بررسی اثر بیوپرایم بذر گندم با Bacillus subtilis UTB96 در افزایش شاخص‌های رشدی و عملکردی گندم در مزرعه

کد مقاله : 1795-23IPPC
نویسندگان
1همدان- نهاوند - میدان مادر کوچه نسترن 12
2گروه گیاهپزشکی/دانشکده کشاورزی/دانشگاه تهران
چکیده
با توجه به اهمیت استراتژیک گندم در کشور و پایین بودن متوسط عملکرد گندم در مقایسه با میانگین جهانی، ارائه راهکارهایی جهت افزایش تولید محصول ضروری به نظر می‌رسد. بیوپرایم بذر با باکتری‌های پروبیوتیک می‌تواند به عنوان راهکاری موثر در جهت نیل به این مقصود مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که بیوپرایم بذور می‌تواند به استقرار جمعیت مناسب باکتری روی بذر کمک کرده و موجب افزایش سرعت و میزان جوانه-زنی بذور گندم گردد. بیوپرایم بذر یکی از روش‌های پرایم کردن بذر است که بذر را قبل از کاشت با عوامل بیولوژیک مخلوط کرده به‌نحوی‌که این عوامل روی بذر استقرار یافته و با حفظ جمعیت خود در نهایت موجب افزایش رشد گیاه و حفاظت آن در برابر تنش‌های محیطی می‌گردد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی اثر بیوپرایم بذر گندم با باکتری پروبیوتیک Bacillus subtilis UTB96 و تاًثیر آن در افزایش جوانه‌زنی، شاخص‌های رشدی و عملکرد نهایی گندم در سطح مزرعه می‌باشد. نتایج نشان داد که بیوپرایم، موجب افزایش 35 درصدی جوانه‌زنی بذور نسبت به تیمار شاهد تحت شرایط مزرعه شد. همچنین بیوپرایم، موجب افزایش شاخص‌های رشدی گندم نظیر شاخص سطح برگ، وزن خشک و تر گیاه، تعداد پنجه‌های بارور و افزایش وزن هزار دانه گندم در مقایسه با تیمار شاهد شد. در این تحقیق، پرایم بذور با باکتری موجب افزایش جذب عناصر ضروری توسط گیاه شد. همچنین عملکرد نهایی و شاخص برداشت بذور پرایم شده به ترتیب 34 و 7 درصد درمقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، به نظر می‌رسد بیوپرایم می‌تواند روشی مناسب جهت افزایش تولید گندم در واحد سطح باشد؛ این روش علاوه بر سازگاری با روش‌های مدیریتی مرسوم جهت کنترل بیماری‌های گیاهی و تاثیر در افزایش شاخص‌های رشدی گندم به استقرار باکتری با جمعیتی مناسب روی بذر کمک کرده و می‌تواند مشکل استفاده از عوامل بیوکنترل را که گاهی عدم ثبات در رفتار به دلیل ناتوانی در کلنیزاسیون مناسب در حضور میکروفلور بومی خاک است را حل کند.
کلیدواژه ها
موضوعات
 
Title
The effect of wheat seed bioprime with Bacillus subtilis UTB96 on increasing wheat growth and yield indices in the field
Authors
mohsen sasani, masoud ahmadzadeh
Abstract
According to the strategic importance of wheat in the country and the low average wheat yield compared to the global scale, it is necessary to offer solutions to increase wheat production in Iran. seed biopriming with probiotic bacteria can use to be effective approach to achieve this purpose, because seed bioprime can help to establishment of suitable population of bacteria on seed and, on the other hand, increase the rate and extent of germination of seed wheat Arranges. Seed bio priming is one of the seed priming methods that interconnects seed prior to planting with biological agents. The aim of this study was to evaluate the effect of wheat seed biopriming with probiotic bacteria Bacillus subtilis UTB96 and its effect on germination rate, wheat growth indices and the final yield on field. The results showed that biopremium expedite and increased germination by 35% compared to control treatment under field conditions. bioprime also increased wheat growth index such as leaf area index, wet weight and dry weight of the plant, Number of fertile tillers and weight gain of 1000 seeds of wheat were compared with the control treatment. In this study, seeds biopriming increased the absorption of essential elements by the plant and increased. also The final yield and harvest index of primed seeds increased by 34% and 7%, respectively. According to the results, it seems that biopremium can be a suitable way to increase wheat production per unit area. . This method is compatible with other management Programs and can solve the problem of using bio control agents that sometimes unstable behavior due to the inability to colonize in the presence of soil micro flora. On the other hand, the bio control agent is based with adequate population on the seed.
Keywords
bioprime, Bacteria, wheat, inhance production