بررسی اثر استرپتومیست‌های جدا شده از ریزوسفر گوجه‌ فرنگی بر قارچ Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici

کد مقاله : 1949-23IPPC
نویسندگان
1همدان- شهرستان اسدآباد-خ کاشانی جنب کوچه ی ارشاد
2دانشگاه تهران
3گیاهپزشکی-پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران-کرج
چکیده
گیاه گوجه‏فرنگی با نام علمی Solanum lycopersicum ،یکی از گیاهان بومی آمریکای جنوبی و مرکزی می‌باشد و در طی دوره استعماری اسپانیا به سایر کشور‌های جهان منتقل شده است. اولین گزارش بیماری فوزاریومی پوسیدگی ریشه و طوقه با عامل Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici Jarvis & Shoemaker (FORL) از ژاپن بوده و سپس از سایر نقاط دنیا گزارش شده است. قارچ عامل پوسیدگی طوقه و ریشه گوجه‌فرنگی، یکی از پر اهمیت‏ترین و مخر‌بترین بیماری‌های خاکزاد در مزارع و گلخانه‌ها به شمار می‌آید. این بیماری می‌تواند بسیار گسترش یابد و به شدت کیفیت و کمیت محصول را در مزارع و گلخانه‌ها کاهش ‌دهد. میکروارگانیسم‌های ریزوسفر گیاهان، به علت قدرت کنترلی مناسب، حفظ سلامت محیط زیست و انسان، گزینه‌ی مناسبی برای استفاده در برنامه‌های مدیریت بیماری و کنترل بیولوژیکی هستند. در ریزوسفر اولین خط دفاعی ریشه گیاه در برابر بیمارگرهای خاکزی میکروارگانیسم‌های مفید خاک می‌باشد. ریزوسفر گیاه غنی از عوامل میکروبی و ریزوباکتری‌های کلنیزه‌کننده ریشه می‌باشد. اکتینوباکتری‏ها متابولیت‏های ثانویه فراوانی و گوناگونی با فعالیت‏های بیولوژیکی تولید می‌کنند. در این تحقیق باکتری‌ها بعد از جداسازی، با روش‌های بیوشیمیایی، مرفولوژیکی و توالی نوکلئوتیدی ژن 16s rDNA، مورد شناسایی قرار گرفت. که جدایه‌های UTS 629 و UTS 632 دارای بیشترین اثر بازدارندگی علیه این قارچ بودند و این دو بر اساس آزمون دانکن در سطح 5% اختلاف معناداری را از خود نشان ندادند و در یک ستون قرار گرفتند و جدایه UTS 1345 کمترین میزان کنترل را از خود نشان دادند. آزمایش‌های گل خانه ‏ای در یکی از واحد‏های گلخانه گروه گیاه‌پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران با کاشت بذور گوجه ‏فرنگی رقم early orbana از تیر ماه 1396 شروع و تا پایان مرداد ماه 1396 ادامه یافت. که در این آزمایش جدایه های UTS529، UTS2000 و UTS629 بیشترین اثر کنترلی را از خود نشان دادند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Effect of Streptomyces isolates from Tomato rhizosphere on Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici
Authors
Arash Vafaie, Keivan Behboudi, Arash jafari
Abstract
The tomato plant, known as Solanum lycopersicum that is one of the native plants of South and Central America that has been transported to other countries throughout the Spanish colonial period. First Fusarium disease report as crown and root rot disease with factor Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici Jarvis & Shoemaker (FORL) from Japan and then from other parts of the world. The fungus causing rotting of the crown and root of tomato is one of the most important and destructive diseases of the soil born in farms and greenhouses. The disease can be greatly expanded and severely reduce the quality and quantity of the product in farms and greenhouses. The rhizosphere microorganisms, due to the suitable control power, environmental health and human is a good option for use in disease management and biological control programs. In the rhizosphere, the first root defensive line of the plant against soil pathogens is the useful soil microorganisms. The rhizosphere is a plant rich in microbial agents and colonizing rhizobacteria. Actinobacteria produce many secondary metabolites with biological activity. In this study, bacteria were identified after isolation by biochemical, morphological and nucleotide sequences with 16s rDNA gene. The isolates of UTS629 and UTS632 showed the highest inhibitory effect on this fungus growth, and these two did not show significant differences based on the Duncan test at 5% level, and the isolate UTS1345 had the low control. Greenhouse experiments started in one of the greenhouses of the Department of Plant Protection of the Agriculture & Natural resources Campus of the University of Tehran by planting early urbana tomato seeds from July 2017 and continued until the end of August 2017. In this experiment isolates UTS529, UTS2000 and UTS629 showed the most control effect.
Keywords
_Crown and root rot, soil born, microorganisms, rhizosphere