بررسی اثر استفاده از آب داغ در حذف برخی عوامل قارچی بیمارگر قلمه های انگور
کد مقاله : 1578-23IPPC
نویسندگان
مشهد-طرق- روبروی پلیس راه- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی
چکیده
بیماری پتری یک بیماری آوندی مرتبط با زوال و خشکیدگی انگور است.از عوامل مهم و اصلی آن که در داخل قلمه ها دیده می شوندمیتوان Phaeomoniella chlamydospora و Phaeoacremonium aleophilum را نام برد.تاکنون روش کنترل معالجه کننده ای شناخته نشده است و اقدامات پیشگیرانه باید در خزانه های انگور درخصوص مدیریت این بیماری صورت گیرد.آب داغ برای ریشه کنی قلمه های انگورآلوده به قارچهای chlamydospora Phaeomoniellaو Phaeoacremonium aleophilum و درحال خواب استفاده قرار می گیرد.هدف از اجرای این تحقیق تعیین تاثیر آب داغ و قارچکش در محدود کردن برخی عوامل قارچی اندوفیت در داخل قلمه ها می باشد.
جهت انجام این آزمایش ابتدا قلمه ها به 4 دسته ده تایی تقسیم و برای هر تیمار یک دسته در نظر گرفته شد . آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار به مورد اجرا در آمد.ابتدا قلمه ها با دستگاه وکیوم به دو قارچ chlamydospora Phaeomoniellaو Phaeoacremonium aleophilum آلوده وسپس کاشت گردید پس از 6-8 هفته با جداسازی روی محیط کشت PDAتوام با تتراسایکلین1/0 گرم در لیتر انجام شد. تیمارآب داغ با درجه حرارت C°55،C°50 ، آب معمولی و قارچکش کربوکسین تیرام 2 درهزار روی قلمه ها در زمانهای 30،45 و60دقیقه اعمال گردید. نتایج حاصل ازاین تحقیق نشان داد که تیمار آب داغ C°50 بمدت زمان 30 دقیقه بهترین اثر را درکاهش رشد قارچهای پاتوژن مولد زوال انگور داشته است. بر اساس نتایج مشخص گردید که استفاده از آب داغ می تواند روند پیشروی قارچهای مولد زوال در داخل قلمه ها را محدود ولذا تاثیر درجه حرارت آب در واکنش پاتوژنها درون قلمه های انگور موثر بوده و می تواند یکی از استراتژیهای کنترل بیماری در داخل خزانه بشمار آید. بنابراین ضرورت تحقیقات آتی بر روشهای تلفیقی کنترل بیولوژیکی ، شیمیایئ و تیمار آب داغ با هدف کاهش تخریب بافتهای آلوده توسط پاتوژنهای مولد متمرکز گردد
جهت انجام این آزمایش ابتدا قلمه ها به 4 دسته ده تایی تقسیم و برای هر تیمار یک دسته در نظر گرفته شد . آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار به مورد اجرا در آمد.ابتدا قلمه ها با دستگاه وکیوم به دو قارچ chlamydospora Phaeomoniellaو Phaeoacremonium aleophilum آلوده وسپس کاشت گردید پس از 6-8 هفته با جداسازی روی محیط کشت PDAتوام با تتراسایکلین1/0 گرم در لیتر انجام شد. تیمارآب داغ با درجه حرارت C°55،C°50 ، آب معمولی و قارچکش کربوکسین تیرام 2 درهزار روی قلمه ها در زمانهای 30،45 و60دقیقه اعمال گردید. نتایج حاصل ازاین تحقیق نشان داد که تیمار آب داغ C°50 بمدت زمان 30 دقیقه بهترین اثر را درکاهش رشد قارچهای پاتوژن مولد زوال انگور داشته است. بر اساس نتایج مشخص گردید که استفاده از آب داغ می تواند روند پیشروی قارچهای مولد زوال در داخل قلمه ها را محدود ولذا تاثیر درجه حرارت آب در واکنش پاتوژنها درون قلمه های انگور موثر بوده و می تواند یکی از استراتژیهای کنترل بیماری در داخل خزانه بشمار آید. بنابراین ضرورت تحقیقات آتی بر روشهای تلفیقی کنترل بیولوژیکی ، شیمیایئ و تیمار آب داغ با هدف کاهش تخریب بافتهای آلوده توسط پاتوژنهای مولد متمرکز گردد
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Effect of hot water treatments in eliminiating vine some fungi pathogens from dormant grapevine rootstocks
Authors
MAHMOUD REZA KARIMI SHAHRI
Abstract
Grapevines affected by Phaeomoniella chlamydospora and other Phaeoacremonium species show symptoms of poor early growth and reduced vine vigor. Vines later become stunted. Declining vines show decreased trunk caliper size, have shortened internodes, reduced amount of foliage, and smaller leaf size Foliar symptoms develop that can include interveinal chlorosis and marginal necrosis and wilting, which may ultimately result in premature defoliation.Hot water treatments were applied to eradicate Phaeoacremonium aleophilum and Phaeomoniella chlamydospora from dormant grapevine wood.
