تاثیر برخی ترکیبات گیاهی در کنترل پسیل معمولی پسته Agonoscena pistaciae (Hemiptera: Psyllidae) در شرایط آزمایشگاهی
کد مقاله : 1987-23IPPC
نویسندگان
1خیابان آزادی - کوچه ۲۹/۱- پلاک۲- واحد ۵
2دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی
تهران صندوق پستی 336-14115
32 Department of pesticides, Iranian Research Institute of Plant Protection, P .O . Box 193951454, Tehran, Iran
4عضو هیات علمی/مرکز تحقیقات شاهرود
چکیده
با توجه به اهمیتی که محصول پسته دارد کنترل آفات آن نیز حائز اهمیت می باشد. پسیل معمولی پسته Agonoscena pistaciae Burckharat & Lauterer (Hem.: Psyllidae) یکی از مهمترین آفات پسته در مناطق پسته کاری کشور به شمار می رود. پوره و حشرات کامل پسیل پسته با تغذیه از شیره پرورده خسارت زیادی به باغات پسته وارد می نمایند. کاهش دشمنان طبیعی و طغیان آفت نتیجه استفاده بی رویه از سموم شیمیایی است که در سال های اخیر خسارت کمی و کیفی زیادی به محصول پسته وارد می نماید. مصرف سموم شیمیایی از آغاز سال زراعی تا پایان فصل برداشت موجب به خطر افتادن سلامت کشاورزان و مصرف کنندگان شده است. در این پژوهش سعی گردید که با مقایسه چند نوع ترکیب گیاهی ایمن کمکی به تولید محصولی سالم و جهانی برای صادرات کشور و افزایش چرخه اقتصادی کند. در نتیجه جایگزینی سموم کم خطر و موثر از جمله ترکیبات گیاهی از اهداف اصلی این پژوهش می باشد. بنابراین تاثیر روغن منداب Eruca sativa و عصاره اسفناج Spinacia oleracea در مقایسه با آفت کش گیاهی دایابون(SL 10%) در شرایط آزمایشگاهی دمای۲±۲۶ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۵±۶۵ درصد و دوره نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی روی پورههای سنین مختلف پسیل مطالعه شد. بر اساس نتایج حاصله از مقدار LC50به دست آمده، نانو امولسیون عصاره بذر اسفناج و عصاره معمولی آن با اختلاف معنی داری نسبت به سایر ترکیبات گیاهی بیشترین تاثیر حشرهکشی را روی پورههای سنین اولیه با غلظتهای ۲۰۰ و ۱۵۱۳ پیپیام داشتهاند. پس از آن روغن منداب با LC50 ۲۲۸۰ پی پی ام و دایابون با LC50 ۳۴۰۴ پی پی ام تاثیر کمتری داشتند. برای پورههای سنین پنجم نیز نانو امولسیون عصاره اسفناج باLC50 ۱۱۹ پی پی ام با اختلاف معنی داری در گروه اول قرار گرفت، و در عصاره معمولی اسفناج ، روغن منداب و دایابون به ترتیب با LC50 ۳۰۸۹، ۲۹۳۷ و ۳۵۶۷ پی پی ام اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در مجموع نتایج نشان می دهد که آفت کش های گیاهی مورد مطالعه در دزهای توصیه شده می توانند برای کنترل پسیل پسته امید بخش باشند.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Effect of some plant compounds on Agonoscena pistaciae (Hemiptera: Psyllidae) in laboratory conditions
Authors
azadeh mahdavian, Saeid Moharramipour, maryam negahban, Ahmad Dezianian
Abstract
Considering the importance of pistachio products, it is also important to control pests. Pistachio psylla, Agonoscena pistaciae Burkhardt & Lauterer (Hem.: Psyllidae) is one of the most important pest of pistachio orchard in Iran. Psylla nymphs and adults feeding from plant sap cause economic damage to pistachio trees. In recent years, reduction in natural enemies and pest outbreak resulted from overuse of chemical pesticides, have caused quantitative and qualitative damage to pistachio crop. Use of chemical pesticides early in the growing season until harvest has endangered the health of farmers and consumers. In this research, we tried to compare the several types of safe plant mix to produce a healthy and universal product for exporting the country and increasing the economic cycle. As a result, efficacy of Arugula Eruca sativa oil and Spinach Spinacia oleracea extract in comparison to Dayabon (SL 10%) was studied against nymphs and adults of pistachio psylla under laboratory condition at 26±2 C, 65±5 % RH and photoperiod of 16: 8 (L: D) h. The results showed that nano-emulsion of spinach and non-formulated spinach seed extract had LC50 values of 200 and 1513 ppm respectively on early instars. However, Arugula oil (LC50 = 2280 ppm) and Dayabon (LC50 = 3404 ppm) had lower activity. Spinach nano-emulsion (LC50 = 119 ppm) was significantly effective on fifth instars compared to other treatments. There was no significant difference in non-formulated spinach seed (LC50 = 3089 ppm), Arugula oil (LC50 = 2937 ppm) and Dayabon (LC50 = 3567 ppm). According to the obtained results, botanical pesticides on recommended concentrations can be effective against pistachio psylla.
Keywords
Agonoscena pistaciae, Nano-emulsion, spinach extract, Dayabon, Arugula oil