بررسی تاثیر روغن امولسیونشونده EC در کنترل کنه زنگ مرکبات (Phyllocoptruta oleivora (Ashmead
کد مقاله : 1492-23IPPC
نویسندگان
1رامسر- بلوار شهید رزاقی - پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری
2پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، رامسر، ایران
چکیده
سالانه مقدار زیادی روغن معدنی جهت کنترل آفات در باغهای مرکبات استان مازندران استفاده میشود که در سالهای اخیر کیفیت نامطلوب آنها باعث ایجاد اثرات سوء روی میوهها گردیده است. کنه زنگ مرکبات Phyllocoptruta oleivora (Ashmead) یکی از آفات مهم باغهای مرکبات در شمال کشور است. در این آزمایش تاثیر غلظتهای مختلف روغن امولسیونشونده EC در کنترل آن، بههمراه روغن امولسیونشونده مایونز، کنهکش آبامکتین و تیمار شاهد (بدون سمپاشی) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار روی درختان نارنگی بررسی شد. نمونهبرداری از برگ و میوه درختان یک روز قبل از روغنپاشی و 4 روز بعد از روغنپاشی صورت گرفت. درصد تلفات آفت با استفاده از فرمول هندرسون-تیلتون انجام شد. مقایسه میانگینها با آزمونهای چند دامنه دانکن و تی مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب دادهها نشان داد که اختلاف معنیداری بین تیمارهای مختلف روغنپاشی روی برگ و میوه بر مرگ و میرکنه زنگار مرکبات در سطح 1 درصد وجود داشت. یافتههای این تحقیق نشان داد که کاربرد غلظتهای مختلف روغن امولسیونشونده EC در کاهش جمعیت کنه زنگار مرکبات موثر بود و با افزایش غلظت روغن میزان مرگ و میر آفت نیز بالا رفت. بیشترین درصد تلفات آفت در بین تیمارهای مختلف روغن مربوط به روغن EC با غلظت 25/1 درصد بود. پس از آن بهترتیب روغن EC، 1 درصد، روغن مایونز 75/0 درصد ، روغن EC، 75/0 درصد و روغن EC، 5/0 درصد قرار گرفتند. همچنین میانگین درصد تلفات آفت در تیمارهای کنهکش آبامکتین + روغنهای امولسیونشونده EC و مایونز بیشتر از تیمارهای روغن بود. بطورکلی میتوان نتیجه گرفت که استفاده از روغن امولسیونشونده EC با غلظت 75/0 تا 25/1 درصد باعث کاهش جمعیت کنه زنگ مرکبات به میزان قابل قبول میشود و در کنترل این آفت میتوان از آن استفاده نمود.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Effective of Emulsifiable Oil EC on the Control of Citrus Rust Mite, Phyllocoptruta oleivora (Ashmead)
Authors
Sirous Aghajanzadeh, Esmaeil Gholamian, Mohammad Fazel Halaji sani
Abstract
Emulsifiable oils have been used as one of the control methods of citrus pests in the northern provinces for many years. Citrus rust mite is one of most important pest of citrus in the north of Iran. In recent years Mayonnaise oil caused damages on citrus fruits. In this research, the effect of emulsifiable oil EC with different concentrations in comparison with common treatments were studied on citrus rust mite (8 treatments and 4 replications) in a randomized complete block design. To evaluate the pest mortality, samples of leaves and fruits were collected from each replication, a day before, and 4 days after spraying. The number of mites on samples were counted under the stereo microscope. The rate of mortality was determined by using the Henderson – Tilton formula. The comparison of mean treatments were computed by Duncan's multiple range and T- student tests. The results indicated that there were significant differences among the treatments at 1% level of significant. Also, the results showed that application of different concentrations of emulsifiable oil EC were effective in reducing the pest population. By increasing the emulsifiable oil Ec concentration, the rate of pest mortality was increased. Emulsifiable oil EC in rate of 1.25% had the most mortality percent on citrus rust mite, and followed by EC 1%, Mayonese, EC 0.75% and EC 0.5% respectively. Mean mortality percent of pest in Abamectine + EC and Mayonnaise treatments was more than oil treatments. In general, it can be concluded that the use of emulsifiable oil EC at a concentration of 0.75 to 1.25% reduces citrus rust mite population to acceptable level and can be used to control the pest.
Keywords
citrus rut mite, emulsifiable oil, abamectine