بررسی نسبی تولید آنزیم کیتیناز توسط برخی قارچ های همراه نماتد سیستی چغندرقند (Heterodera schachtii)

کد مقاله : 1904-23IPPC
نویسندگان
1مشهد - دانشگاه فردوسی مشهد - خوابگاه دخترانه پردیس 5 - اتاق 214
2گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
چکیده
کیتین از مهم‌ترین و فراوان‌ترین ترکیبات دیواره تخم نماتدها از جمله نماتد سیست چغندرقند است. نماتد سیستی چغندرقند (Heterodera schachtii) یکی از مهم‌ترین عوامل بیماری‌زای چغندرقند در ایران می‌باشد. آنزیم‌های خارج سلولی مانند بتا 1 و 3 گلوکاناز، سلولاز و کیتیناز به‌وسیله عوامل بیوکنترل قارچی تولید می‌شوند. توانایی تولید این آنزیم‌ها به‌وسیله قارچ‌های آنتاگونیست مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته شده است. در این بین کیتیناز‌ها بیشترین توجه را به خود اختصاص داده‌اند. کیتین پس از تجزیه توسط آنزیم‌های کیتیناز، تبدیل به زیر واحدهای ان-استیل گلوکز آمین می‌گردد. این مطالعه به منظور بررسی پتانسیل نسبی تولید آنزیم کیتیناز توسط 6 جدایه قارچی شامل قارچ‌های Simplicillium lanosoniveum، Botryotrichum peruvianum ، Alternaria chlamydospora، Penicillium chrysogenum، Acremunium sp، Fusarium solani انجام گرفت. آزمایشات بر روی قارچ های جدا شده از نماتدهای سیستی انجام گرفت که در این بررسی قارچ ها روی محیط کشت حاوی کیتین کلوییدال 5 درصد کشت داده شد و میزان تولید آنزیم کیتیناز آن‌ها به طور نسبی بررسی شد. بررسی نسبی فعالیت کیتیناز نشان داد که جدایه‌های Acremunium sp، Penicillium chrysogenum، Fusarium solani بیشترین و سریع‌ترین تغیر رنگ به بنفش را داشته‌اند که نشان‌دهنده بیشترین تولید آنزیم کیتیناز توسط این قارچ‌ها است. از این میان قارچ Acremunium sp بیشتر و سریع‌تر نسبت به سایر جدایه‌ها تغییر رنگ داد. کمترین میزان تولید آنزیم کیتیناز توسط جدایه‌های Botryotrichum peruvianum بود که نسبت به سایر جدایه‌ها کمترین و کندترین تغییر رنگ را نشان داد. اگرچه تعدادی از جدایه‌ها نتایج بسیار خوبی را در هر سه آزمون نشان دادند اما با این وجود به دلیل اینکه برخی از این جدایه‌ها خود بر روی گیاهان بیماری‌زا هستند، برای استفاده آن‌ها در کنترل بیولوژیک بررسی‌های بیشتر و رعایت احتیاط لازم توصیه می‌شود.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Relative study of production of chitinase enzyme by some fungi associated with sugar beet nematode (Heterodera schachtii)
Authors
azam soleimany diziche, Esmat Mahdikhani Moghadam, hamid rouhani
Abstract
Chitin is one of the most important and abundant compounds of the nematode egg wall, including sugar beet cyst nematodes. Sugar beet cyst nematode (Heterodera schachtii) is one of the most important pathogens in sugar beet in Iran. The ability to produce these enzymes has been evaluated by various antagonistic fungi. Chitinases are the most important. Extracellular enzymes such as beta 1, 3 glucanases, cellulase, and chitinase are produced by fungal biocontrol agents. Chitin is converted into n-acetylglycosamine subunits after digestion by chitinase enzymes. This study was carried out to determine the relative production potential of chitinase enzyme by 6 isolates of the fungus including Simplicillium lanosoniveum, Botryotrichum peruvianum, Alternaria chlamydospora, Penicillium chrysogenum, Acremunium sp and Fusarium solani. Experiments were carried out on fungi isolated from cystic nematodes. In this study, fungi were cultured on a culture medium containing colloidal chitin 5%, and the levels of their chitinase enzyme production were relatively evaluated. Relative analysis of chitinase activity showed that Acremunium sp, Penicillium chrysogenum, Fusarium solani isolates had the most and fastest variations in color to violet, indicating the highest production of chitinase enzyme by these fungi. Acremunium sp was more and faster than other isolates. The lowest chitinase production was obtained by isolates of Botryotrichum peruvianum, which showed the slightest and slowest color changes in comparison with other isolates. Although some of the isolates showed excellent results in all three tests, however, due to the fact that some of these isolates themselves are pathogenic for plants, further studies and necessary precautions are required for their use in biological control Recommended.
Keywords
enzyme, n-acetyl glucose amin, egg wall, chitin, biological control