گسترش بیماری آتشک درختان میوه دانه دار در استان اصفهان

کد مقاله : 1556-23IPPC
نویسندگان
اصفهان - فولادشهر - محله آ4 - گلستان 2 - فرعی 3 - پلاک 190
چکیده
بیماری آتشک با عامل باکتریایی Erwinia amylovora (Burrill) winslow et al 1920، یکی از مخرب ترین بیماری‌های درختان میوه دانه‌دار می‌باشد. درختان میوه دانه‌دار متعلق به زیر خانواده سیبیان (Pomoideae)، خانواده گلسرخیان (Rosaceae) می‌باشند. عامل بیماری دارای دامنه میزبانی وسیعی در خانواده گلسرخیان است و بیش از 200 گونه از 40 جنس در این خانواده را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در میان میزبان‌های مختلف، درختان به، گلابی و سیب از حساس‌ترین میزبان‌ها می‌باشند. این بیماری خسارت‌های سنگین و غیر قابل جبرانی را به باغات و محصولات باغی در سراسر جهان وارد می‌سازد. بیماری نخستین بار در سال 1390 در روستای سُه شهرستان میمه و شاهین‌شهر مشاهده شدو در حال حاضر نیز در شهرستان‌های نطنز، کاشان، گلپایگان و خوانسار شایع می‌باشد. با توجه به گسترش و خسارت های سنگین این بیماری و از آنجا که بدون شناخت دقیق عامل بیماری مدیریت مبارزه با آن مشکل خواهد بود، لزوم بررسی و شناخت دقیق عامل بیماری ضروری می‌باشد. تحقیق حاضر نیز به منظور تعیین خصوصیات فنوتیپی جدایه های بدست آمده از باغات میوه دانه‌دار در استان اصفهان انجام گرفت. در بهار و پاییز سال 1396، در بازدید های مکرر از باغ های درختان سیب، به و گلابی که سوختگی سرشاخه و برگ نشان می دادند در مناطق مختلف استان اصفهان از جمله کاشان، نطنز، گلپایگان و خوانسار نمونه برداری شد. 20 جدایه روی محیط کشت‌های NA، SNA، EMB کشت داده شدند و بر اساس آزمون‌های استاندارد باکتری شناسی بعنوان Erwinia amylovora تشخیص داده شدند. جدایه‌ها از نظر خصوصیات مرفولوژیکی، بیوشیمیایی، تغذیه‌ای و بیماریزایی مورد مقایسه قرار گرفتند. بیماری‌زایی جدایه‌ها با آزمون‌های فوق حساسیت روی برگ توتون و شمعدانی مثبت ارزیابی شد. در مایه‌زنی میوه نارس سیب لکه های قهوه‌ای تا سیاه رنگ در اطراف محل مایه زنی شده ایجاد گردید. جدایه‌های باکتری بدست آمده گرم منفی و بی‌هوازی اختیاری بودند. جدایه‌ها روی محیط کشت غنی از ساکارز تولید لوان نموده ولی قادر به تولید رنگدانه فلورسنت روی محیط KB نبودند. همچنین جدایه‌ها قادر به تولید رنگدانه صورتی روی محیط YDC نبودند. باکتری‌های جدا شده اکسیداز، نیترات، اوره آز و اندول منفی بوده و قادر به لهانیدن برش سیب زمینی، تولید گاز H2S و رشد در دمای c˚39 نبودند. جدایه‌ها قادر به استفاده از سیترات، استوئین، سوربیتول و تری-هالوز بوده و آزمون ژلاتین آنها مثبت بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که در بین جدایه‌های باکتری E. amylovora که از مناطق مختلف جمع‌آوری شده بودند، تفاوت چشمگیری دیده نمی‌شود و شباهت خیلی بالایی با یکدیگر دارند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Occurrence of fire blight on pome fruit in some cities of Isfahan province
Authors
Maryam Sadat Hosseini KhatoonAbadi
Abstract
Fire blight caused by Erwinia amylovora (Burril) winslow et al 1920. is one of the most destructive bacterial disease of pome fruits. The principal and most susceptible hosts are in the sub family Pomoideae of the family Rosaceae.The host range of the fire blight pathogen includes nearly 200 plant species in 40 genera of Rosaceae. Among the various host plants quince (cydonia oblonga), pear (pyrus communis), and apple (malus domestica) trees are the most important, economic and susceptible host to the disease. The fire blight pathogen causes considerable damage to pome fruit orchards and their products around the world. Since the damage caused by Erwinia amylovora is large and irrecoverable we intend to recognition the agent of the disease. The present study was carried out to determine the phenotypic characteristics of isolated pome fruit orchards in Isfahan province. During 2017, different pome orchards in Isfahan province Kashan, Natanz, Golpayegan, Khansar were surveyed and the samples with fire blight symptoms such as water soaking of infected tissues, necrosis, wilt and tissue necrosis, scorched and in some cases death of the entire tree, were collected. Twenty bacterial strains were isolated using NA, SNA, EMB media and based on standard physiological and biochemical tests, were identified as Erwinia amylovora. All isolates induced hypersensitive reaction (HR) in tobacco and geranium leaves. All selected isolates were gram negative, facultative anaerobic bacteria, which produced levan in sucrose media but not fluorescent pigment in kingʼs B medium. Isolates not able to produce pink pigment in YDC medium. All isolates were oxidase, nitrate, urease and indole negative, could not rot potato tuber slices, produced H2S and grew at 39˚c. The isolates could utilize citrate, arabinose, sorbitol, galactose, and trehalose as carbon source and their gelatin test was positive. The results of this study demonstrated that fire blight disease is distributed in Isfahan province and collected E. amylovora isolates from various regions of Isfahan province are phenotypically homogenous, and there is no significant difference between the isolates of bacteria Erwinia amylovora.
Keywords
Key words: Fire blight, Erwinia amylovora, apple, Pear, Quince