جداسازی باکتریهای اندوفیت گوجه فرنگی و ارزیابی کارآیی آنها در بیوکنترل عامل بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی
کد مقاله : 2060-23IPPC
نویسندگان
شهرک غرب بلوار دادمان خیابان درختی کوچه بوستان یکم غربی پلاک 29 واحد 1
چکیده
گوجه فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill) یکی از مهمترین صیفی جات تجاری در سراسر جهان و ایران است. از آنجایی که گوجه فرنگی محصولی با دوره رشدی کوتاه و عملکرد بالاست، مناطق تحت کشت آن در حال افزایش است. پژمردگی ورتیسیلیومی گوجه فرنگی با عامل verticillium dahliae یکی از موانع کشت در مناطق مختلف کشور می باشد. یکی از روشهای نوین برای مدیریت بیماری های گیاهی استفاده از باکتریهای اندوفیت است. باکتریهای مذکور بافت های گیاه را کلنیزه میکنند و در یک تعامل همزیستی، مواد غذایی مورد نیاز خود را از بافت های گیاهی تامین و به ازای آن از گیاه میزبان در برابر تنش های زنده و غیر زنده محافظت می کنند. در این تحقیق باکتری های اندوفیت گیاه گوجه فرنگی جداسازی شدند و نقش آنها در کنترل بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی گوجه فرنگی مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا نمونه های گیاهی از گلخانه ها و مزارع استان های تهران و البرز جمع آوری شد. سپس ریشه، ساقه، برگ و میوه گیاهان پس از دو بار ضدعفونی سطحی با هیپوکلریت سدیم و الکل 70% و شستشو با آب مقطر سترون به طور کامل له شد و سپس روی محیط کشت نوترینت آگار کشت گردیدند. سپس ظروف پتری کشت شده در اتاق رشد در دمای °C 27 به مدت یک هفته نگهداری شدند و سپس تک کلنی ها انتخاب و روی محیط کشت نوترینت آگار خالص سازی شدند. مجموعا 688 جدایه باکتری از اندامهای مختلف ریشه، ساقه، برگ و میوه گوجه فرنگی جداسازی شدند. بر اساس آزمونهای مقدماتی بیوشیمیایی و فوق حساسیت روی گیاه شمعدانی تعداد 128 جدایه انتخاب شدند. در سری دوم آزمونهای بیوشیمیایی و نیز گروه بندی نهائی تعداد 68 جدایه انتخاب شدند. به منظور ارزیابی کارآئی جدایه ها در جوانه زنی و تسریع رشد بذور/گیاهچه گوجه فرنگی روی دو رقم فلات و سوپرعنبر آزمونها در دو سطح آزمایشگاه و گلخانه انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد درصد جوانه زنی بذور از حداقل 40% تا حداکثر 100% متفاوت بود. در این غربالگری رقم فلات و 39 جدایه باکتری اندوفیت برای آزمایش های بعدی انتخاب شدند جدایه های غالب مربوط به Bacillus spp., Pseudomonas spp., Enterobacter spp. بود. بررسی اثر جدایه های منتخب باکتری در کنترل بیماری در گلخانه در حال انجام است.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Isolation of tomato endophytic bacteria and evaluation of their biocontrol potential against Verticillium dahliae
Authors
NAYER ZENDEHDEL
Abstract
The tomato (Lycopersicon esculentum Mill) is one of the most commercial crop in the world and Iran. Since tomato is a product with a short growth period and high yield, its cultivated area is increasing. Verticillium wilt of tomato is one of the obstacles to cultivation in different parts of the country. The use of entophytic bacteria is one of the new ways to manage this disease. These bacteria colonize the tissues of the plant and in a symbiosis interaction, supply their food from the plant tissues and protect the host plant against biotic and abiotic stresses. In this research, the entophytic bacteria of tomato plants was isolated and their role in controlling Verticillium wilt disease of tomato was evaluated. At first, plant samples were collected from greenhouses and fields in Tehran and Alborz provinces. Then, roots, stems, leaves and fruits of plants were completely mashed after sterile disinfection with sodium hypochlorite and alcohol 70% and thoroughly washed with sterilized distilled water. Afterwards, they were cultured on NA culture. Then, the Petri plates were incubated at 27 ° C for one week. Single colonies were selected and purified on NA culture. A total of 688 bacterial isolates were isolated from different organs of root, stem, leaf and fruit of tomato. Based on hypersensitive reaction on tobacco and basic biochemical tests, 128 isolates were selected. In the second series, based on biochemical tests and final grouping, 68 isolates were selected. For evaluating of the efficacy in germination and plant growth promotion, 68 bacterial isolates were tested on tomato seeds/seedlings on two cultivars of Falat and Superenbar under laboratory and greenhouse conditions. The results showed that the germination percentage of the seeds varied from 40% to a maximum of 100%. In this screening, Falat cultivars and 39 isolates of endophyte were selected, which will be used for supplementary tests. Dominant isolates was related to Bacillus spp., Pseudomonas spp. and Enterobacter spp. Evaluation of selected bacteria in controlling the disease in greenhouse is being performed.
Keywords
Tomato, Verticillium wilt, bacterial endophyte and biological control