واکنش پنج رقم انجیر به کنه تارتن انجیر در شهرستان استهبان (استان فارس)

کد مقاله : 1344-23IPPC
نویسندگان
1کرمان-خیابان ابوحامد-کوچه 2- شرقی 2 مجتمع مسکونی نجف
2شیراز- دانشگاه شیراز-دانشکده کشاورزی
چکیده
انجیر با نام علمی Ficus carica L. متعلق به خانواده Moraceae می‌باشد. این میوه یکی از مهم‌ترین محصولات صادراتی ایران بوده و شهرستان استهبان نیز به عنوان قطب تولید این محصول در کشور می‌باشد. درخت انجیر همواره مورد حمله آفات متعددی قرار گرفته و از جمله مهم‌ترین آفات این درخت کنه تارتن انجیر Eotetranychus hirsti می باشد. در این پژوهش از 5 رقم تجاری انجیر شامل سبز، انجیر سیاه، شاه‌انجیر، پیوس و پوزدنبالی در استهبان استفاده شد تا کرک‌های آن‌ها اندازه‌گیری شود و ارتباط بین تعداد کنه موجود در هر رقم با اندازه کرک‌ها بدست آید. به این منظور از هر رقم 108 کرک از 34 برگ به طور تصادفی انتخاب شد و پس از برش گیری، شفاف‌سازی و رنگ‌آمیزی آن-ها توسط محلول سافرانین در زیر میکروسکوپ با بزرگنمایی 40× ارتفاع و قطر کرک‌ها بر حسب میکرومتر اندازه‌گیری شد. هم‌چنین تعداد کنه موجود بر روی برگ هر رقم نیز شمارش و ثبت شد. نتایج نشان داد که ارتفاع کرک‌ها در ارقام ذکر شده به‌ترتیب 86/167، 01/188، 83/133، 05/152 و 17/109 میکرومتر بود. قطر کرک‌ها نیز به ترتیب 62/46، 70/54، 94/28، 51/49 و 03/34 میکرومتر اندازه‌گیری شد. میانگین تعداد کنه شمارش شده روی ارقام ذکر شده به ترتیب 36/55، 98/53، 20/18، 11/35 و 57/31 عدد بود. رقم سبز و انجیر سیاه با داشتن تعداد بیش‌تری از کنه روی برگ خود، دارای کرک‌های بلند و قطورتری نسبت به سایر رقم‌ها بودند، اما رقم شاه‌انجیر با داشتن کم‌ترین تعداد کنه، دارای کرک‌های کوتاه و باریک و سوزنی بود. در نهایت این نتیجه حاصل شد که رقم دارای کرک‌های قطورتر و قوی‌تر در برابر خسارت و تغذیه کنه تارتن انجیر حساس‌تر از رقمی است که کرک‌های باریک و کوتاه دارد. هم‌چنین محتوای نسبی آب برگ‌ها (RWC) نیز در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت که اختلاف معنی‌داری بین ارقام مورد بررسی از نظر محتوای نسبی آب برگ‌ها وجود نداشت.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Reaction of five cultivars of fig to fig spider mite in Estahban County (Fars Province)
Authors
salimeh sadeghzadeh goki, Mohammadali Akrami
Abstract
The fig (Ficus carica L., Moraceae) is one of the most important production in Iran and Estahban County (Fars Province) as the main center of fig production in Iran. The fig tree has always been attacked by numerous pests and one of the most important pests is fig spider mite, Eotetranychus hirsti. In this study, five common and commercial fig cultivars including “Sabz, Anjir siah, Shah anjir, Peyves and Poozdonbali” were studied and the relationship between the number of mite and the size of trichoms were estimated. For this purpose, 108 trichoms from 34 leaves were randomly selected and after cutting out, clearing and coloring with Safranin, the height and diameter of trichoms were measured under microscope with a magnification of ×40, in micrometer. Also the number of mites on the leaf of each cultivar was counted and recorded. The results showed that the height of trichoms in these five cultivars were 167.86, 188.01, 133.83, 152.05 and 109.17 µm, the diameter of the trichoms were 46.62, 54.70, 28.94, 49.51 and 34.03 µm and the means of number of mite counted on the cultivars were 55.36, 53.98, 18.20, 35.11 and 31.57 respectively. The Sabz and Anjir siah cultivars with the maximum number of mites had longer and thincker trichoms, but the Shah anjir cultivar with the minimum number of mites, had the smallest and thinnest trichoms. Finally the results showed that the cultivars with thincker and longer trichoms were sensitive and the fig with narrow and short trichoms were resistant to damage of fig spider mite. Also in this study, relative water content (RWC) of leaves was investigated, that results showed no significant difference between these cultivars.
Keywords
Eotetranychus hirsti, Relative water content, Fig cultivars, Trichoms