ارزیابی فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانت در ارقام مختلف برنج تحت تنش عامل بلایت باکتریایی برنج Xanthomonas oryzae pv. oryzae در شرایط گلخانه
کد مقاله : 1910-23IPPC
نویسندگان
1گیلان.لاهیجان.بلوار امام رضا. گلستان 17. بن بست جهاد 3
2دانشگاه یاسوج، دانشکده کشاورزی، گروه گیاهپزشکی
3یاسوج، خیابان دانشجو، دانشگاه دولتی یاسوج، دانشکده کشاورزی
چکیده
برنج از قدیمی ترین گیاهانی است که در دنیا کشت میشود و پس از گندم بیشترین سطح زیر کشت اراضی کشاورزی را در جهان به خود اختصاص داده و نقش بارز و چشمگیری در تغذیه، درآمد و اشتغال مردم جهان و نیز کشور ایران دارد. بیماریهای برنج یکی از محدودیت-های تولید در بسیاری از مناطق دنیا است. به دلیل گسترش ارقام برنج با عملکرد بالا و حساسیت زیاد به نیتروژن، در سه دههی گذشته سوختگی باکتریایی برنج به یک بیماری مهم در اکثر کشورهای برنجخیز جهان و به خصوص در کشورهای گرمسیر آسیا تبدیل شده است. جهت بررسی نحوه پاسخ ارقام مختلف به تنش باکتری عامل بلایت، میزان فعالیت برخی آنزیمهای دفاعی گیاه مانند پراکسیداز (POX)، کاتالاز (CAT) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) به عنوان شاخص تحمل و حساسیت مورد بررسی قرار گرفتند. چهار رقم برنج هاشمی، لنجان، گیلانه و فیروزان در شرایط گلخانه کشت و 30 روز پس از جوانهزنی بذرها محلولپاشی برگی با سوسپانسیون باکتری با غلظت107 سلول باکتری در میلیلیتر انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که سطح اولیه آنزیمهای آنتی اکسیدانت مورد بررسی در ارقام مقاوم نسبت به ارقام حساس بیشتر بوده است. در تحقیق حاضر میزان فعالیت آنزیمی با میزان مقاومت گیاه و کاهش علائم بیماری ارتباط معنیداری داشته است و رقمی که بیشترین فعالیت آنزیمی را داشته و روند فعالیت آنزیم پایدارتر بوده به عنوان رقم مقاوم معرفی شد. با توجه به تاثیر آنزیمهای آنتیاکسیدان به عنوان خنثی کننده سمیت حاصل از تجمع ROS در گیاه که نتیجه تنش اکسیداتیو و حاصل مکانیسم دفاعی گیاه میباشد، میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان جاروبگر گونههای اکسیژن فعال تولید شده در ارقام مقاوم بیشتر از ارقامی میباشد که در نهایت علائم بیماری در آنها شدیدتر بوده است. میزان فعالیت آنزیمی در رقم هاشمی نسبت به ارقام لنجان، گیلانه و فیروزان متفاوت بود و به عنوان رقم حساس معرفی شد. بیشترین فعالیت آنزیمی در رقم لنجان مشاهده و مقاومترین رقم معرفی شد.
کلیدواژه ها
موضوعات
Title
Evaluation of activity of some antioxidant enzymes in different rice cultivars under the stress of bacterial blight of rice Xanthomonas oryzae pv. oryzae in greenhouse conditions
Authors
maedeh akbaribeinkalaii, Rasool Rezaei, Habiballah Charehgani
Abstract
Rice is one of the oldest crops grown in the world, and after wheat, it has the highest cultivated land in the world and has a significant role in feeding, income and employment of people in the world and in Iran. Rice diseases are one of the production constraints in many parts of the world. Due to the high spread of rice cultivars with high yield and high nitrogen sensitivity, rice bacterial blight have become an important disease in most rice grown countries in the past three decades, especially in tropical Asian countries. In order to investigate the response of different cultivars to the stress of leaf bacterial blight, the level of activity of certain defensive enzymes suches peroxidase, catalase and superoxide dismutase as a tolerance and sensitivity index was investigated. Four rice varieties of Hashemi, Lenjan, Gilaneh and Firouzan were cultivated in greenhouse conditions and 30 days after seed germination, leaf spraying with bacterial suspension concentration of 107 cells / mill was performed. The results showed that the level of antioxidant enzymes in the resistant cultivars was higher than the susceptible cultivars. In the present study, enzyme activity was significantly correlated with plant resistance and reduction of symptoms, and the variety that had the highest enzyme activity was introduced as a resistant cultivar. Regarding the effect of antioxidant enzymes on the toxicity of ROS accumulation in the plant, which is the result of oxidative stress and the result of the defense mechanism of the plant, the activity of the antioxidant enzymes sweeps up the active oxygen species produced in resistant cultivars, it is more than the cultivars, which ultimately have been more severe in the symptoms of the disease. The amount of enzyme activity in Hashemi variety was different from that of Lenjan, Gilaneh and Firouzan cultivars, and the sensitive cultivar was introduced. The highest enzyme activity was observed in Lenjan cultivar and the most resistant cultivar was introduced. No significant difference was observed between Firouzan and Gilane variety.
Keywords
Bacteria, Bligh, Defence mechanism