بررسی امکان کنترل بیولوژیکی بیماری پوسیدگی رایزوکتونیایی ریشه چغندرقند توسط باکتری های فرا ریشه

کد مقاله : 1400-23IPPC
نویسندگان
آذربایجان غربی - مهاباد - خیابان محمد قاضی - کوچه دوم داروغه پلاک 18
چکیده
چغندرقند با نام علمی Beta vulgaris L. یکی از 12 گیاهی است که غذای مهم مردم جهان را تامین می کند که پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه و طوقه، یکی از مخرب ترین و شایع ترین بیماری‌های چغندر قند می‌باشد که تـا حـدود 50 درصد موجب کاهش تولید این محصول مـی گـردد. ایـن بیمـاری توسط قـارچ خـاکزاد چنـد هـسته ای R. solani Kuhn بـا فـرم جنسی Thanatephorus cucumeris (A.B. Frank) Donk ایجاد می‌شود. مبارزه با این بیماری کار دشواری بوده و یکی از مهم‌ترین روش‌ها، کنترل بیولوژیک است. به منظور بررسی امکان کنترل بیولوژیکی بیماری پوسیدگی رایزوکتونیایی ریشه چغندرقند بوسیله باکتری‌های فراریشه، نمونه چغندرقندهای آلوده در مناطق مختلف جنوب استان آذربایجان غربی جمع آوری و عامل بیماری جداسازی شد. جدایه‌های قارچی با روش کشت نوک هیف خالص سازی شده و یک جدایه انتخاب و شناسایی گردید. همچنین برای جداسازی و شناسایی باکتری‌های فراریشه چغندرقند، از چند مزرعه چغندرقند سالم از شهرستان‌های مهاباد، بوکان، میاندوآب و پیرانشهر نمونه برداری شد. نمونه‌ها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل گردید. برای جداسازی باکتری‌های رایزوسفر، یک گرم از خاک چسبیده به ریشه در 9 میلی لیتر آب مقطر استریل ریخته و با ورتکس به هم زده شد. از سوسپانسیون بدست آمده غلظت‌های مختلف به روش سری رقت تهیه و در محیط NAکشت گردید. تک کلونی‌های رشد یافته بر اساس تفاوت در مرفولوژی انتخاب و خالص سازی شدند. جهت بررسی توان آنتاگونیستی استرین‌های باکتری و غربالگری آنها، آزمون اثر متقابل با استفاده از محیط کشت PDA همراه NA استفاده شد. پس از گذشت 24 ساعت از کشت باکتری‌ها یک دیسک قارچی در وسط پتری دیش های حاوی باکتری قرار داده شد و اطراف پتری دیش ها با سلفون پوشیده شد. پس از گذشت چند روز قطر هاله بازدارندگی اندازه گیری شد. از بین 71 جدایه به دست آمده از ناحیه فراریشه، 26 جدایه تولید هاله بازدارندگی نمودند که از بین آنها 4 جدایه که بیشترین هاله بازدارندگی را ایجاد کردند برای تست-های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی انتخاب و ویژگی‌های فنوتیپی آنها تعیین شد. بر این اساس جدایه های T4, D7, B11 به عنوان Pseudomonas putida، و جدایه M4 به عنوان pseudomonas flourescens bv.5 شناسایی شدند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Study on potential biological control of Rhizoctonia crown and root rot of sugar-beet by rhizosphere bacteria
Authors
zhaleh khanibagi
Abstract
Sugar-beet with the name of Beta vulgaris L. in one of the 12 plants that provide the important food of people in the world that Rhizoctonia crown and root rot, is one of the most destructing and common disease of sugar-beet, that could decrease the yield of product to 50% disease occurs by soil born multi nucleus fungi Rhizoctonia solani (Thanatephorus cucumeris ( A.B.Frank) Donk. Control of disease is difficult so one of the most important method is biological control. In order to investigate potential biocontrol of this disease by rhizospheric bacteria. infected sugar-beet samples were collected from southern area of West Azerbaijan province and disease causal agenr were isolated and purified by hyphal tip culture. One isolate was selected and identified. Also in order to isolation and and identification of sugarbeet rhizospheric bacteria healthy sugar-beet samples were taken from Mahabad, Bokan, Miandoab and Piranshahr. Samples immediately transferred to laboratory. One gram soil of rhizosphere added to 9 ml sterile distilled water and blended with vortex. Suspension serial diluted and cultured on NA. single colonies were selected basis on morphology and purified. To screening and assessment bacterial strains potential antagonistic ability, dual culture test were conducted on PDA+NA media. After 24 hours fungal disc transferred to center of plate containing bacteria and sealed with plastic wrap. After few days inhibitory zone diameters were measured. Among 71 isolates, 26 had inhibitory zone. 4 bacteria with more zones were selected for biochemical and physiological tests and phenotypic characterization were determined. One this basis. B11, D7 and T4 isolates identified as Pseudomonas putida. And M4 identified as Pseudomonas flourescens bv.5.
Keywords
biological control, rhizosphere, Bacteria, soil born