ارزیابی مقاومت برخی از ارقام برنج به باکتری عامل بلایت برنج Xanthomonas oryzae pv. oryzae

کد مقاله : 1907-23IPPC
نویسندگان
1گیلان.لاهیجان.بلوار امام رضا. گلستان 17. بن بست جهاد 3
2دانشگاه یاسوج، دانشکده کشاورزی، گروه گیاهپزشکی
3یاسوج، خیابان دانشجو، دانشگاه دولتی یاسوج، دانشکده کشاورزی
چکیده
برنج با نام علمی (Oryzae sativa L.) دومین منبع غذایی بشر بعد از گندم می‌باشد که در بیش از 60 کشور دنیا و در سطح 150 میلیون هکتار مورد کشت قرار می‌گیرد. این محصول مهم و استراتژیک، مورد هجوم عوامل بیماری‌زای متعددی قرار می‌گیرد که باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول می‌شوند. از جمله بیماری‌های مهم برنج که در سال‌های اخیر در کشور ما مشاهده شده است بیماری سوختگی باکتریایی برگ برنج ناشی از باکتری(Xoo) Xanthomonas oryzae pv. oryzaeمی‌باشد. در پژوهش حاضر مقاومت ارقام لنجان، هاشمی، فیروزان و گیلانه به بیماری بلایت باکتریایی مورد ارزیابی قرار گرفت. سوسپانسیون باکتری به غلظت107 سلول باکتری در میلی‌لیتر(cells/ml)، از کشت تازه‌ی باکتری تهیه و 30 روز بعد از جوانه‌زنی بذر‌ها در مرحله چهار تا پنج برگی، برگ‌ها‌ی برنج با سوسپانسیون باکتری محلول پاشی شدند. برای تعیین جمعیت باکتری، نیم گرم از بافت برگ گیاهان مورد آزمایش به-طور جداگانه وزن و در هاون کاملاً له گردید. سپس از عصاره حاصل سری رقت تهیه و از رقت‌های مناسب کشت انجام گرفت. نمونه-برداری از برگ ارقام مختلف برنج در زمان‌های چهار، هشت، دوازده، چهارده و شانزده روز پس از مایه‌زنی انجام گرفت. نتایج حاصل از دینامیسم جمعیت باکتری و شدت بیماری‌زایی نشان داد که لگاریتم جمعیت در بازه‌های زمانی مورد بررسی در ارقام مختلف و همچنین شدت بیماری‌زایی در هر رقم متفاوت بوده است. بر اساس ترکیب و مقایسه نتایج کلی دو آزمون، در رقم هاشمی بیشترین میزان جمعیت و شدت بیماری‌زایی مشاهده شد و به عنوان حساس‌ترین رقم، و رقم لنجان با کمترین میزان شدت بیماری‌زایی و جمعیت باکتری به عنوان رقم بسیار مقاوم معرفی شدند. در رقم گیلانه و فیروزان تفاوت معنی‌دار مشاهده نشد و از نظر شدت بیماری‌زایی با توجه به بازه-زمانی، فیروزان مقاوم و گیلانه نسبتاً مقاوم معرفی شدند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Evaluation of resistance of some rice cultivars to Xanthomonas oryzae pv. oryzae causal agent of rice blight
Authors
maedeh akbaribeinkalaii, Rasool Rezaei, Habiballah Charehgani
Abstract
Rice (Oryzae sativa L.) is the second human food source after wheat, cultivated in more than 60 countries around 150 million hectares. This important and strategic product has been infected with many pathogens that reduce the quantity and quality of the product. One of the most important diseases of rice that has been observed in our country in recent years is the bacterial blight of rice caused by Xanthomonas oryzae pv. oryzae. In the present study resistance of Lenjan, Hashemi, Firouzan and Gilane cultivars to the bacterial blight disease was evaluated. Bacterial suspensions were prepared from 107 cells/ml of fresh bacterial culture and After 30 days of germination of seeds, rice leaves were sprayed with suspension of bacteria. To determine the bacterial population, half a gram of leaf tissue of the tested plants was weighed separately and completely crushed in a mortar. Then, the extract was obtained from dilution series and made from appropriate culture dilutions. The sampling from different leaves of rice varieties was carried out at four, eight, twelve, fourteen and sixteen days after inoculation The results of bacterial population dynamics and pathogenicity showed that population log was different in various cultivars and pathogenicity in each cultivar. Based on the combination and comparison of the overall results of the two tests, Hashemi had the highest population and severity of disease and was considered as the most sensitive cultivar, and Lenjan cultivar with the lowest disease severity and bacterial population as a highly resistant cultivar. In Gilaneh and Firouzan cultivars, no significant difference was observed, and in terms of disease severity, Firouzan resistant and Gilaneh were introduced as relatively resistant.
Keywords
Bacterial blight, rice, resistance