بررسی مقاومت ارقام تجاری هلو به بیماری سفیدک پودری در استان اردبیل

کد مقاله : 1443-23IPPC
نویسندگان
پارس اباد مغان کیلومتر 12 جاده اصلاندوز مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان)
چکیده
بیماری سفیدک پودری هلو (Podosphaera pannosa) یکی از بیماری‌های بسیار مهم و شایع در باغات هلو بوده و در ایران در اکثر مناطق کشت هلو وجود دارد. به منظور ارزیابی واکنش ارقام مختلف هلو در مقابل بیماری سفیدک پودری، آزمایشی در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1393، 1394 و 1395 در باغ ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مشگین شهر در شرایط آلودگی طبیعی و مایه‌زنی مصنوعی درختان انجام گرفت. تیمارها 25 رقم هلو با پایه میسوری شامل روبین، رد هاون، ایرلی رد، اسپرینگ کرست، وزویو، ردتاپ، جی. اچ. هیل، شاستا، ایرلی گلو، آمسدون، لورینگ، اسپرینگ تایم، ولوت، سودانل، سوندانس، انجیری، حاج کاظمی، پائیزه، آلبرتا، بابی گلد7، دکسی رد، رد اسکین، سبز مشهد، سانکرست و جولای آلبرتا بودند. ارزیابی واکنش رقم‌های مختلف هلو نسبت به قارچ عامل بیماری سفیدک پودری با روش ایواسکو و بوسیومانو شامل 0: ایمن، 1: خیلی مقاوم، 2: مقاوم، 3: متوسط مقاوم، 4: حساس و 5: خیلی حساس انجام گرفت. در این بررسی رقم-های مختلف هلو از نظر درجه مقاومت به بیماری سفیدک پودری نسبت به یکدیگر اختلاف معنی‌داری در سطح احتمال 5% داشتند. مقایسه میانگین مرکب تیمارها بر اساس آزمون دانکن نشان داد که ارقام جی.اچ. هیل، انجیری، لورینگ، رد تاپ، رد هاون و ارلی گلو در گروه خیلی مقاوم؛ ارقام وزویو، آلبرتا، اسپرینگ کرست، ولوت، شاستا، ارلی رد، رداکسین و جولای آلبرتا در گروه مقاوم؛ ارقام بابی گلد 7، سوندانس، آمسدون، حاجی کاظمی، اسپرینگ تایم، دکسی رد و روبین در گروه متوسط مقاوم؛ ارقام سانکرست و سودانل در گروه حساس و ارقام سبز مشهد و پائیزه مشگین در گروه خیلی حساس به بیماری سفیدک پودری هلو بودند. نتایج نشان داد که اثر سال و اثر متقابل سال × رقم روی میزان آلودگی ارقام به بیماری سفیدک پودری در هر دو شرایط طبیعی و مصنوعی معنی‌دار نیست.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Study on resistance of different commercial cultivars of peach to powdery mildew (Podosphaera pannosa) disease in Ardabil province
Authors
parviz sharifiziveh
Abstract
Peach powdery mildew )Podosphaera pannosa (is one of the most important and common diseases in peach orchards grown in many areas in Iran. In order to evaluate the different varieties of peach reaction against powdery mildew, experiments were conducted in randomized complete block design with three replications in 2014-2016. The research was conducted in two conditions of natural infection and artificial inoculation in the collections of Agriculture and Natural Resources Research Station in Meshginshahr. Treatments included 25 varieties of peaches Robin, Redheaven, Early red, Spring crest, Vesevio, Redtop, J.H. Hale, Shasta, Early glo, Amesdn, Loring, Spring time, Velvet, Sudanel, sundans, Anjiri, Haj Kazemi, Paeizeh, Elberta, Baby gold 7, Dixired, Red skin, Sabz-e- Mashhad, Sun crest and July Elberta. The evaluation on different varieties of peach reaction to the causal agent powdery mildew was done using Ivascu and Buciumanu as follow: 0: Immune, 1: Very resistant 2: Resistant 3: Medium resistant 4: sensitive, 5: Very sensitive. The results of 3-year evaluation showed that there were significant differences between the degrees of resistance against the studied disease among the treatments. Comparison of means by Duncan test showed that the treatments Early glo, J.H. Hale, Red haven, Anjiri, Loring and Red top were selected as very resistant and July Elberta, Vesevio, Elberta, Spring crest, Velvet, Shasta, Early red and Redskin as resistant cultivars, Baby gold 7, Sundans, Amesdn, Haj Kazemi, Spring time, Dixired and Red skin selected as Medium Resistant, Sudanel and Sun crest were sensitive varieties and Sabz-e- Mashhad and Paeizeh were very sensitive varieties to causal agent of peach powdery mildew. The results showed that the effect of year and interaction between cultivar and year on pollution in terms of both natural and artificial powdery mildew was not significant.
Keywords
Genetic resistance, Peach powdery mildew, varieties, Sphaerotheca pannosa