبیا ‏بررسی شد و داده ها با استفاده از برنامه نرم افزاری‏Stat plus (Fisher LSD Test) ‎‏ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. زیست سنجی به روش محلول پاشی از طریق محلول پاش مخصوص ‏صورت گرفت. میانگین های درصد تفریخ برای عصاره اسیداستیک سیر، اسید استیک، اتانول، عصاره اتانولی سیر و شاهد به ‏ترتیب، 42/4 ±84/9، 21/6 ±96/40، 33/6 ±10/52، 62/4 ±12/61 و 51/2 ±69/84 درصد ثبت گردید. مقایسه میانگین ها در سطح احتمالی 05/0 درصد بین تیمارهای مختلف نشان ‏می دهد که بیشترین و کمترین درصد تفریخ تخم به ترتیب مربوط به عصاره اسید استیک و شاهد می باشد. این مطالعه نشان می دهد که، عصاره های ‏به دست آمده از گیاه سیر می‌تواند به عنوان آفت‌کش گیاهی مؤثر به منظور مدیریت و کاهش جمعیت سفیدبالک گلخانه در نظر گرفته شود. این ترکیبات به صورت سموم تدخینی، حشره‌کش‌های تماسی، دورکننده و بازدارنده تغذیه و میزان تخم‌ریزی عمل کرده و رشد جمعیت حشره را تحت تأثیر قرار می‌دهند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Sub-lethal effects of garlic extracts on hatching rate of Trialeurodes vaporariorum (Westood) (Hemiptera: Aleyrodidae) eggs
Authors
Mohaddeseh Mohammadebrahimi, Kamal Ahmadi
Abstract
The greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum (Westood) (Hemiptera: Aleyrodidae( is an important pests in greenhouse, vegetable and ornamental plants. Regarding to high damages of this pest in addition to harmful effects of the chemical pesticides, applying some harmless and safe compound such as, botanical pesticides can be appropriate to control the pest. In this study, sub-lethal effect of garlic (Allium sativum) extracts including ethanol and acetic acid extract on hatching rate of the eggs of T. vaporariorum were investigated after 10 days. The whitefly colony was reared on the Phaseolus vulgaris leaves. In order to study the effect of garlic extracts, the concentrations ‎50 mg/ml in ethanol and acetic acid of garlic extracts were applied on the eggs of T. vaporariorum ‎on Phaseolus vulgaris leaves on laboratory condition (‎25±1°С temperature, 50±10% humidity and under a photoperiod of 16L:8D h)‎ and the hatching rate- data’s were obtained and analyzed with Stat plus (Fisher LSD Test) statistic program. Bioassay test was performed by spraying test method by special sprayer. The means of the hatching rate (%) for garlic acetic acid extract, acetic acid, ethanol, garlic ethanol extract and control were recorded 9.84±4.42, 40.96±6.21, 52.10±6.33, 61.12±4.62, 84.69±2.51, respectively. The means comparison among different treatments have shown that, the highest and least hatching rate were obtained with garlic acetic acid extract, respectively (p<0.05). Generally, results of this study show that the extracts of Allium sativum can be considered as an effective biopesticide to management and reduction of population of greenhouse whitefly. These compounds have acted as fumigant, contact insecticides, repellent, inhibition of oviposition and feeding, and affected insect population growth.
Keywords
Biopesticides, Allium sativum, Ethanol extract, Acetic acid extract, Spraying