تاثیر چهار رقم مختلف سیب زمینی بر فعالیت آنزیم های گوارشی بید سیب زمینی Phothorimae operculella (Lep.: Gelechiidae)

کد مقاله : 1369-23IPPC
نویسندگان
1ارومیه خیابان میرداماد کوچه 16 ام
2استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، ارومیه، ایران
چکیده
بید سیب زمینی Phthorimaea operculella Zeller (Lep.: Gelechiidae) یکی از مهم‏ترین و مخرب ترین آفات سیب زمینی در مزارع، به ویژه انبارهای سیب زمینی در دنیا به شمار می رود. تأثیر چهار رقم مختلف سیب زمینی (آگریا، ایمپالا، ساتینا و اسپرینت) برفعالیت آنزیم های گوارشی بید سیب زمینی در آزمایشگاه تحت شرایط دمایی °C1±25 و رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری 10 ساعت روشنایی و 14 ساعت تاریکی بررسی شد. جهت تعیین وضعیت فیزیولوژی گوارش در بید سیب زمینی، لوله گوارش لاروهای سن آخر این حشره برای بررسی‌های آنزیمی آماده گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که ارقام مورد مطالعه تاثیری بر میزان پروتئین کل و فعالیت سرین پروتئازی نداشتند. میزان پروتئین موجود در عصاره آنزیمی روده لاروهای تغذیه شده از ارقام آگریا، ایمپالا، ساتینا و اسپرینت به ترتیب 746/2، 54/3، 749/2 و 614/3 میلی گرم در میلی لیتر بود. میزان فعالیت ویژه سرین پروتئینازی روی چهار رقم سیب زمینی آگریا، ایمپالا، ساتینا و اسپرینت به ترتیب 0174/0، 0125/0، 0189/0 و 0129/0 واحد آنزیمی بر میلی‌گرم پروتئین بود. همچنین نتایج بدست آمده، بیانگر وجود اختلاف معنی‌دار از نظر میزان فعالیت نسبی و ویژه آلفا-آمیلازی بین ارقام مختلف سیب زمینی بود. میزان فعالیت نسبی آمیلازی در pH بهینه روی ارقام آگریا، ایمپالا، ساتینا و اسپرینت به ترتیب 80/7، 10/29، 06/14 و 10/12 درصد بود. بیشترین فعالیت ویژه آمیلازی در لوله گوارشی لارو‌های تغذیه شده از ارقام آگریا (103/0 واحد آنزیمی بر میلی گرم) و ایمپالا (102/0 واحد آنزیمی بر میلی گرم) بدست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان فعالیت آمیلازی بیشتر از فعالیت پروتئازی در تمام ارقام مورد مطالعه بود.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Effects of different four potato cultivars on digestive enzyme activity of potato tuber moth, Phothorimae operculella, (Lep.: Gelechiidae)
Authors
Vahide alipour, fariba mehrkhou
Abstract
Potato tuber worm Phthorimaea operculella Zeller (Lep.: Gelechiidae) is one of the most important and destructive potato pests in the fields particularly in the warehouses of the world. The effect of four different potato cultivars including (Agria, Impala, Satina and Sprint) on digestive enzymes activity of potato tuber moth were studied in the laboratory condition at 25 ± 1 ° C and 60 ± 5% RH, and 10: 14 hours (L:D) . To determine the state of digestive physiology in the potato tuber worm, the gut tract of the last instar larvae was prepared for enzymatic studies. The results of this study showed that there is no significant differences among potato cultivars regarding the protein content and serine protease activity, so the amount of protein in the enzymatic gut extract of larvae which fed on Agria, Impala, Satina and Sprint was 2.746, 3.54, 2.749, and 3.614 mg/ml, respectively. The level of serine proteinase on mentioned four cultivars was obtained 0.0174, 0.125, 0.0189 and 0.129 (U/mg), respectively. In addition, there was significant difference in terms of relative amylolytic and activity alpha-amylase activity in optimum pH among four potato cultivars. The relative amylase activity was obtained 7.80, 29.10, 14.06 and 12.10 on Agria, Impalana, Satina and Sprint (%), respectively. The most alpha-amylase activity were found in the digestive tract of larvae which fed on Agria (0.103 U/mg) and Impala (0.102 U/mg) cultivars. The results of the current study showed that the amylase activity was higher than protease activity on four potato cultivars.
Keywords
Potato tuber moth, Protease activity, amylase activity, protein content