اثر Micrococcus yunnanensis بر برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه و تغذیه شبپره مینوز گوجهفرنگی (Lepidoptera: Gelechiidae) Tuta absoluta در شرایط گلخانهای
کد مقاله : 1381-23IPPC
نویسندگان
1شیراز- فلکه هنگ- خیابان شهیدمرادپور- کوچه 7 - پلاک 16
2بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
3بخش زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز، شیراز
چکیده
گوجه فرنگی از خانواده سیبزمینی ، گیاهی چند ساله است که در تمام نقاط جهان اغلب بهصورت یکساله کشت میشود. این گیاه یکی از محصولات ارزشمند سبزی و صیفی در خاورمیانه بهشمار میآید که پس از سیبزمینی از نظر اقتصادی در مقام دوم جهان قرار دارد. گوجهفرنگی مورد حمله انواع آفات قرار میگیرد. از جمله این آفات میتوان به گونههای مختلف بالپولکداران اشاره کرد. شبپره مینوز گوجه فرنگی Tuta absoluta یکی از آفتهای مهم گوجه فرنگی در بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران است. از آنجایی که این آفت دارای چندین نسل در سال است در برگها، میوهها، گلها، جوانهها و همچنین ساقهها دالان حفر میکند. بنابراین خسارت این آفت گسترده است و کنترل آن توسط آفتکش ها باعث ایجاد مشکلات متعددی مانند ایجاد مقاومت میشود. نشان داده شده است که باکتریهای محرک رشد (PGPRs) به عنوان ریزجانداران مفید خاک نقش مهمی در کشاورزی پایدار دارند. این باکتریها از طریق تولید سیدروفورها، تنظیم نیتروژن و تولید هورمونهای گیاهی باعث محافظت گیاه در برابر تنشهای زیستی از جمله آفات میشوند. همچنین این باکتریها از طریق ایجاد مقاومت القایی سیستمیک(ISR) از گیاه در برابر حمله آفات محافظت میکنند. این نوع مقاومت در اثر فعالیت برخی از باکتریهای موجود در روی ریشه گیاه القاء می شوند. در این مطالعه اثر باکتری Micrococcus yunnanensis بر برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه و تغذیه شبپره مینوز گوجهفرنگی تحت شرایط گلخانهای مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار در هر تیمار (کنترل، باکتری) بود. میزان تغذیه لارو سن دوم، میزان کلروفیل، کارتنوئید و آنتوسیانین مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها در نرمافزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که میزان تغذیه لارو سن دوم در تیمار باکتری کاهش یافت. همچنین میزان کلروفیل، کارتنوئیدها و آنتوسیانین در حضور لارو سن دوم در تیمار باکتری افزایش یافت. این نتایج نشان می دهد که باکتری Micrococcus yunnanensis سبب افزایش برخی از رنگیزههای گیاهی در شرایط حمله لارو سن دوم شبپره مینوز گوجهفرنگی میشود.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Effect of Micrococcus yunnanensis on some physiological parameters on Plant and Feeding of Tomato Leaf Miner, Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae), under Greenhouse Condition
Authors
Somayeh Zamani, Kambiz Minaei, Hajar Zamani
Abstract
Tomatoes from the potato family are a perennial herb that is often cultivated annually in all parts of the world. This plant is considered to be one of the most valuable vegetable and vegetable products in the Middle East, which is economically the second largest after the potato. Tomato is attacked by various pests. Among these pests can be noted different types of lepidoptera. The tomato leaf miner, Tuta absoluta (Meyrick) is a key pest of tomato in several parts of the world including Iran. Since the pest has been breeding for several generations per year, mines in the leaves, fruits, flowers, buds as well as stems. Therefore the damage is extensive and its control by pesticides makes several problems such as developing resistance. It is shown that plant growth promoting rhizobacteria (PGPRs), as useful soil micro-organisms, play an important role in sustainable agriculture. These bacteria protect plants against biological stresses, including pests, by generating siderophores, regulating nitrogen and producing plant hormones. These bacteria also protect the plant against pest infestation through Induced systemic resistance (ISR). In this study the effect of an actinobacterium, Micrococcus yunnanensis as well as their interactions on some physiological parameters on Plant and feeding of second instar larvae of tomato leaf miner under greenhouse condition were evaluated. The experiment was carried out as a factorial experiment in a complete random block design with 4 replicates per each treatment (control, bacteria). The amount of second instar larval nutrition, chlorophyll, carotenoids levels and anthocyanin were investigated. Data analysis was performed in SPSS. The results indicated that the amount of second instar larval nutrition was significantly reduced in bacteria treatments. Also chlorophyll, carotenoids levels and anthocyanin were increased in bacteria treatment. These results indicate that the Micrococcus yunnanensis bacterium increases some pigments of tomato in the presence of the second larvae of Tuta absoluta.
Keywords
: Biological stresses, PGPR, Tomato, Tuta absoluta