بررسی اثرات ضدباکتریایی عصاره آبی گیاه نی بر روی عوامل بیماری بلاست مرکبات
کد مقاله : 1926-23IPPC
نویسندگان
1استان مازندران بابل صندوق پستی 516-47135
2عضو هیئت علمی- موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
3عضو هیئت علمی- دانشگاه مازندران-دانشکده شیمی-گروه شیمی آلی
چکیده
بیماری بلاست مرکبات یکی از مهمترین بیماریهای باکتریایی میباشد که توسط گونههای مختلف باکتری سودموناس ایجاد میشود. مشاهدات سالهای اخیر نشان میدهد، این بیماری خسارتهای قابل توجهی را در شرایط مساعد محیطی در طی بهار و زمستان به باغهای مرکبات استانهای شمالی وارد کرده است. علایم این بیماری عمدتاٌ بصورت لکههای نکروز بر روی برگها ظاهر گشته که به سرعت گسترش یافته و در نهایت سبب ریزش برگها و بروز سرخشکیدگی سرشاخهها خواهد شد. از این رو کشاورزان معمولاٌ برای پیشگیری بروز بیماری از ترکیبات شیمیایی استفاده میکنند که این ترکیبها نه تنها سبب خسارت سوء زیست محیطی به طبیعت و انسانها میشوند بلکه سبب القاء بروز جدایههای مقاوم بیمارگر نیز خواهند شد. در این بررسی میزان توانایی عصارههای گیاهی به عنوان ترکیبات آفتکشطبیعی ارزیابی شده است. گیاه نی با نام علمی Phragmites australis را میتوان به عنوان گیاهی عجیب تلقی کرد که در سراسر ایران میتوان آن را یافت. این گونه دارای ارتفاع بلند، پایا و آب دوست میباشد بطوری که در زیستگاههای مرطوب نظیر حاشیه روخانهها و نیز در اطراف مزارع برنج به وفور یافت میشود. این گیاه قادر است در هر دو خاکهای اسیدی و بازی نظیر خاکهای استانهای گیلان، مازندران و گلستان رشد کند، با این اوصاف، در این بررسی توانایی ضدمیکروبی عصاره آبی قسمتهای مختلف این گیاه (نظیر برگ، ساقه، ریزوم و ریشهها) بر روی تشتک حاوی محیط کشت نوترینت آگار و با روش دیسک کاغذی ارزیابی شد. از بیمارگرها نیز از دو گونه سودموناس به نامهای Pseudomonas syringae pv. syringae و P. viridiflava استفاده شد. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش اثرات ضد باکتریایی برای نمونههای مطالعه شده بهصورت ساقه > ریزوم > برگ میباشد. این در حالی است که عصارههای آبی ریشه فاقد هر گونه تاثیر ضدباکتریایی بر روی این بیمارگرها بوده است.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Study on antibacterial effects of water plant extracts of common reed on citrus blast disease causal agents
Authors
Javid Jahanfar, Farid Baiki, Mahmoud Tajbakhsh
Abstract
Citrus Blast disease is one of the most important bacterial disease which caused by some species of Pseudomonas spp. Under favorable climatic conditions during spring and winter, we have seen sever citrus orchard damages in Northern Provinces during recent years. Symptom usually starts as necrotic lesion in the leaf petiole and spread on the leaves, eventually, leaves will drop and entire twigs may die back. For this reason, farmer usually use chemical materials to prevent disease that not only cause serious damage to nature and human but also improve formation of pathogen resistance strains. This research, will try to evaluate Plant extract potential as natural bio pesticide. Common reed (Phragmites australis) is commonly considered an exotic species and occurs through most of Iran. This species is tall, perennial, wetland grass and grows aggressively in wetland habitats such as riverside area and also around of rice paddy fields. These species is known to tolerate both alkaline to acidic conditions (From Golestan to Gilan province). For this purpose, in vitro experiment, water extract of different part of Phragmites sp. (Leaf, Stem, Rhizome and Root) were tested on petri dishes with paper disc method on nutrient agar (NA) medium. Two species of citrus blast pathogen included P. syringae pv. syringae and P. viridiflava were used. All experiments were carried out on randomized block design with three replicate.The Results show that the antibacterial activity of the studied samples are as: stem> rhizome> leaves, while water extract of root don’t have any antibacterial effects on these two pathogen.
Keywords
biological control, Natural pesticide, Pseudomonas, Phragmites australis