مهار زیستی لکه‌موجی گوجه‌فرنگی و سیب‌زمینی و پژمردگی فوزاریومی گوجه‌فرنگی با کاربرد Bacillus methylotrophicus در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه‌ای

کد مقاله : 1892-23IPPC
نویسندگان
1آ.ش- تبریز
2گیاهپزکی، کشاورزی، تبریز، تبریز، ایران
3اردبیل-جعفرابادمغان-خ انقلاب-ک صادقی
چکیده
لکه‌موجی و پژمردگی فوزاریومی از بیماری‌های شایع در مزارع سیب‌زمینی و گوجه ‌فرنگی در استان آذربایجان شرقی می‌یاشند و همه‌ساله در این مناطق، خسارت زیادی را به محصول تولیدی وارد می‎کنند. در این تحقیق، مهار زیستی این بیماری‌ها توسط باکتری آنتاگونیست Bacillus methylotrophicus در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش‌های گلخانه‌ای، سوسپانسیونی از سلول‌های باکتری‎ آنتاگونیست با غلظت 108 سلول در هر میلی‌لیتر طی دو مرحله به فاصله 5 روز از یکدیگر روی گیاهان سی روزه پاشیده شده و برای مهار زیستی قارچ فوزاریوم عامل پژمردگی گوجه‌فرنگی، سوسپانسیون باکتری پای بوته‌های سی روزه ریخته شد. این گیاهان 48 ساعت بعد با بیمارگرهای مربوطه تلقیح شدند. طبق نتایج به‌دست آمده در شرایط آزمایشگاهی، باکتری آنتاگونیست B. methylotrophicusدر کشت متقابل با بیمارگرهای مولد لکه موجی سیب‌زمینی، لکه‌موجی گوجه‌فرنگی و پژمردگی فوزاریومی گوجه‎فرنگی توانست به ترتیب 75، 80 و 78 درصد رشد شعاعی میسلیوم قارچ را مهار کند و میزان قطر هاله بازدارندگی از رشد در اطراف کلنی قارچ در سه بیماری ذکر شده به ترتیب 2/1، 33/1 و 82/0 سانتی‌متر اندازه گیری شد. در آزمون متابولیت‌های فرار، باکتری آنتاگونیست نتوانست تاثیری در مهار رشد میسلیومی داشته باشد و به نظر می‌رسد این باکتری با تولید متابولیت‌های غیرفرار و آنتی بیوتیک‎های مختلف در کشت متقابل باعث مهار قارچ‎های عامل بیماری می‌گردد. در شرایط گلخانه‌ای، باکتری آنتاگونیست توانست شدت بیماری لکه‌موجی سیب‌زمینی، لکه‌موجی گوجه‌فرنگی و پژمردگی فوزاریومی گوجه‌فرنگی را به‌ترتیب به میزان 35، 40 و 74% کاهش دهد. با توجه به تاثیر مثبت این باکتری به‌خصوص در کنترل پژمردگی فوزاریومی گوجه‌فرنگی ، توصیه می‌شود که نشاهای گوجه فرنگی قبل از کاشت در زمین اصلی با این باکتری آغشته شوند و نیز در مرحله شروع حساسیت گیاهان سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی به بیماری لکه‌موجی، اقدام به پاشش سوسپانسیون باکتری روی آنها گردد.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
Biological control of early blight in tomato and potato and fusarium wilt of tomato by application of Bacillus methylotrophicus
Authors
parvaneh sadat jourabbaf khosroshah, Ali viani, nasrin parsa
Abstract
Early blight and Fusarium wilt are from prevalent diseases in potato and tomato fields in East Azerbaijan province and cause a great damage to crop yield annually. In this research, biological control of these diseases was studied by application of Bacillus methylotrophicus in vivo and in vitro conditions. In laboratory experiments, the suspension of antagonistic bacterial cells (108 cfu ml-1) was sprayed on 30 days old plants two times in 5 days intervals. For biological control of tomato Fusarium wilt, the bacterial suspension was applied trough root system of 30 days old plants. Treated plants were inoculated with their related pathogens after 48 hours. According to the results in laboratory conditions, B. methylotrophicus was able to inhibit the mycelial growth of pathogens in dual culture test as 75, 80 and 78% in early blight of potato, early blight of tomato and Fusarium wilt of tomato respectively and the inhibition zone around of fungi colony in three mentioned diseases was measured as 1.2, 1.33 and 0.82 centimetre respectively. In the test of volatile metabolites, antagonistic bacterium was not able to affect the mycelial growth and it seems that antagonistic bacterium causes control of pathogens by producing non-volatile metabolites and different antibiotics. In glasshouse conditions, antagonistic bacterium reduced the disease severity of early blight of potato, early blight of tomato and Fusarium wilt of tomato as 35, 40 and 74% respectively. Due to the positive effect of this bacterium especially on control of tomato Fusarium wilt, it is recommended that tomato seedlings treat with bacteria before transplanting in main plots and plants spray with bacterial suspension at susceptible stages of tomato and potato plants to early blight disease.
Keywords
antagonist, Alternaria, Disease severity, Inhibition zone, Mycelial growth inhibition