گزارش جدید از قارچ عامل پوسیدگی سیاه انگور برای میکوبیوتای ایران

کد مقاله : 1405-23IPPC
نویسندگان
1روستای مازیاران- خیابان شهید خاندوزی- کوچه امام سجاد
2گروه گیاهپزشکی دانشکده تولید گیاهی انشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3گروه آموزشی
چکیده
انگور یکی از محصولات مهم باغی در ایران و دنیا به شمار می‌رود و بر اساس آخرین آمار سازمان خوار و بار جهانی در سال 2012، ایران مقام نهم دنیا را در تولید انگور به خود اختصاص داده است. بیماری پوسیدگی سیاه انگور با عامل Guignardia bidwelli )آنامورف Phyllosticta ampelicida) مهم‌ترین بیماری انگور در مناطقی به شمار می‌رود که این بیماری شایع است و گاهی باعث خسارت 80 درصد محصول می‌شود. در این تحقیق به منظور شناسایی قارچ عامل پوسیدگی سیاه انگور در استان گلستان، نمونه‌برداری از برگ، ساقه و خوشه انگور در بهار و تابستان -951394 انجام گرفت. به منظور جداسازی عامل بیماری، نمونه‌ها به آزمایشگاه منتقل شدند و پس از شستشو و ضدعفونی با محلول هیپوکلریت 2% روی محیط غذایی آب- آگار و همچنین به روش کشت بافت‌های گیاهی در شرایط مرطوب کشت شدند. تهیه کشت خالص قارچ‌ها، به روش تک اسپور کردن و نوک ریسه کردن روی محیط غذایی سیب‌زمینی دکستروز آگار صورت گرفت. دمای بهینه برای رشد و تولید پیکنیدیوم‌ها 25 درجه سانتی‌گراد و برای جوانه-زنی کنیدی‌ها 30 درجه سانتی‌گراد می‌باشد. با کشت عامل بیماری، میسلیوم‌های زرد رنگ شروع به رشد کرده و پیکنیدیوم‌ها به صورت نقاط ریز سیاهرنگ پس از گذشت یک هفته ظاهر می‌شود. این قارچ علاوه بر پیکنیدیوم‌های مولد کنیدیوم‌ها، پریتسیوم‌های محتوی آسکوسپورها را هم نیز در میوه‌ی پوسیده و مومیایی تشکیل می‌دهد. شناسایی قارچ عامل بیماری بر اساس مشخصات ظاهری نظیر پرگنه قارچ و وجود اندام‌های باردهی روی میزبان، کنیدیوفور مخروطی یا استوانه‌ای، کنیدی‌های بدون بند، شفاف، تخم مرغی، بیضی یا اغلب گرد با ابعاد 7-4 x 12-5 میکرومتر و احاطه شده با غلاف موسیلاژی، آسکوکارپ‌های گروهی با انتهای گردن خارج از بافت میزبان، آسک‌های دو جداره، گرزی شکل و 8 آسکوسپوری با ابعاد 14-9 x 65-45 میکرومتر، آسکوسپور شفاف، تخم مرغی یا بیضی و بدون بند با ابعاد 7.5-6 x 17-12 میکرومتر و با استفاده از نوشته‌های معتبر صورت گرفت. بر پایه اطلاعات موجود G.bidwelli به عنوان عامل پوسیدگی سیاه انگور شناسایی شد. این اولین گزارش از وقوع این قارچ برای میکوبیوتای ایران است.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
New records of grape black rot fungi for Iran mycobiota
Authors
Soghra Alimardany, Seyed Esmail Razavi, zahra vakili zarj
Abstract
Grape is one of the most important horticultural products in the world and Iran and according to latest statistics of the world food organization (2012), Iran has ninth place of producing grapes in the world. Grape black rot disease with the agent of Guignardia bidwelli is the most important disease of the grape in these regions, that is contagious and causes a 80-percent loss. In this study, in order to identify the grape black rot fungi in the Golestan province, a sampling of the leaf, stem and bunch of grapes was done in spring and summer in 2015-16. In order to isolate the symptom, the samples were transferred to the laboratory and after washing and disinfection with a 2% hypochlorite solution; they were cultured on a water-agar diet and also by culture of herbal tissues under wet conditions. Preparation of pure fungal cultures was done by single sporulation and tipping on a diet of potato dextrose agar. The optimal temperature for growing and producing picnides is 25 ° C and for germination 30 ° C. By cultivating the symptoms, yellow mycelia began to grow and picnithiosis appear as black dots after one week. This fungus, in addition to peccidiods of cyanoforms, also forms percithiomes containing ascospores in rotten and mummified fruit. Identification of the symptom causing the fungus was done according to the appearance of the parasitic of the fungus and the presence of the fetal organs on the host, cone or cylindrical tufts, undamaged, transparent, ovoid, oval or often round with dimensions of 4-7 x 5- 12 micrometers and surrounded by mucilage pods, ascorporeal group with neck endings outside the host tissue, double-glazed occipital, crown-shaped and 8 ascospores with dimensions of 9-14 x 45-65 micrometers, transparent, oval or ellipsoidal ascospores and without strap dimensions of 6-7.5 x 12-17 micrometers and using authoritative writings. Based on the available data, G. bidwelli was identified as the cause of Grape black rot disease. This is the first report of this fungi for Iranian mycobiota.
Keywords
Guignardia bidwelli, Phyllosticta ampelicida