ارزیابی مقاومت برخی از ارقام سیبزمینی به عامل بیماری لکه موجی سیبزمینی (Alternaria alternata) در شرایط گلخانهای
کد مقاله : 1185-23IPPC
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان
2گروه گیاهپزشکی ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه صنعتی اصفهان ، اصفهان ، ایران
چکیده
بیماری های سیب زمینی از عوامل عمده محدود کننده تولید محصول دراغلب مناطق دنیا می باشند. بیماری های ناشی از قارچ ها مهمترین و پرخسارت ترین بیماری های سیب زمینی هستند. گیاهان دارای مکانیسم های مختلف برای دفاع از خود علیه بیمارگرها می باشند. پاسخ های دفاعی اولیه به عنوان مقاومت پایه شناخته شده اند. انواعی از مکانیسم های سلولی، مولکولی و بیوشیمیایی همراه با مسیرهای انتقال سیگنال مختلف در این نوع مقاومت دخالت دارند. بیماری لکه موجی ناشی از Alternaria alternata موجب بروز لکه های قهوه ای در برگ سیب زمینی می شوند. در این پژوهش جدایه های قارچ بیمارگر A. alternata در مزارع سیب زمینی استان اصفهان شناسایی شدند و بیماری زایی دو جدایه مهاجم روی نه رقم سیب زمینی رایج در این استان (شامل اگریا، آریندا، اسپریت، مارفونا، میلوا، سانته، ساتینا، جلی و بورن) بررسی گردید. در آزمون بیماری زایی بر روی گیاهچه های چهل و پنج روزه سیب زمینی دو رقم سانته و اگریا به ترتیب به عنوان رقم مقاوم و حساس به این قارچ بیمارگر شناسایی شدند. جهت بررسی برخی استراتژی های دفاعی دخیل در مقاومت پایه در پاتوسیستم سیب زمینی A. alternata نقش سیستم های آنزیمی آنتی اکسیدانت شامل پراکسیداز (POX) و کاتالاز (CAT) و همچنین محتوای فنل کل درارقام حساس (اگریا) و مقاوم (سانته) در زمان های 60، 120، 180 و 240 ساعت پس از مایه زنی با A. alternata مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش بیانگر افزایش کم فعالیت آنزیم های POX و CAT و محتوای فنل کل در رقم مقاوم (سانته) در مقایسه با رقم حساس (اگریا) است، که این می تواند ناشی از خصوصیات میکرو-مرفولوژیکی سطح برگ باشد که به قارچ عامل بیماری اجازه ورود به بافت گیاهی را نمی دهد، بر این اساس دسته بندی ژنوتیپ ها به مقاوم و حساس نمی تواند تنها بر مبنای فعالیت آنزیمی میزبان ارزیابی شود و نحوه پاسخ دهی میزبان به بیمارگر نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Evaluation of the Resistance of Some Potato Cultivars to Early Blight Disease (Alternaria alternata) under Greenhouse Conditions
Authors
Ali Miranzadeh, Bahram Sharifnabi
Abstract
Potato diseases are one of the major factors limiting the production of the crop in most parts of the world. The diseases caused by fungi are the most important and damaging diseases of the potato. Plants have different mechanisms for self-defense against pathogens. Primary defensive responses are known as base resistance. Various types of cellular, molecular and biochemical mechanisms, along with different signal transduction pathways, are involved in this resistance. The Alternaria alternata causes brown spots in the potato leaves. In this study isolates of A. alternata were identified in potato fields of Isfahan and pathogenicity of two aggressive isolates on nine common potato cultivars (Including Agria, Arinda, Spreete, Marfona, Milva, Sante, Satina, Jelly, and Bourne) were investigated. In the pathogenicity test on forty-five days potato plants, two cultivars of Sante and Agria were identified as resistant and susceptible cultivars to this pathogenic fungus respectively. To investigate some of the defense strategies involved in base resistance in potato A. alternata pathosystem, the role of antioxidant enzymatic systems including peroxidase (POX) and catalase (CAT), as well as total phenol content in susceptible (Agria) and resistant potato cultivars (Sante) were evaluated 60, 120, 180 and 240 hours after inoculation with A. alternata. The results indicated that the low activity of the POX and CAT enzymes and the total phenol content in the resistant cultivar (Sante) compared with the sensitive cultivar (Agria), which could be due to the micro-morphological characteristics of the leaf area, which does not allow the fungus to enter the plant tissue. Accordingly, the classification of genotypes into resistant and susceptible cannot be evaluated solely on the basis of host enzyme activity and the way of host's response reaction to the pathogen should also be taken into consideration.
Keywords
Keywords: defensive responses, peroxidase, catalase, total phenol