ارزیابی واکنش تعدادی از ارقام سیب درختی نسبت به قارچهای Diplodia bulgarica و Diplodia seriata در استان آذربایجانغربی
کد مقاله : 2039-23IPPC
نویسندگان
1خیابان 8 شهریور، خیابان نسیم، کوی 7، پلاک 52، کدپستی 5716171477
2موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
4جاده سلماس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی
چکیده
گونههای مختلفی از قارچهای تیره Botryosphaeriaceae از روی درختان سیب در مناطق مختلف دنیا و همچنین ایران گزارش شدهاند. در چند سال اخیر بیماری ناشی از این قارچها در باغات سیب استان آذربایجانغربی شایع شده که سبب ایجاد شانکر و خشکیدگی در تنههای اصلی و شاخهها در سطح وسیع گردیده است. به دلیل تنشهای محیطی (سرما و خشکی)، آسیب ناشی از این بیماری به شدت افزایش یافته، بطوریکه در برخی از باغات این بیماری باعث نابودی اکثر درختان شده است. مدیریت مؤثر بیماریهای ناشی از این قارچها، از طریق راهکارهای کنترل تلفیقی بویژه کاربرد ارقام با حساسیت پایین که از نظر زیستمحیطی نیز دارای اولویت بالایی میباشند میتواند نقش مهمی در کاهش آسیب آنها و افزایش تولید سیب داشته باشد. در این مطالعه، در طی سال 1395، واکنش تعداد 9 رقم سیب تجارتی شامل 3 رقم بومی (ترکمان، قرهیاپراق و سیبگلاب) و 6 رقم خارجی (رداستارکینگ، رددلیشیز، گلدندلیشز، گرانیاسمیت، برابرن و گالا) در برابر دو جدایه از گونه Diplodia bulgarica و یک جدایه از گونه Diplodia seriata مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کرتهای خرد شده (Split Plot) بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار و تحت شرایط مزرعهای اجرا شد. طول زخمهای بوجود آمده اندازهگیری شده و تجزیههای آماری دادههای حاصله با استفاده از نرم افزار SAS (ver. 9.1) انجام گرفت. تجزیه واریانس بوسیله روش ANOVA انجام شده و گروهبندی تیمارها و مقایسة میانگینها با آزمون Tukey در سطح احتمال آماری P=0.01 ارزیابی شدند. نتایج حاصله نشان داد که میان جدایهها و ارقام مختلف، اختلاف معنیدار آماری در سطح احتمال یک درصد (P=0.01) وجود دارد. مقایسه میانگین دادهها نیز نشان داد که قارچ D. bulgarica قدرت بیماریزایی بیشتری نسبت به قارچ D. seriata روی تمامی ارقام مورد مطالعه دارد ولی میان دو جدایه این گونه حتی در سطح احتمال آماری پنج درصد (P= 0.05) نیز اختلافی مشاهده نشد. همچنین نتایج حاصل از مقایسه میانگین دادهها نشان داد که ارقام رداستارکینگ، رددلیشیز و برابرن در مجموع حساسترین ارقام در برابر هر دو گونه قارچ میباشند. ارقام قرهیاپراق، ترکمان، گلدندلیشیز و گالا کمترین حساسیت را به هر دو گونه قارچ داشته و تقریبا ارقامی متحمل نسبت به بیماری شانکر بوتریوسفرایی میباشند.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Reaction of a number of apple cultivars to Diplodia bulgarica and Diplodia seriata in western Azerbaijan province
Authors
Syamak Hanifeh, Hosein Khabbaz Jolfaee, Abbasali Ravanlou, zahra hashemi khabir, Karim Honarvar
Abstract
Different species of Botryosphaeriaceae have been reported on apple trees in many areas of the world and Iran. In recent years, these fungi have caused apple stem and trunk canker in Western Azerbaijan orchards. Due to environmental stresses (frost and drought), damages resulting from the disease have been increased extremely, destroying most of the trees in some orchards. Effective management of the diseases caused by these fungi through integrated control strategies especially the use of cultivars with least susceptibility which also have a high environmental priority can play an important role in reducing their damage and increasing apple production. In this study, during 2016, the reaction of nine commercial apple cultivars including three local (Turkman, Qara Yapragh, and Golab) and six foreign cultivars (Red Starking, Red Delicious, Golden Delicious, Granny Smith, Braeburn and Gala) were evaluated against two isolates of Diplodia bulgarica and one isolate of Diplodia seriata. The experiment was Split Plot based on randomized complete block design with three replications in field conditions. After ANOVA, data on lesion length means were compared using SAS (ver. 9.1) analysis for Tukey’s Studentised Range (HSD). The results showed that there was a significant difference between the isolates and cultivars (P=0.01). Also, the mean comparison of the data showed that D. bulgarica is more pathogenic than D. seriata on all studied cultivars. However, there was no difference between the two isolates of this species even at the P=0.05. Moreover, the mean comparison of data showed that the Red Starking, Red Delicious, and Braeburn are the most susceptible cultivars to both species. The Qara Yapragh, Turkaman, Golden Delicious, and Gala showed that they are the least susceptible to both species and almost tolerant cultivars to the Botryosphaerian canker disease.
Keywords
Disease, Canker, apple, Control