مطالعه کارائی ترکیبات ارگانیک در مقایسه با کنه کش های آلی درکنترل کنه حنایی گوجه فرنگی در شرایط گلخانه ای و مزرعه ای

کد مقاله : 1519-23IPPC
نویسندگان
بخش تحقیقات جانورشناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تهران
چکیده
کنه حنایی (Aculops lycopersici) مهمترین آفت خانواده Eriophyidae درکشت گوجه فرنگی گلخانه ای و مزرعه ای می باشد. تغذیه این کنه از سطح زیرین برگ و ساقه باعث تغییر رنگ به حنایی، کاهش/توقف رشد، پژمردگی، خشک شدن گیاه و نارس ماندن میوه می شود. تاثیر کنه کش های گیاهی جی سی مایت (1در هزار)، بایومایت (2 در هزار و فرمولاسیون 8/1 درصد ای سی (3 در هزار ) و 75% آن غلظت هادر مقایسه با غلظت های 5/0 در هزارکنه کش های آلی فلورامایت 24 درصداس سی، دانی سرابا 20 درصد اس سی، ترمیناتور 24 درصد اس سی، کنه کش ابرون 24 درصد اس سی، غلظت 75/0 در هزار میل بمکتین 1درصد ای سی و تیمار شاهد علیه کنه حنایی گوجه فرنگی ارزیابی شد. از طرح کاملا تصادفی و بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط گلخانه ای و مزرعه ای استفاده شد. از هر تیمار بطور تصادفی تعداد 30 نمونه برگ در فواصل زمانی یک روز قبل و 3، 7 و 15 روز بعد محلولپاشی جمع آوری شد. شمارش جمعیت زنده کنه حنایی در سطح یک سانتی متر مربع زیرین برگ در هر دو شرایط و کامل برگ در شرایط گلخانه ای انجام شد. برای تبدیل داده ها در شرایط گلخانه ای و مزرعه ای به ترتیب از فرمول ابوت و هندرسون تیلتون استفاده گردید. برای تجزیه میانگین درصد تلفات از نرم افزارSAS و برای گروه بندی و مقایسه تیمارها از آزمون دانکن استفاده شد. تاثیر محلولپاشی تمامی کنه کش های گیاهی در نوبت 15 روز بعد و در سطح یک سانتی متر (p>0.05) و بیش از 98 درصد تلفات با کارائی کنه کش های آلی تفاوت آماری نداشتند. ولی تاثیر اکثر کنه کش های آلی در نوبت 3 روز و در سطح کامل زیرین برگ گوجه فرنگی گخانه ای نسبت به کنه کش های گیاهی تلفات کمتری داشتند (p<0.05). تاثیر تیمارها در نوبت 15 روز بعد شرایط مزرعه ای برای غلظت 75/0 درهزار جی سی مایت (39/92 درصد)،هر دو غلظت بایومایت (23/93 و 22/97%) و چریش (11/97 و 15/95 درصد) و بیش از 90 درصد تلفات برای سایر کنه کش های آلی جز ترمیناتور (98/80 درصد) در گروه a آزمون دانکن ملاحظه شد. تمامی کنه کش های گیاهی و آلی آزمایش شده قابلیت کنترل لازم کنه حنایی را دارند. استفاده از غلظت 75/0 مجاز کنه کش های گیاهی در تناوب مصرف جایگزین کنه کش های آلی خواهد بود و باعث کاهش مصرف، کنترل بهینه کنه حنایی وتولید محصول سالم گوجه فرنگی خواهد شد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Study organic compounds with acaricides in control of tomato infested by Aculops lycopersici under indoor and outdoor conditions
Authors
Masoud Arbabi
Abstract
Aculops lycopersici is an important eriophyid mite pest of the tomato greenhouses and field in the world. Damages feeding by this mite led to leaf color changes to purple, retarding, wilting, dryness of infested tomato plants and tomato remained immature. Three botanical acaricides doses of Biomite (2 ml/l), GC-mite (1ml/l), Neem 1.8 EC (3ml/l) and 75% of recommended doses were compared with Bifenazate 24% SC (0.5ml/l), Danisaraba 20% SC (0.5ml/l)), Spirodiclofen 24% SC (0.5ml/l), Spiromesifen 24% SC(0.5ml/l), Milbemectin1% EC (0.75ml/l) and controlled treatment on tomato infested in indoors and out door by russet mite. The complete block and completely randomize design in with three replications used. Mean mortality % of mite determined by Abbott and Henderson–tilton formulas under indoor and outdoor conditions. Analysis mite mortality% of different treatment carried out at 3, 7 and 15 days after with SAS software and grouped the treatments with Duncan method. Effects of the treatment on mite population of one square cm2 under tomato side leaf until 15 days after recorded above 98%, but was not find significant (p>0.05). Mite mortality % under side of tomato leaf showed significant differences (p<0.05) among treatments at 3 days interval. Highest percent mite mortality under field condition recorded % after 15 days for GC-mite (0.75ml/l, 92.39%), both doses of Biomite doses (93.23, 97.22%) and Neem 1.8 EC (97.11, 95.15%) and other synthetic acaricides excepted Envidor (80.98%) obtained above 90% and placed in a group of Duncan method. All treatments can control tomato russet mite effectively. Application lower botanical pesticides dose in rotation will keep products safe and reduce cost of mite protection.
Keywords
Aculops lycopersici, Tomato, organic, inorganic, Control