شناسایی گونه‌های فوزاریوم همراه ریشه و طوقه درختان سیب رو به زوال در استان آذربایجان غربی

کد مقاله : 1930-23IPPC
نویسندگان
16517838695
2گروه گیاه پزشکی دانشگاه بوعلی سینا همدان
3گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان
چکیده
سیب با نام علمی Malus domestica گیاهی چند ساله از تیره‌ی گل‌سرخیان (Rosaceae) می‌باشد،که از نظر اقتصادی به عنوان یک فرآورده عمده‌ی کشاورزی در جهان و ایران شناخته می‌شود. حدود 59 گونه و 7500 کولتیوار مختلف از سیب در جهان شناسایی ‌شده است. محصولات کشاورزی مانند سیب و گلابی به دلیل داشتن سطح بالایی ازمواد غذایی و قندها شرایط مناسبی برای رشد انواع بیمارگرها نظیر قارچها را فراهم می‌کنند. عوامل متعددی از جمله عوامل قارچی، موجب ایجاد خسارت روی درخت سیب می‌شوند که در این بین، بیش از 110 گونه‌ی قارچی از جهان و 57 جنس و گونه‌ی قارچی از ایران گزارش شده است. به‌منظور شناسایی قارچ‌های همراه ریشه و طوقه درختان سیب رو به زوال، در سطح استان، در بهار وتابستان 1395 از باغ های سیب، در مناطق مختلف نمونه‌برداری صورت گرفت. نمونه‌ها پس از جمع‌آوری در داخل پاکت‌های کاغذی به آزمایشگاه منتقل شدند. نمونه‌ها پس از آب‌شویی با آب روان به مدت سه دقیقه در هیپوکلریت سدیم پنج درصد (وایتکس معمولی) ضدعفونی و سه بار با آب مقطر استریل شست‌و‌شو شدند. سپس روی محیط کشت سیب‌زمینی دکستروز آگار (PDA) کشت شدند و به دنبال آن خالص‌سازی جدایه‌ها به روش تک اسپور و نوک ریسه انجام شد. از میان 300 ایزوله قارچی به دست آمده 95 ایزوله متعلق به جنسFusarium بودند. به منظورشناسایی ریخت‌شناسی، جدایه‌ها روی محیط‌های کشت برگ میخک آگار (تناوب 12 ساعت تاریکی و 12ساعت نور near UV)، در محیط کشت) SNA در شرایط تاریکی و دمای 25درجه سلسیوس) و محیط کشت PDA (تناوب 12ساعت تاریکی -12 ساعت نورفلئورسنت و دمای 25 درجه سلسیوس) به مدت 10 تا 14روز نگهداری شدند. بر اساس خصوصیات ریخت‌شناختی و کلید-های شناسایی معتبر، تا کنون 23 جدایه متعلق به گونه‌های F. oxysporum،F. sporotichioides وF. Scirpi شناسایی شدند. گونه‌های شناسایی‌شده برای اولین بار از ریشه و طوقه درختان سیب در ایران گزارش می‌شوند. شناسایی سایر جدایه‌ها در حال انجام است.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Identification of Fusarium species associated with root and crown of apple trees declining in Western Azerbaijan Province
Authors
saleh hoseini, soheila mirzaei, saed afzalinia
Abstract
Apple (Malus domestica) is a perennial herb of Rosaceae which is economically recognized as a major agricultural product in the world and in Iran. About 59 species and 7500 cultivars were identified in all over the world. Fruit such as apple and pear with high levels of sugars and nutrients are desirable for fungal growth. Several factors such as fungal agents can cause a lot of damages to this plant and more than 110 fungal species have been reported in all over the world and 57genera and species from apple in Iran. In the spring and summer of 2017, samples were collected from different regions. Samples were transferred to laboratory, washed and were disinfected in sodium hypochlorite 5% for three minutes and then rinsed three times with sterile distilled water. Then cultured on PDA, purification of isolates was done by single-spore and the tip of hyphae method. 300 fungal isolates were obtained, of which 95 isolates belonged to the genus Fusarium. According to morphological features, the isolates were stored for 10 to 14 days on a clove leaf agar (CLA) culture media (12 hours in darkness and 12 hours near UV), SNA (Darkness and 25°C) and potato dextrose agar (PDA) (12 Hours of Normal Fluorescent light and 25 °C). Based on morphological feature, 23 isolates have been identified to: F. oxysporum, F. sporotichioides and F. Scirpi species. The species are reported for the first time from the roots and crowns of apple trees in Iran. Identification of other isolates is ongoing.
Keywords
Fungi, morphological, rot