شناسایی عامل پوسیدگی نرم باکتریایی سیر در جنوب کرمان

کد مقاله : 1636-23IPPC
نویسندگان
1دانشگاه ولیعصر رفسنجان- خوابگاه عرفان- اتاق 403
2بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان- رفسنجان- ایران
چکیده
سیر(Allium sativum) یکی از اعضای خانواده Alliaceae است. این گیاه از دیرباز به خاطر خواص دارویی و غذایی آن مورد توجه بشر قرار گرفته است. این گیاه علفی، ارزش اقتصادی بالایی دارد. ایران با تولید سالانه بیش از 100 هزار تن سیر، رتبه سیزدهم تولید این محصول را در جهان به خود اختصاص داده است. این گیاه در استان کرمان، در نواحی شهداد و جنوب کرمان در سطح وسیعی کشت گردیده و از مرغوبیت بالایی برخوردار می‌باشد. در بازدید از مزارع سیر جنوب کرمان، تعدادی نمونه مشکوک به آلودگی باکتریایی با علائم لکه برگی و پوسیدگی نرم روی سوخ‌ها، جمع آوری و جهت جداسازی عامل بیماری به آزمایشگاه منتقل گردید. نمونه‌ها بعد از ضدعفونی سطحی، روی محیط کشت‌های آگار غذایی (NA)، ائوزین متیلین بلو آگار (EMB) و کینگ آگار (KB) کشت شده و چندین جدایه باکتری جدا و خالص سازی گردید. این جدایه‌ها دارای کلنی سبز متالیک در روی محیط کشت EMB و فاقد توان تولید رنگ فلورسنت روی محیط KB و همچنین دارای کلنی سفید شفاف روی NA بودند. آزمون‌های فنوتیپی نشان دادند که همه جدایه‌های مورد آزمایش، گرم‌منفی، میله‌ای شکل، اکسیداز منفی، آرژنین دی‌هیدرولاز منفی، کاتالاز مثبت، دارای توان القاء فوق حساسیت روی شمعدانی، قادر به لهانیدن ورقه‌های سیب زمینی و بی‌هوازی اختیاری بودند. ردیابی ژنوتیپی با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ADE1 / ADE2 ، EXPCCF / EXPCCR و Ecal / Eca2 نشان داد که سه جدایه، متعلق به گونه Dickeya chrysanthemi هستند. همچنین نتایج آزمون بیماریزایی مشخص کرد که سه جدایه مذکور توان ایجاد علائم لهیدگی در گیاه سیر را دارا می‌باشند. این نخسین گزارش از جداسازی Dickeya chrysanthemi عامل لهیدگی سیر در ایران است.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Detection of bacterial soft rot of garlic in South of Kerman province
Authors
seyed zaman hosseini kahnouj, Pejman Khodaygan
Abstract
Garlic (Allium sativum) is a member of the Alliaceae family. This plant has been widely recognized as a valuable spice and a popular remedy for various ailments and physiological disorders. It is a herbaceous plant which is one of the most important economic bulb crops in Iran. Iran, with an annual production of more than 100,000 tons of garlic, has ranked number 13 in the world. Kerman province is one of the most important producers of this crop and the major areas of garlic cultivation in the province include Shahdad and southern Kerman and its high quality. From southern Kerman garlic fields, a number of some sample suspected bacterial pathogens with symptoms of leaf spot and soft rot on garlic bulbs were collected. Plant materials after surface-sterilization were cultured on NA, EMB and King, B and some strains of bacteria were isolated from these samples. Colonies were non-florescent on KB, white to colorless on NA and emerald green on EMB. In terms the biochemical and physiological characterization of these strains were gram-negative, rod shaped, facultative anaerobe, oxidase and arginine dihydrolase negative, catalase and hyper-sensitivity reaction on Geranium positive and were able rotted potato tuber slices. Genotype detection with three pairs of ADE1 / ADE2, EXPCCF / EXPCCR and Ecal / Eca2 specific primers were showed that three isolates belonged to the Dickeya chrysanthemi species. The results of the pathogenicity test showed that three isolates can cause symptoms of soft rot in the garlic plant. Based on our knowledge this is the first report of soft rot on Garlic in Iran caused by Dickeya chrysanthemi.
Keywords
Garlic, Bacterial rot, Kerman