تاثیر جیره ی غذایی حاوی تفاله زیتون بر فراسنجه های جدول زندگی شب پره ی مدیترانه ای آرد Ephestia kuehniella (Lep.: Pyralidae)

کد مقاله : 1995-23IPPC
نویسندگان
زنجان کیلومتر 6 جاده تبریز بلوار دانشگاه دانشگاه زنجان
چکیده
شب پره ی آرد Zeller Ephestia kuehniella، یکی از آفات مهم در انبارها است. تخم و لارو های آن به طور گسترده ای برای پرورش پارازیتوییدها و شکارگرها و نیز انجام تحقیقات رفتاری، بیوشیمیایی و زیست شناسی مولکولی مورد استفاده قرار می گیرد. تاثیر جیره غذایی استاندارد که شامل 68% آرد گندم و 29% سبوس گندم و 3% مخمر و نیز جیره غذایی استاندارد+ 30% تفاله زیتون روی شاخص های زیستی و فراسنجه های جدول زندگی E. kuehniella با استفاده از تئوری جدول زندگی دو جنسی ویژه سن- مرحله رشدی مورد مطالعه قرار گرفتند. انتخاب تفاله زیتون در جیره ی غذایی بدیل ویتامین محلول در چربی و قیمت ارزانش است. نتایج نشان داد که طول دوره ی تخم ریزی شب پره ی آرد با اضافه کردن تفاله زیتون ( 43/0±2/8 روز) به طور معنی داری نسبت به جیره ی غذایی استاندارد (143/0± 07/6 روز) افزایش می یابد. هم چنین در این بررسی بین طول دوره ی شفیرگی در تفاله زیتون (82/9 ±61/9 روز) و جیره غذایی استاندارد (67/8 ±179/10 روز) اختلاف معنی داری وجود داشت. تفاوت معنی داری در مورد نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r)، نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ)، نرخ خالص تولید مثل (R0)، نرخ ناخالص تولید مثل (GRR) و متوسط مدت زمان یک نسل (T) در بین جیره ی غذایی استاندارد و تفاله زیتون وجود نداشت. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) ونرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) به‌ترتیب با مقدار 85/2 ±109/0، 65/4 ±99/9 و 17/3 ±115/1، 13/5 ±105/1 روز1- و نرخ خالص تولید مثل (R0) و نرخ ناخالص تولید مثل (GRR) نیز به ترتیب با مقدار 14/22 ±75/174، 90/22 ±36/117 و 98/25 ±49/206، 05/37 ±60/198 فرد برای جیره غذایی استاندارد و جیره ی غذایی حاوی تفاله زیتون به دست آمد. متوسط مدت زمان یک نسل (T) با تغذیه از جیره غذایی استاندارد و تفاله زیتون به ترتیب 32/0± 33/47 و 76/0± 68/47 روز بود. نتایج نشان می دهد تفاله زیتون می تواند به عنوان مکمل برای جیره ی غذایی شب‌پره ی آرد E. kuehniella اثرات مثبت و مفیدی را روی شاخص های زیستی و جمعیتی داشته باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Effect of diet containing of olive pulp on life table parameters of the flour moth, Ephestia kuehniella (Lep: Pyralidae)
Authors
Afsaneh Davoudi
Abstract
The Mediterranean Flour Moth (MFM), Ephestia kuehniella Zeller, is one of the major pests stored products. eggs and larvae are widely used to rear parasitoids and predators for biological control and also research into behavior, biochemistry and molecular biology. The effect of standard diet including a mixture of wheat flour (68%), wheat bran (29%) and 3% yeast and also the standard diets+ olive pulp (30%), were studied on life history traits and life table parameters of E. kuehniella by using the Two-sex, Age-stage life table theory. The experiment was conducted at complete darkness, 25± 1ºC and 65± 5% RH. olive pulp is selected in diet because of fat-soluble vitamins its cheap price. The results showe that the flour moth oviposition period significantly was increased by adding olive pulp (8.2± 0.43 day) compared to standard diet (6.07± 0.143 day). Also, significant differences in case of pupa developmental time between two treatments 9.61± 9.82 and 10.179± 8.67 days, respectively. There were no significant differences between the intrinsic rate of population increase (r), the finite population increase rate (λ), reproductive rate (R0), gross reproduction rate (GRR) and generation time (T) among the treatments. The intrinsic rate of increase (r) and finite rate of population increase (λ) for standard diet and diet containing olive pulp, were 0.109± 2.85, 9.99± 4.65 and 1.115± 3.17, 1.105± 5.13 day-1, respectively. The net reproductive rate (R0) and gross reproduction rate (GRR) were 174.75± 22.14, 117.36± 22.90 and 206.49± 25.98, 198.60± 37.05 offspring. The generation time (T) by feeding on standard diets and Olive pulp added diets were 47.33± 0.32 and 47.68± 0.76 days. The results the that the olive pulp have positive effects on biological and population characteristics as a supplementary diet for flour moth, E. kuehniella.
Keywords
artificial diet, biological control, life table, oviposition period