بررسی حساسیت ارقام فلفل دلمه ای به پوسیدگی طوقه و ریشه Phytophthora capsici

کد مقاله : 1176-23IPPC
نویسندگان
8661767419
چکیده
چکیده
فلفل دلمه‌ای، Capsicum annuum یکی از محصولات مهم صیفی بوده و دارای منابع غذایی با ارزش است که تقریبا در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از بیماری‌های مهم فلفل پوسیدگی ریشه و طوقه با عاملیت Phytophthora capsici در ایران و سراسر جهان است. با توجه به مصرف کاهش سموم، ارقام مقاوم نقش مهمی در کنترل بیماری ها ایفا می نمایند. لذا، بدین منظور مطالعاتی در خصوص حساسیت ژنوتیپ ‌های فلفل دلمه ای به بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه، Ph. capsici آزمایش‌هایی در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه‌ای در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. بدین منظور ، تعداد 14 ژنوتیپ فلفل دلمه‌ای شامل: گانگا، لیریکا، آرانیکا، هلسینکی ، هورا، زامبونی، باچاتا، پالئو، فوگو، سیرویسی، هورن، پی اس، هات چیلی و سیرنا در 15 تکرار مورد بررسی قرار گرفتند که همگی وارداتی و متعلق به شرکت ریجک زوان (RIJK ZWAAN) بودند، از شرکت سپاهان رویش اصفهان تهیه گردید. جهت تهیه مایه تلقیح از پتری های حاوی کشت خالص جدایه قارچ عامل بیماری بوته میری، Ph. capsici در مرحله گیاهچه ای فلفل در گلدان های حاوی خاک استریل، 3-2 عدد از قطعات 5 میلی متری در اطراف طوقه هر گیاه قرار داده شد به طور مرتب آبیاری گردیدند. این نحوه مایه زنی، در سه مرحله رشدی گیاه شامل گیاهچه ای ، بلوغ و گلدهی تکرار گردید. پس از مایه‌زنی هفته ای یک بار، جمعا 8 مرحله بوته‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت و میزان بوته میری برای هر تکرار و هر رقم فلفل به طور جداگانه شمارش شد. تجزیه واریانس برای داده های مربوط به وضعیت مرگ و میر بوته های فلفل در مراحل مختلف رشدی برای ارقام به وسیله نرم افزار SAS به صورت جداگانه و به طور مرکب، در سطح احتمال 1% مورد تجزیه ی آماری قرار داده شد و میانگین ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن یا DMRT و آزمونT مقایسه گردید و تجزیه خوشه ای با ترسیم دندروگرام و گروه بندی ژنوتیپ ها به وسیله نرم افزار (SPSS, SAS) انجام گرفت. نتایج نشان داد که ارقام واکنش متفاوتی به آزمون‌های بیماری زایی P.capsici نشان دادند و به پنج گروه تقسیم بندی شدند. در نهایت، رقم هلسینکی همراه با رقم هورن با 00/15 عدد آلودگی به عنوان حساس ترین ارقام و ارقام لیریکا با 5/14، آرانیکا با 33/14، سیرنا با 33/14، زامبونی با 16/14 و پی اس با 16/14 عدد بوته میری در رده های بعدی با اثر معنی دار جای گرفتند. رقم هورا با میزان آلودگی 16/7 عدد بوته میری و سپس پالئو با 5/10 عدد بوته میری، به ترتیب کمترین بوته میری را داشتند. دیگر ارقام با اثر معنی دار نسبت به یکدیگر در گروه های آماری مربوطه قرار گرفتند
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Susceptibility Assessment of Bell Pepper Varieties to Root and Crown Rot Disease
Authors
zahra taei semiromi
Abstract
Abstract
Bell Pepper, Capsicum annuum is one of the most important vegetable products with valuable food ingredients which is used almost anywhere in the world. One of the most important diseases of root and crown rot of pepper is Phytophthora capsici in Iran and around the world. Resistant sources play a major role in disease management. Therefore, in this study, the susceptibility of bell pepper genotypes to root and crown rot, Ph. capsici were assessed. The experiments were carried out under laboratory and greenhouse conditions in a completely randomized design with 14 genotypes including Ganga, Lirika, Arunica, Helsinki, Hora, Zamboni, Bachata, Paleo, Phogo, Siroosi, Horen, PS, Hot Chili and Syrna in 15 replications. All the pepper genotypes were imported from RIJK ZWAAN Co., and was provided by Sepahan Royesh Company in Isfahan. The inoculum was prepared in the petri dishes with agar containing 10 days old pure culture of Ph. inoculated at seedlings stage in the pots containing sterile soil by 2-3 pieces of 5 mm in diameters around the crown of each plant. This method of inoculation was repeated in three stages of plant growth, seedling, flowering and maturity. Following inoculation, a total of 8 stages of the plants were evaluated a weekly, and the status of damping off per replicate and for each variety of bell pepper were counted separately. Variance on mortality rate of pepper plants at different stages of development for varieties was analyzed by SAS software separately and in combined at 1% probability level, and the means with using Duncan's multiple range test, DMRT and T test, and cluster analysis was performed by drawing a dendrogram and genotyping by software (SPSS, SAS). The results indicating that the cultivars showed a significantly different reaction to the Ph. capsici pathogenicity tests and were divided into five distinct groups. Finally, the Helsinki cultivar with Horne cultivar with 15 plant infections were the most susceptible one followed by Lirika with 14.5, Arunica 14.33, Syrena 14.33, Zombine 14.14 and PS with 14.16 infected plants in the next category. Hora cultivar with an infection rate of 7.16 plants followed by Paleo with 10.5 infected plants showing the least infected cultivars, respectively. Other cultivars with significant effect were included in the related statistical groups.
Keywords
Keywords: Bell pepper, varieties, resistant, Phytophthora capsici