تعیین گروههای بیماریزایی قارچ Fusarium graminearum در ذرت و گندم
کد مقاله : 2076-23IPPC
نویسندگان
1تهران- ولنجک- موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور.
2تهران- موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران
4مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، اردبیل (مغان)
چکیده
در این پژوهش طی سالهای 1395 و 1396، از مجموع 106 جدایه جمعآوری شده قارچ Fusarium graminearum که از سه استان مورد بررسی شامل مازندران، گلستان و اردبیل صورت گرفت 15 جدایه از ذرتهای آلوده و بقیه از سنبلههای گندم آلوده به بیماری جداسازی شدند. جداسازی قارچ طبق روش نلسون و همکاران (1983) در محیط کشت انتخابی نش- اسنایدر، محیط کشت عمومی PDA و محیط کشت CLA انجام شد. برای تولید اسپور قارچ از محیط کشت مایع MBM(Mung bean medium) و نیز محیط حاوی سوسپانسیون کاه گندم استفاده شد. شناسایی جدایهها طبق روش لزلی و سامرل (2006) انجام شد. آزمون بیماریزایی جدایهها روی ذرت با کمک روش دنیلسن و همکاران (1998) انجام شد. بدین منظور از بذور ذرت لاین مادری هیبرید 704 به نام B73 استفاده شد. آزمون بیماریزایی جدایهها در گندم با استفاده از روش مسترهازی (1978) انجام شد. از بذور گندم رقم تجن که حساسیت آن به بیماری محرز است، برای کشت استفاده شد. آزمایشهای بیماریزایی بر اساس طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار روی کلیه جدایههای قارچ به همراه شاهد در هر دو میزبان ذرت و گندم انجام شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس (ANOVA)، اختلافات معنیداری بین جدایههای قارچ F. graminearum از نظر شدت بیماریزایی در سطح 5% در هر دو میزبان نشان داد. تنوع بیماریزایی جدایههای F. graminearum بدست آمده از سه استان گلستان، مازندران و اردبیل روی ذرت و گندم زیاد بود. هر چند عمده جدایههای F. graminearum روی هر دو میزبان گندم و ذرت بیماریزا بودند ولی شدت بیماریزایی جدایهها روی گندم و ذرت یکسان نبود. مقایسه میانگینها بر اساس آزمون دانکن در سطح 5% جدایهها را از نظر شدت بیماریزایی روی ذرت در 18 گروه تقسیم کرد که به ترتیب شامل 36، 41، 54، 57، 62، 64، 64، 60، 62، 56، 60، 52، 52، 53، 49، 46، 38 و 11 جدایه بودند. جدایهها از نظر شدت بیماریزایی روی گندم در 33 گروه قرار گرفتند که به ترتیب شامل 33، 37، 39، 42، 43، 44، 45، 46، 45، 47، 47، 48، 48، 50، 50، 50، 50، 48، 48، 47، 41، 39، 35، 33، 33، 30، 1، 1، 2،2، 2، 3 و 5 جدایه بودند. عمده جدایههای بیماریزا روی گندم قادر به ایجاد آلودگی روی ذرت نیز بودند و این موضوع بیانگر آن است که نه تنها این سیستم کشت برای گندم از نظر شیوع بیماری مشکل آفرین است بلکه برای کشت ذرت نیز خطرناک است. یافتههای این تحقیق از نظر اتخاذ سناریوهای مرتبط با کشاورزی حفاظتی در مناطق آلوده با توجه به موضوع مدیریت بقایای گیاهی اهمیت ویژهای دارد.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Determination of pathogenicity groups of Fusarium graminearum in corn and wheat
Authors
Homayoon Kazemi, Hassan Momeni, Hossein Barari, Samad Sarkari
Abstract
In present study during 2016 and 2017, from 106 Fusarium graminearum isolates collected from three provinces including Mazandaran, Golestan and Ardabil, 15 isolates were isolated from infected corn and others from infected wheat heads. Fungal isolation was performed according to Nelson et al. (1983) method in Nash-Snyder, PDA and CLA culture media. MBM (Mung bean medium) and a medium containing wheat straw were used fungal sporulation. Identification of the isolates was carried out according to Leslie and Summerell (2006). The pathogenicity test of isolates on corn was carried out using Danielsen et al. (1998) method. For this purpose, corn seeds of B73 was used. Pathogenicity test of isolates in wheat was done according to the method of Mesterhazy (1978). Tajan cultivar, which is recognized as susceptible to the disease, was used for cultivation. The pathogenicity tests were performed based on completely randomized design with 3 replications on all isolates of fungi plus control in both plants including corn and wheat. The results of analysis of variance (ANOVA) showed significant differences in aggressiveness between the F. graminearum isolates at the level of 5% in both hosts. The pathogenicity variability of F. graminearum isolates from three provinces of Golestan, Mazandaran and Ardebil were high on corn and wheat. Although most of the isolates of F. graminearum were pathogenic to both hosts, wheat and corn, but the aggressiveness of the isolates was not the same for wheat and corn. In the comparison of mean values based on Duncan’s multiple range test at level of 5%, isolates were divided into 18 groups in terms of pathogenicity severity on corn, which consisted of 36, 41, 54, 57, 62, 64, 64, 60, 62, 56, 60, 52, 52, 53, 49, 46, 38 and 11 isolates. The isolates were classified into 33 groups of pathogenicity in wheat, which consisted of 33, 37, 39, 42, 43, 44, 45, 46, 45, 47, 47, 48, 48, 50, 50, 50, 50, 48, 48, 47, 41, 39, 35, 33, 33, 30, 1, 1, 2, 2, 3 and 5 isolates. Majority of the pathogenic isolates on wheat were also able to cause infection on corn, indicating that this cropping system not only is problematic for wheat, results in disease epidemic, but also it can threaten corn cultivation in infected areas. The findings of this study are important for adopting conservation agriculture scenarios in infected areas with respect to the management of plant residues.
Keywords
corn, wheat, Gibberella ear rot, Fusarium graminearum