In this research the effects of hot water and chemical treatments were evaluated in control of main decline pathogens of grapevine. In this experiment, plots consisted of 4 groups with each treatment replicated three times and arranged in a Randomized Block Design.Four groups of 10 cuttings were treated for each temperature and time, and four additional groups of 10 untreated cuttings were prepared as controls. At the end of the growing season, cutting sprouting and shoot weight were evaluated.Cuttings were hot-water treated at 50°C ,55°C and also soaking plant material in Carboxin –thiram (0.2 gr/l) and tap water for three periods: 30, 45 and 60 min.Cuttings first inoculated with Pa. chlamydospora and Phaeoacremonium aleophilum and then subjected to a hot water treatment were planted for six to eight weeks. Vascular discoloration was scored followed by isolation from the cuttings onto potato dextrose agar amended with 0.1 g l-1 tetracycline (PDA-tet). Isolations confirmed the presence of the pathogens in the inoculated, hot-water treated cuttings as well as in the inoculated, untreated control cuttings.
This finding, leads to the conclusion that hot water treatments are effective in eliminating vine decline pathogens from dormant wood. Results demonstrated that a thirty-minute hot water treat grapevine planting material using protocols with temperatures of up to 50°C are able to eliminate these pathogens from dormant wood cuttings.Effects of temperature and water potential on fungal response in culture were investigated to find effective control strategies for nurseries
In this research the effects of hot water and chemical treatments were evaluated in control of main decline pathogens of grapevine. In this experiment, plots consisted of 4 groups with each treatment replicated three times and arranged in a Randomized Block Design.Four groups of 10 cuttings were treated for each temperature and time, and four additional groups of 10 untreated cuttings were prepared as controls. At the end of the growing season, cutting sprouting and shoot weight were evaluated.Cuttings were hot-water treated at 50°C ,55°C and also soaking plant material in Carboxin –thiram (0.2 gr/l) and tap water for three periods: 30, 45 and 60 min.Cuttings first inoculated with Pa. chlamydospora and Phaeoacremonium aleophilum and then subjected to a hot water treatment were planted for six to eight weeks. Vascular discoloration was scored followed by isolation from the cuttings onto potato dextrose agar amended with 0.1 g l-1 tetracycline (PDA-tet). Isolations confirmed the presence of the pathogens in the inoculated, hot-water treated cuttings as well as in the inoculated, untreated control cuttings.
This finding, leads to the conclusion that hot water treatments are effective in eliminating vine decline pathogens from dormant wood. Results demonstrated that a thirty-minute hot water treat grapevine planting material using protocols with temperatures of up to 50°C are able to eliminate these pathogens from dormant wood cuttings.Effects of temperature and water potential on fungal response in culture were investigated to find effective control strategies for nurseries
Keywords
grapevine, Control, thermotherapy, fungicides