بررسی اثر بازدارندگی روغن میخک از جوانه زنی و رشد قارچ خسارتزای Botrytis cinerea

کد مقاله : 1956-23IPPC
نویسندگان
1خیابان جردن- خیابان وحید دستگردی- پلاک 265- ط هشتم - واحد 6
2شرکت دانش میوه خاورمیانه
3کرج- چهار راه مصباح – بلوار امامزاده حسن – ساختمان بنیان – پلاک 796 – طبقه چهارم – واحد 16- کد پستی 3134758635
4کرج - خیابان دانشکده، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، گروه گیاهپزشکی، کدپستی: 3158777871
چکیده
گونه مرکب Botrytis cinerea (BCSC) ، عامل کپک خاکستری، یکی از شایعترین بیماری های انباری در میوه هایی همچون سیب، انار، کیوی، توت فرنگی، میوه های هسته دار، انگور و غیره بوده و موجب خسارتزایی فراوان در مرحله پس از برداشت
می ‌شود. روغن میخک علاوه بر مصارف درمانی و پزشکی، در کنترل عوامل خسارتزای قارچی نیز توصیه شده است. در این پژوهش پس از نمونه برداری از ده سردخانه نگهداری میوه در نقاط مختلف کشور، جداسازی و مطالعات ریخت شناختی و مولکولی جدایه‌های بدست آمده، میزان اثر بخشی قارچکش ارگانیک روغن میخک (BIOXEDA) با قارچکش شیمیایی (Thiabendazole) و نمونه شاهد مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت. غلظت های0(شاهد)، 1000، ۲۰۰۰ و 3000 میکرولیتر از روغن میخک ارگانیک و سم شیمیایی تیابندازول در سه تکرار به یک لیتر محیط کشتPDA قرار گرفته در اتوکلاو اضافه شد. قرص‌هایی از حاشیه‌های پرگنه ی در حال رشد قارچ B. cinerea به مرکز پتری های حاوی اسانس و قارچکش شیمیایی منتقل گردید تا میزان اثر بخشی این ترکیبات نسبت به نمونه شاهد بررسی و غلظت مناسب برای کنترل این عامل خسارتزا شناسایی گردد. در نهایت پس از گذشت شش روز، قارچ B. cinerea روی تیمار شاهد 70 میلی متر رشد کرد و کل تشتک پتری را اشغال نمود. قارچ بر روی تیمار ارگانیک روغن میخک در غلظت های1000، ۲۰۰۰ و 3000 میکرولیتر در لیتر، قادر به جوانه زنی و رشد نبود و نتوانست پرگنه تولید نماید. این در حالی است که قارچ در تیمار سم تیابندازول بین 30 تا 60 میلی متر رشد نمود. نتایج بدست آمده حاکی از اختلاف معنی دار تاثیر روغن میخک در کنترل و بازدارندگی از جوانه زنی و رشد قارچ نسبت به تیمار شیمیایی سم تیابندازول و نمونه شاهد بود. بنابراین استفاده از این ماده ارگانیک، سالم و دوستدار محیط زیست برای کنترل بیماری و کاهش میزان خسارتزایی کپک خاکستری در صنعت میوه توصیه می‌گردد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Investigation of inhibitory effect of Clove Oil on germination and growth of Botrytis cinerea
Authors
Azad Omrani, Vahid Bayat, Omid Atghia, Mohammad Javan-Nikkhah
Abstract
Botrytis cinerea species complex (BCSC), the causal agent of gray mold disease, is one of the most common diseases of the storage in fruits such as apples, pomegranate, kiwi, strawberries, stone fruits, grapes, etc., and could be causes a lot of damage in the post-harvest stage. Clove oil, in addition to clinical and medical applications, is also recommended for the control of fungal infectious agents. In this study, after sampling at ten cold storages in different regions of the country, isolation and morphological and molecular studies of the isolates, the level of effectiveness of the organic Clove Oil (BIOXEDA) was measured and evaluated with chemical fungicide (Thiabendazole) and the control sample. The concentrations of 0 (control), 1000, 2000, and 3000 μl of organic clove oil and chemical fungicide added to 1000 ml of PDA medium autoclaved in three replicates. The rings from the margin of the growing colony of B. cinerea were transferred on petri dishes containing essential oil and chemical fungicide to evaluate the efficacy of these compounds in comparison with the control sample and identify appropriate concentrations for control this causal agent. Finally, after six days, B. cinerea grew up to 70 mm on the control treatment and fully covered the petri dish. The fungus did not germinate and grow on the organic treatment of clove oil at concentrations of 1000, 2000 and 3000 μl / liter, and couldn't produce colony. Meanwhile, the fungus grown on the treatment of thiabendazole between 30 to 60 mm. The results showed a significant difference in the effect of clove oil on control and prevention of germination and growth of B. cinerea in comparison with the chemical treatment of thiabendazole and control. Therefore, the use of this organic, healthy and environmentally friendly material is recommended to control the disease and reduce the amount of gray mold damage in the fruit industry
Keywords
fruit, organic, BIOXEDA, Gray mold