تاثیر بتاآمینوبوتیریک اسید بر بیماری پوسیدگی فیتوفتورایی نهال های پسته

کد مقاله : 1983-23IPPC
نویسندگان
1خیابان پاسداران
2رفسنجان، خیابان اقتصاد، کوچه کارگر 28
3رفسنجان، میدان شهید حسینی، پژوهشکده پسته
چکیده
یکی از مهمترین بیماری های خاکزی در باغ های پسته، پوسیدگی فیتوفتورایی ناشی از گونه های مختلف Phytophthora می باشد که می تواند باعث مرگ درختان بارور و غیر بارور گردد. کنترل این بیماری بسیار مشکل و هزینه بر می باشد. بتاآمینوبوتیریک اسید (BABA) یک آمینواسید غیر پروتئینی و از مشتقات کربوکسیلیک اسید می باشد که پس از جذب در گیاه، باعث افزایش مقاومت بسیاری از گیاهان در مقابل عوامل بیماریزای گیاهی می گردد. در این تحقیق تاثیر چهار غلظت صفر، 25، 50 و 100 میلی گرم BABA در کیلوگرم خاک بر بیماری پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه ناشی از Phytophthora drechsleri در نهال های پسته سرخس مورد ارزیابی قرار گرفت. غلظت های مختلف BABA در آب آبیاری به گلدان های حاوی نهال های پسته دو ماهه اضافه شده و پس از 48 ساعت مایه زنی P. drechsleri با استفاده از ورمی کولیت آغشته به عصاره شاهدانه و کلنیزه شده با بیمارگر انجام گردید. برای هر نهال 15 گرم از مایه قارچ در اطراف ریشه ها ریخته شده و گلدان های به مدت یک شب به صورت غرقاب درآمدند. پس از آن با ایجاد سوراخ در ته گلدان ها، آب اضافی خارج شده و مقداری از این زه آب برای بررسی وجود زئوسپورهای بیمارگر مورد استفاده قرار گرفت. در تیمار مایه زنی با بیمارگر به تنهایی وزن خشک اندام هوایی و ریشه به ترتیب 03/2 و 6/1 گرم در هر گلدان بود که در مقایسه با شاهد به ترتیب 50 و 57 درصد کاهش نشان داد. غلظت های 25 و 50 میلی گرم در کیلوگرم BABA تاثیر چندانی روی وزن خشک اندام هوایی و ریشه نشان ندادند اما غلظت 100 میلی گرم در کیلوگرم BABA به ترتیب 14 و 9 درصد وزن خشک را افزایش داد. درصد کلنیزاسیون بیمارگر در ریشه نهال های سرخس در غلظت 100 میلی گرم در کیلوگرم BABA به 55 درصد رسید که در مقایسه با تیمار مایه زنی با بیمارگر به تنهایی (85 درصد) به طور معنی داری کاهش نشان داد. اندازه گیری فعالیت آنزیم های کاتالاز، پرکسیداز و فنیل آلانین آمونیا لیاز در نهال های تیمار شده با BABA بیانگر افزایش فعالیت این آنزیم ها بود به طوریکه بیشترین میزان فعالیت این آنزیم ها در غلظت 100 میلی گرم BABA مشاهده گردید (به ترتیب 8، 30 و 3 واحد بر گرم بافت تر ریشه) که دارای تفاوت معنی دار با شاهد بودند. نتایج فوق نشان داد که استفاده از BABA می تواند موجب کاهش پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه نهال های پسته شود که یکی از مکانیزم های موثر در کنترل بیماری، افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و فنیل آلانین آمونیا لیاز می باشد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
The effect of β-amino butyric acid on Phytophthora root rot of pistachio seedlings
Authors
Shima Nazari Nasab, Fatemeh Hasanzadeh Davarani, Amir Hossein Mohammadi
Abstract
One of the most important diseases in pistachio orchads is Phytophthora root rot which can cause death of fertile and non-fertile trees. Control of the disease is very difficult and costly. Beta-aminobutyric acid (BABA) is a non-proteinaceous amino acid and carboxylic acid derivatives that after absorption in plants, increase resistance of many plants against pathogenic pathogens. In this study, the effects of four concentrations of 0, 25, 50 and 100 mg BABA per kg of soil were evaluated on Phytophthora root rot of (Phytophthora drechsleri) Sarakhs pistachio. Different concentrations of BABA were added to pots containing two months old pistachio seedlings in irrigation water and after 48 hours, P. drechsleri was inoculated using vermiculite amended with hempseed extract. For each seedling, 15 grams of inoculum was poured around the roots and the pots were flooded for overnight. In pathogen alone treatment, shoot and root dry weight was 2.3 and 1.6 g per pot, respectively, which showed 50 and 57% decrease compared with the control. Concentrations of 25 and 50 mg/ kg of BABA did not show effect on shoot and root dry weight, but the concentration of 100 mg/kg of BABA increased 14 and 9% shoot and root dry weight, respectively. The percentage colonization of P. drechsleri in roots of Sarakhs seedlings reached 55% at 100 mg/kg BABA, which compared with inoculation by the pathogen alone (85%) showed significant difference. Activity of catalase, peroxidase and phenylalanine ammonium lyase (PAL) showed an increase in BABA-treated seedlings, so that the highest activity of these enzymes were observed at 100 mg BABA concentration (8, 30 and 3 units per gram of fresh root weight, respectively) that had a significant difference with the control. The results showed that the use of BABA can reduce Phytophthora root rot in pistachio seedlings, which increasing the activity of catalase enzymes, peroxidase and PAL is one of the effective mechanisms in disease control.
Keywords
phytophthora, chemical inducer, catalase, peroxidase, PAL